detector.media
Денис Шабанін
Олексій Півторак
Софія Скиба
«Детектор медіа»
17.12.2023 10:00
Обличчя марафону «Єдині новини» в листопаді 2023 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» в листопаді 2023 року: кому давали слово найчастіше
Найпопулярніші гості, теми та гендерний баланс.

In English

З початку травня 2022 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, жовтень 2023 року). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня. У кінці 2022 року ми підбили підсумки перших десяти місяців марафону.

У листопаді «Єдині новини» запросили до ефіру 1769 гостей. Це в середньому 59 коментаторів щодня. Унікальних гостей серед них було 681. Тобто середньостатистичного учасника марафону запрошують в ефір два з половиною рази на місяць. Кількість унікальних гостей зменшилася на 4%, порівняно з жовтнем 2023 року.

Зменшилася також (хоча куди вже менше) репрезентація жінок. У «Єдиних новинах» у листопаді взяла участь 321 коментаторка — 18,1% від загальної кількості гостей. Для порівняння: в марафоні взяло участь 310 чоловіків на ім’я Олександр і Сергій. Унікальних коментаторок було 177 — 26% від унікальних гостей. Це означає, що жінок не лише запрошують рідше загалом, їх рідше запрошують повторно.

  

Уперше з січня 2023 року рейтинг найпопулярніших гостей «Єдиних новин» очолює не Наталя Гуменюк. Після рекорду в жовтні (54 появи за місяць!) у листопаді керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони «Південь» відвідала 27 ефірів. Це рівно вдвічі менше та, можливо, пов’язано зі зміною її посади й обов’язків. Тепер пані Наталя — третя найпопулярніша гостя марафону.

А «очолив» «Єдині новини» в листопаді Олександр Толоконніков, керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації, — 37 ввімкнень. На другому місці речник Повітряних сил Юрій Ігнат — 35 ввімкнень. Загалом серед десяти найпопулярніших гостей листопада всього двоє людей не обіймали державних посад: це найпопулярніший воєнний (Олександр Мусієнко) та політичний (Володимир Фесенко) коментатори марафону.

Десять найпопулярніших гостей у листопаді разом прокоментували 259 ефірів.

Якби хтось не знав, що «Єдині новини» — це фактично державний канал, йому було би достатньо поглянути на графік політичної репрезентації в ефірі. Перше місце — Михайло Подоляк, де-факто спікер Офісу президента, який статистично з’являється в ефірі марафону кожні два дні. Друге та третє посідають представники «Слуги народу». Четверте — розділяють ще один спікер Офісу президента, ще одна «Слуга народу» та два міністри.

Перший і на довгий час останній представник умовної «опозиції» в цьому рейтингу — Михайло Цимбалюк із «Батьківщини», якого запрошували в ефір п’ять разів протягом листопада. Найпопулярнішу спікерку «Європейської солідарності» запрошували тричі й усі рази в ефір Суспільного. Замість начебто парламентського телеканалу «Рада» саме Суспільне забезпечує марафону хоча би видимість демократії та представлення всіх фракцій парламенту.

Загалом протягом листопада представників «Європейської солідарності», «Батьківщини» та «Голосу» запрошували в марафон 19 разів. Це практично так само часто, як одного лише Михайла Подоляка. З цих 19 появ — 14 припали на Суспільне. Двічі умовна опозиція з’являлася на ICTV та один раз — в ефірі «1+1». Парламентський канал «Рада» двічі за листопад запросив Михайла Цимбалюка з «Батьківщини» і… все.

Натомість лише «Рада» чотири рази протягом листопада запрошувала представників групи «Довіра» й чотири із шести разів — представників групи «За майбутнє». Ще двічі останні з’являлися на «1+1». Висновки, хто з ким співпрацює і на кого працює марафон, робіть самі.

А, ще одне — «слуг народу» протягом листопада кликали в ефір 78 разів.

«Падіння» Наталі Гуменюк було найбільшою зміною серед гостей телемарафону в листопаді. З «дрібниць»: на каналі «Рада» найпопулярнішими гостями чи не вперше виявилися не речники, а двоє коментаторів — Володимир Фесенко й Олександр Мусієнко, яким канал забезпечив половину від сумарних появ в ефірі. Інші медіа, за винятком «1+1», продовжували робити ставку на державних мужів. Також канали дещо відрізняються підходом до вибору експертів. Наприклад, лише на Суспільному був економічний коментатор Олег Пендзин. І практично лише на «Раді» був політичний коментатор Олексій Буряченко.

Найпопулярнішою темою марафону були воєнні дії — їх стосувалося 27% розмов із гостями. І найбільше цю тему коментували речники Юрій Ігнат і Наталя Гуменюк. Міжнародні відносини займали 21,6% ввімкнень зі значною перевагою Володимира Фесенка й інших політичних коментаторів. Гуманітарну ситуацію коментували у 15% ефірів, здебільшого представники регіонів. Зокрема, саме цієї теми стосувалися всі 37 появ Олександра Толоконнікова, керівника пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації. Про внутрішню політику України також ішлося у 15% розмов, це число в марафоні не дуже змінюється. Як не дуже змінюється і 1,7% розмов про культуру.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY