Гордон білоруської революції. Огляд політичних відеоблогів за 24–30 травня 2021 року

Гордон білоруської революції. Огляд політичних відеоблогів за 24–30 травня 2021 року

2 Червня 2021
3603
2 Червня 2021
10:30

Гордон білоруської революції. Огляд політичних відеоблогів за 24–30 травня 2021 року

3603
Український блогер звинувачує білорусів у нерішучості, Петров знає, як Порошенко «водил Медведчука за нос», а Казанський закликає Червоненка не мучитись та їхати з України.
Гордон білоруської революції. Огляд політичних відеоблогів за 24–30 травня 2021 року
Гордон білоруської революції. Огляд політичних відеоблогів за 24–30 травня 2021 року

Злочинні діяння самопроголошеного глави Білорусі Лукашенка та «плівки Бігуса» залишалися на слуху у відеоблогерів цього тижня. Тоді як інші ютубери не відступали від власної антиросійської риторики.

Білоруське різночитання

Затримання на території Білорусі співзасновника телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, якому на батьківщині загрожує смертна кара, не залишило байдужим українську відеоблогерську спільноту.

На проросійському каналі «Соціальна єдність», наприклад, більшість роликів тижня присвячена тому, який могутній президент Олександр Лукашенко та який нікчемний на його тлі Володимир Зеленський. Наприклад, в одному з відео Єгор Мисливець бідкається: українські нардепи, мовляв, за стан справ у Білорусі переймаються. А краще би за наші зарплати й пенсії думали. Ще автор навів цитати з виступу Лукашенка на засіданні держав — членкинь Співдружності незалежних держав, додавши, що «большинство украинцев поддерживают» білоруського диктатора і прагнуть такої ж політики від Зеленського (кидати за грати опозиційних блогерів?). З яких джерел проросійський діяч узяв таку цифру — загадка. Він каже, що замість діяти по-державницьки, як Лукашенко, ми прагнемо у Європу, де нас ніхто не чекає.

Журналістка Тетяна Даниленко аналізує наслідки дій Лукашенка та санкції щодо Білорусі з боку різних держав, у тому числі й України. Нинішні взаємини нашої та сусідньої держав медійниця називає «торговельною війною». Відзначаючи, що внаслідок припинення поставок білоруського бензину ціни на пальне в Україні можуть різко зрости. Втім, Даниленко вважає, що Білорусь економічно більше залежить від України, ніж навпаки, тож і нам не слід сидіти, склавши руки.

Блогерка Яніна Соколова коментує ситуацію із закриттям авіасполучення з Білоруссю та забороною на імпорт в Україну тамтешньої електроенергії. Останнє телеведуча називає «революційним кроком» нашої держави. Допомогти Україні бути енергетично незалежною від країн на кшталт Білорусі, певна Соколова, можуть європейські союзники — Литва та Польща.

Своєю чергою, Дмитро Гордон у коментарях білоруському опозиційному «Радіо-97» звинуватив у свавіллі Олександра Лукашенка… власне білорусів. Назвавши дії керівництва сусідньої держави «бандитизмом» та вітаючи припинення авіасполучення з Білоруссю, блогер зазначає, що «если бы вы сбросили Лукашенко в первые дни после того, как он сфабриковал результаты выборов, мы бы сейчас об этом не говорили». Бо нині для мешканців країни-сусідки в плані зміни влади, мовляв, «все потеряно». Легко, легко Гордону бути дистанційним ідеологом чужих революцій.

Про Порошенка — на «ви» й пошепки

Тим часом так звані записи Бігуса, які журналіст-розслідувач публікує частинами, чимало блогерів пропустили повз увагу. І якщо для окремих прихильників Порошенка, який начебто фігурує на плівках, така поведінка виправдана, то повне ігнорування теми з боку таких «правдорубів», як, наприклад, ексчлен монобільшості Олександр Дубінський, який раніше «мочив» п’ятого президента у хвіст і в гриву, виглядає дивним.

У стані симпатиків Петра Порошенка тим часом пішли у контрнаступ, розповсюджуючи через лояльних блогерів потрібну політсилі точку зору. Зокрема, блогер Олексій Петров розповів підписникам, «о чем не сказали журналистам». «Фильм снят хорошо», — починає Петров. Та далі веде про те, як 28 травня 2015 року Рада національної безпеки і оборони доручила Кабміну повернути згаданий у розслідуванні Бігуса трубопровід у державну власність. Про це, мовляв, і Турчинов в етері Прямого каналу сказав. Сумнівні ж дії Порошенка на фронті, згадувані у матеріалі Бігуса, Петров спростовує… коментарями з фейсбука. Мовляв, поважні користувачі пишуть, що ніяких позицій п’ятий президент не здавав, тож Денис Бігус каже неправду. А Порошенко, мовляв, за часів президентства «водил Медведчука за нос, использовал его».

Традиційно критичним до лідера «Європейської солідарності» залишається колишній нардеп від Блоку Петра Порошенка, член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко. Блогер зазначає, що особисто Порошенко тему не коментує, аби його не спіймали на брехні. Бо потім «почнуть його цим лайном мазюкати». Натомість прихильні до політика лідери громадської думки, каже Лещенко, «вещают ахинею» на каналах типу Прямого, що на записах Медведчук міг згадувати не п’ятого, а шостого президента. «Людей тримають за охламонів», — гнівається медійник.

На каналі «Страна.юа» Олеся Медведєва, у свою чергу, називає Порошенка «чемпионом страны по неявке на допросы». Мовляв, замість прийти до Служби безпеки України у справі держзради Медведчука та Козака в ролі свідка, політик поїхав на передову «устраивать шоу». Для того, каже блогерка, навіть потяг Київ — Костянтинівка подали не на традиційну другу, а на першу колію вокзалу. На передовій же, каже Медведєва, Порошенко піарився зі «скромными подарками» та з кількома кілограмами свіжої полуниці. «Давайте не будем с этого смеяться», — закликає підписників блогерка, бо лідер «ЄС», мовляв, не підготувався до візиту, банально тікаючи від повістки СБУ.

(Про)російські новини

Інші блогери, своєю чергою, коментували й медійні теми, пов’язані з російським порядком денним в Україні. Наприклад, член мінської контактної групи Денис Казанський зазначив, як «чоткий паца» української політики Євген Червоненко в етері каналу «Наш» вдавав із себе «політичну еліту», а всіх незгодних називав «кухаркиными детьми». Та ніякої інформації про благородне походження Червоненка, іронізує Казанський, Google йому так і не видав. «Евгений, эмигрируйте из Украины. Вы — слишком великий для нас, кухаркиных детей», — додає блогер.

Сергій Стерненко тим часом прагне закриття телеканалу «Наш» як пропагандистського. На доказ тому блогер зловтішається зі свіжого відео, де ведучий каналу Макс Назаров бідкається, що канал можуть закрити лише за «думки гостей». Цю тезу Стерненко тут же спростовує, наводячи численні приклади, коли «антиукраїнську дичину» в етерах просувають як ведучі, так і власник телеканалу Євгеній Мураєв. «Цей канал в опозиції до нашої країни», — рубає з плеча Сергій Стерненко. Але що вдієш, якщо президент так не думає?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3603
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду