Рятуйте Медведчука. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 травня 2021 року

Рятуйте Медведчука. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 травня 2021 року

20 Травня 2021
3345
20 Травня 2021
14:00

Рятуйте Медведчука. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 травня 2021 року

3345
Дубінський знає, в кого Зеленський виграє другий тур, Шарій та Березовець просувають схожі антивладні тези у справі Чауса, а Маркус каже, що просто «ах*ел».
Рятуйте Медведчука. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 травня 2021 року
Рятуйте Медведчука. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 травня 2021 року

Справа проти кума Путіна Віктора Медведчука здійняла галас серед відеоблогерів. Хоча як проросійські ютубери, так і нейтральніші оглядачі сумніваються, що голова політради «Опозиційної платформи — За життя» зазнає реального покарання.

Під знаком Медведчука

Топтемою тижня для всіх українських медіа, в тому числі і для блогерів, став судовий процес над головою політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктором Медведчуком. Годі було сумніватися, що найбільше від дій чинної влади запалає у проросійських блогерів.

Ось, наприклад, депутат Фастівської міськради від «ОПЗЖ» Олег Єлисевич на своєму популярному каналі «Karabas Channel» порівнює дії правоохоронців у справі Медведчука зі смертельною стріляниною в російській Казані. Справді, вбивство психічно хворою людиною дітей і кримінальне провадження щодо проросійського діяча — просто таки подібні речі. Єлисевич же певен: висунути підозру не значить засудити. Он, мовляв, Порошенку скільки всього висунуто, а вироки де?

Протилежна реакція — у прибічників Петра Порошенка. Мирослав Олешко, зокрема, прямо зловтішається зі справи Медведчука. Мовляв, навіть обличчя у прихильників та лідерів «ОПЗЖ» такі, що «в аду их испугаются черти». Додаючи, що він — «только за, чтобы Зеленский воевал с Медведчуком, чтоб они грызли друг друга за рейтинги». (Як покаже розвиток подій у наступні дні, Порошенкові теж не варто розслаблятися.) Єдине, про що шкодує Мирослав, — що сьогодні прокурори не відкриють таких самих справ проти Андрія Єрмака чи Миколи Тищенка.

У фірмовому критичному стилі коментує справу проти Медведчука блогер каналу «Skrypin.ua» Данило Яневський. Мовляв, показова активізація боротьби з олігархами в Україні розпочалася після візиту Держсекретаря США Ентоні Блінкена. «А перед Путіним ми звітуємося, що все в порядку», — натякає телевізійник, що «тиск» на Медведчука — чисто показовий і насправді проросійського діяча ніхто чіпати не планує.

І як тут не прокоментуєш дії влади, коли був її частиною, а став опозицією? Так міг подумати колишній «слуга народу» Олександр Дубінський, записуючи тематичний відеоролик. «Это — тупой спектакль, срежиссированный Зеленским в его кабинете, а исполнителями выступают Венедиктова и Баканов», — смалить припущеннями нардеп. Метою, точно знає Дубінський, є створення образу «переслідуваного» для Віктора Медведчука, щоби потім вивести його у другий тур президентських виборів, де він має програти Володимиру Зеленському. Десь ми вже про це чули. А, точно: у «Праві на владу» «викривач» Коломойського повторив ці тези майже дослівно.

Журналістка Тетяна Даниленко, у свою чергу, про Медведчука говорить так: «Це буде прецедент, якщо людина такого рівня статків сяде у тюрму». Але, вважає медійниця, влада цілком може дати йому можливість втекти від відповідальності. Даниленко ще до офіційного оголошення слушно припустила, що кум Путіна отримає домашній арешт або щось на кшталт того. Втім журналістка побажала голові політради «ОПЗЖ» «такого ж класного адвоката», яким сам Медведчук свого часу був для Василя Стуса

Явлення судді Чауса народу

Тим часом дав про себе знати один із улюблених персонажів Прямого каналу — колишній суддя Микола Чаус, якого начебто викрали в Молдові наші спецслужби. У свіжому відеозверненні чоловік каже, що його «викрали ще у 2016 році» (камінь у город Петра Порошенка), а нині він перебуває в безпеці й готовий співпрацювати з правоохоронцями. Що конкретно сталося, Чаус не пояснив.

Звісно ж, пул блогерів лідера «Європейської солідарності» не міг мовчати на важливі для партії теми. Політолог і ведучий Прямого каналу Тарас Березовець, зокрема, продовжує гнути партійну лінію: Чауса, мовляв, викрали за сприяння Головного управління розвідки Міноборони України та за вказівкою голови Офісу президента Андрія Єрмака (сам екссуддя таку версію не підтвердив). Що ж до відео від Миколи Чауса, Березовець певен: воно не відповідає дійсності, бо ж викрадення організовано саме представниками української влади. Для того, щоби зрештою, мовляв, навіть змістити з посади проєвропейську президентку Молдови Майю Санду. (Боже, навіщо?)

Таку саму версію про причетність українських спецслужб просуває і популярний проросійський блогер Анатолій Шарій. А звернення Миколи Чауса, певен Шарій, — постановочне й ініційоване викрадачами з Міноборони, які діяли за особистою вказівкою Зеленського. Силовики, мовляв, за «спецоперацію» ще й державні нагороди отримали. Блогер каже: Чаус Україну не полишав, а перебуває десь на базі розвідників. А деталі «викрадення» колишнього судді Анатолій Шарій пообіцяв оприлюднити невдовзі.

«Ах*евший» Маркус та грізний Гордон

Найлаконічніший відеоролик тижня, що триває лише 17 секунд, оприлюднив письменник та ветеран бойових дій на Донбасі Валерій Маркус. У ньому — емоції блогера від того, що колишнього російського неонациста Сергія Коротких, ймовірно, наближеного до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, призначили директором відділу охорони об'єктів стратегічного значення при департаменті Державної служби охорони МВС України. «Ах*еть», — коротко висловив власні враження Маркус.

І на десерт — трохи Гордона в шоколаді. Хоча Дмитра Гордона і звинувачують у підігруванні Росії, у свіжому відео на своєму каналі той показав, як займається у власній тренажерній залі та відточує вправність у бойових мистецтвах. І байдуже, що Гордону помітно бракує техніки — хіба «короля кринжу» цікавлять такі дрібниці, коли на відео можна вчергове хайпонути?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду