Обличчя марафону «Єдині новини» у квітні 2024 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» у квітні 2024 року: кому давали слово найчастіше

18 Травня 2024
1080

Обличчя марафону «Єдині новини» у квітні 2024 року: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1080
Найпопулярніші гості, теми та гендерний баланс
Обличчя марафону «Єдині новини» у квітні 2024 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» у квітні 2024 року: кому давали слово найчастіше

З початку травня 2022 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, жовтень, листопад, грудень 2023 року, січень, лютий, березень 2024 року). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

У квітні марафон «Єдині новини» провів 1661 ввімкнення/інтерв’ю з гостями. У середньому це 55 розмов на день чи трохи більш ніж дві розмови кожну годину. Унікальних гостей було 657, тобто в середньому кожного гостя запрошували 2,5 раза на місяць.

Ситуація з репрезентацією жінок в марафоні продовжує залишатися десь між трагічною та обурливою — у квітні їх запрошували на 17% розмов. Якщо кожну годину в «Єдиних новинах» можна було побачити в середньому 1,9 гостя-чоловіка, то без жінок у кадрі могли спокійно пройти дві з половиною години.

Серед десятки найпопулярніших гостей у квітні був лише один не державний представник, улюблений воєнний коментатор марафону Олександр Мусієнко — 23 появи. Всі інші обличчя «Єдиних новин» — це військові речники чи місцеві чиновники. Перше місце за ввімкненнями у квітні посів призначений місяцем раніше речник Повітряних сил Ілля Євлаш — 35 ввімкнень. Раніше аналогічні показники мав його попередник Юрій Ігнат. Імовірно, на першому місці, як і завжди, мала би виявитися Наталія Гуменюк, яку вже встигли запросити в ефір 27 разів. А потім (нарешті) звільнили посеред місяця.

Політична репрезентація в державному марафоні теж як завжди — самих лише представників «Слуги народу» запрошували на ефіри удвічі частіше, ніж усі інші партії разом узяті — 116 разів чи 3,8 раза на день. Представники Офісу президента відвідували ефіри вдвічі частіше — 35 разів — ніж будь-яка опозиційна фракція парламенту.

І поки влада атакує Суспільне, це досі єдиний серед шести начебто незалежних, вільних, демократичних і свободословалюбних медіа марафону, який запрошує «Європейську солідарність». Аналогічно здебільшого, але не винятково, на Суспільному були представники «Голосу». Представників «Батьківщини», крім Суспільного, запрошувала також «Рада». Лише «Рада» кликала представників групи «Довіра».

Найпопулярнішою політичною персоною в ефірі (крім Юрія Федоренка, який, попри статус міського депутата, виступає як військовий) був Михайло Подоляк — 15 ввімкнень за 30 днів. Більше, ніж у представників «Європейської солідарності» чи «Голосу». Єдиним не владним представником у переліку провідних гостей-політиків був Михайло Цимбалюк, член «Батьківщини», що коментує в марафоні соціалку.

Хоча кореляція між спільним переліком найпопулярніших персон і найпопулярнішими гостями на окремих каналах існує, у квітні були помітні цікаві відмінності. Наприклад, на «Ми — Україна» й «Інтері» найчастіше з’являвся міський голова Харкова Ігор Терехов, який коментував ситуацію в місті. На «Раді» найбільше говорив речник Повітряних сил Ілля Євлаш. ICTV/СТБ та «1+1» вивели на перше місце воєнного коментатора Олександра Мусієнка. А на Суспільному провідною коментаторкою квітня виявилися… Наталія Гуменюк.

Розмови про воєнні дії займали 27,9% ввімкнень «Єдиних новин». Міжнародні відносини — 19,8% часу. Українська політика — 18%. Здебільшого про економіку говорили в марафоні 82 рази за місяць. Про культуру — 40 разів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1080
Читайте також
24.05.2024 09:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
9 725
26.11.2023 14:00
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 163
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду