Про що говорили в етері спільного телемарафону 25 березня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 25 березня

26 Березня 2022
993

Про що говорили в етері спільного телемарафону 25 березня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
993
Захист економіки, соціальні теми, брифінги посадовців, патріотичні відео та зведення з українських міст. Перший за час війни брифінг голови Офісу президента Андрія Єрмака.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 25 березня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 25 березня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежуватиме головні теми, гостей та тенденції в ефірі марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Телеканали: «1+1», «Рада», ICTV/СТБ, Суспільне, «Україна 24».

Канали регулярно транслюють: звернення і виступи Володимира Зеленського, брифінги урядовців, серед яких Денис Шмигаль, Ірина Верещук, інтерв’ю із дипломатами та експертами. Патріотичні відео про українську боротьбу і реальну ситуацію у Росії. Транслюють інструкції, що робити у разі зникнення мобільного зв’язку і телевізійного сигналу, до яких екстрених служб можна звертатись та що можна і не можна фотографувати й розміщувати в інтернеті.

«1+1». Етер розпочали із новинного блоку за результатами попередньої доби, розповідали про успіхи українців на фронті, карту зіткнення, обстріли українських міст та облаштування військових позицій. Потім — брифінг Ірини Верещук. Щодо обміну полоненими зробили включення з матір'ю звільненого військовополоненого.

Зробили сюжет про міжнародну економіку й ризики гуманітарної катастрофи для світу, а також про ризики для країни. Як експерта запросили президента українського клубу аграрного бізнесу Петра Мельника та доповнили сюжетом про старт посівної.

Провели включення із викладачем медуніверситету імені Богомольця Анатолієм Гринзовським щодо того, як діяти у разі ураження фосфорними бомбами.

Кореспондентка Яна Слєсарчук підготувала розбір російської преси і заяв політиків щодо зникнення міністра оборони Росії Сергія Шойгу і ситуації в російській армії.

Обговорили спортивні досягнення українців. Олімпійська чемпіонка із фігурного катання Оксана Баюл була зі студією на зв’язку із Лос-Анджелеса, вона прокоментувала виступи колег і розповіла про виступи на підтримку України в США.

У Сумах, говорить дикторка новин, тіла російських загарбників закопали у землю, аби не допустити розповсюдження зарази. Російська сторона не хоче забирати своїх солдат, а рефрижератори у Суми не пропускають.

Уряд стверджує, що українцям вистачить їжі, а от щодо експорту зернових можуть виникнути проблеми, розповіла у сюжеті кореспондентка ТСН. Тут цитують і білоруського диктатора Лукашенка, який уже заявив, що ціни на зерно зростуть.

Ведучі розповіли: на саміті країн НАТО у Брюсселі не підтримали ідею Польщі щодо введення в Україну миротворців. А питання про надання літаків залишається відкритим.

Голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай повідомив, що росіяни нібито скидали фосфорні бомби на околицях Рубіжного. На одному з флангів окупантів вдалось відтиснути.

«Рада». В етер телеканал вийшов з інтерв’ю військового експерта Олександра Мусієнка щодо стану на фронті, помилок Росії, а також зміни російської пропагандистської риторики.

Дали включення із депутатом від «Слуги народу» Федором Веніславським про засідання Верховної Ради і ухвалення нових законів, пов’язаних із війною. Спікер стверджує, що ухвалені закони завадять ворогу знищити українську економіку.

Традиційне включення з радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком, з яким говорили про бажання Росії завершити війну до 9 травня та ситуацію на вулицях українських міст.

У новинному блоці — сюжети про наслідки війни для українських міст, наявність харчів, підтримку міжнародної спільноти.

Розлогий етер з Ігорем Романенком, заступником голови Генштабу України, про зміни у стратегії української армії, відмову від радянських стандартів, вміння вести маневрову війну та діяти за стандартами НАТО. Радник голови Офісу президента Сергій Лещенко займався спростуванням російських фейків й висміював недолугість їх авторів. Пізніше було ще одне включення з Лещенком, у якому він аналізував корупцію в Росії та її наслідки для російської армії. Дали в етер й інших радників голови ОПУ — Олексія Арестовича і Михайла Подоляка.

Мали включення з мером Мелітополя Іваном Федоровим щодо ситуації у місті, окупації, викрадення активістів і ставлення росіян до представників гуманітарної місії як до ворогів, тиск на мешканців міста і шантаж пенсіонерів. А також з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим про ситуацію в області, обстріли, бої проти окупантів.

ICTV. На початку блоку дали включення з інвестиційним аналітиком Dragon Capital Сергієм Фурсою, який розповів про  економічне майбутнє Росії та наслідки, які чекають на цю країну після запровадження санкцій. Далі включення з колишнім прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, який сказав, що крім військової перемоги Україні, важливо отримати перемогу  на економічному фронті, аби економіка працювала. Також підняли тему посівної кампанії. Ведуча й шефредакторка новин Оксана Фроляк виїхала в Івано-Франківськ і сама робить сюжети про те, як селяни допомагають армії — уже три тижні варять голубці і вареники.

Включався в етер Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу. На його думку, російська окупаційна влада починає розуміти, що невдовзі в Крим повернеться українська влада.

У новинних блоках показують сюжети із Херсонщини, мешканці якої постійно виходять на мітинги.

Транслювали і брифінг нардепа Олександра Корнієнка, який розповів про останні ухвалені закони. Зокрема, про забезпечення ветеранів війни — до цієї категорії віднесли у тому числі бійців тероборони. Також він пояснив, чому скасували зовнішнє незалежне оцінювання і державну підсумкову атестацію: з країни виїхало багато випускників і викладачів, тому організувати процес буде складно. Дипломат Данило Лубківський під час включення в етер марафону сказав, що Україні потрібно думати про формування коаліції союзників, і Зеленський вже цим займається.

У новинному блоці показували сюжети про переселенців із Волновахи і Харкова, які у Дніпрі знайшли роботу. В окремому сюжеті розповіли про оперну співачку Олену Гребенюк, реперку Альону Альону, ведучу Лесю Нікітюк, кухаря Євгена Клопотенка, які у Львові і Хмельницькому допомагають переселенцям і армії. Згадали і про Фагота, Дмитра Дікусара, Тараса Тополю, які служать в армії.  Далі в етері десятихвилинний сюжет для росіян та інших російськомовних глядачів, які, вочевидь, можуть слухати марафон. Тут російською мовою розповідають, як росіяни б’ються за цукор через тотальний дефіцит продуктів, втрачають роботу і як  падає курс російського рубля. Ситуацію коментують економісти Олег Пендзин і Павло Кухта. Ще один сюжет про «біду із російським автопромом» теж російською.

Суспільне. Ведучі Суспільного час від часу були змушені вести ефіри із бомбосховища. Тут замість яскравого задника — старенькі телевізори, відеоплеєри та мікрофони на стійках.

В етер запросили до прямого включення міністерку Ірину Верещук. Вона розповіла, що із Сумської області виїхали понад сто тисяч людей. Евакуація із Харківщини зараз дуже складна, особливо складно вивезти людей з-під Ізюма. Також розповіла про обмін полоненими. 24 березня обміняли 10 на 10 військовослужбовців, 11 військових України обміняли на 19 росіян. У росіян лишаються і цивільні заручники: чиновники, журналісти, активісти.

В ефірі давали новини про ситуацію на передовій, включення з частково окупованих регіонів, стан українських міст. Говорили з головами військових адміністрацій, зокрема з Павлом Кириленком щодо Донеччини та Сергієм Гайдаєм щодо Луганщини.

Зробили також оглядовий сюжет про зустріч Джо Байдена та Анджея Дуди. Президент США Джо Байден сказав, що українцям потрібна допомога, і для тих, хто постраждав і потребує їжі, Америка надасть мільярд доларів. У Польщі зараз понад 2,5 мільйони українців, сказав президент цієї держави Анджей Дуда.

Також дали включення секретаря РНБО Олексія Данілова, який закликав українців не розслаблятись, а розуміти, що ворог веде війну далі. А також не ділити учасників боротьби з Росією за національностями, оскільки всі, хто зараз на боці України, — українці.

Медіа дало в ефір ексклюзивне інтерв’ю із лідером групи «Бумбоксу» Андрієм Хливнюком, який зараз служить в окремому підрозділі патрульної поліції у Києві.

«Україна 24». Журналісти телеканалу «Україна 24» розповіли про переповнені морги в окупованому вісім років тому Луганську — мертвих окупантів складають в окремих відділеннях лікарень. Додому їх ніхто не забирає.

Під час включення журналістка розповіла, що гуманітарну допомогу, яка їхала у Берислав на Херсонщині, довезти повністю не вдалось — частину окупанти вкрали.

Вночі до ефіру національного марафону традиційно приєдналась Мирослава Гонгадзе, керівниця Східного офісу «Голосу Америки». Вона розповіла про візит Джо Байдена до Польщі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр звернулась до глядачів із закликом не розповсюджувати дані про переміщення військ.

О 22 годині чи не вперше за місяць війни брифінг дав Андрій Єрмак, голова Офісу президента. Він закликав партнерів визнати Росію державою-терористом, а армію Росії — терористичною організацією. Говорив про повномасштабний обмін розвідувальними даними, лендліз, важке озброєння і закрите небо (літаки для України або повітряна поліція, яка захистить цивільну інфраструктуру). Він стверджує, що поки що на це немає політичної волі партнерів. Єрмак заявив, що Україну не влаштує компроміс на російських умовах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
993
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Думич, Львівщина.
776 дн. тому
Вибачте, не Оксана Фроляк, а Олена Фроляк. Будьте уважні. Є Оксана Соколова.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду