«Мамкин розслідувач» і недитячі пристрасті. Моніторинг теленовин 15‒20 березня 2021 року

«Мамкин розслідувач» і недитячі пристрасті. Моніторинг теленовин 15‒20 березня 2021 року

26 Березня 2021
4916

«Мамкин розслідувач» і недитячі пристрасті. Моніторинг теленовин 15‒20 березня 2021 року

4916
На 5 каналі дали волю емоціям у політичних новинах, а на «Україні» та «1+1» — в особистих історіях. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
«Мамкин розслідувач» і недитячі пристрасті. Моніторинг теленовин 15‒20 березня 2021 року
«Мамкин розслідувач» і недитячі пристрасті. Моніторинг теленовин 15‒20 березня 2021 року

Активізація парламентського життя очікувано збільшила частку політичних тем у випусках новин. У парламенті обговорювали кампанію з вакцинації, російсько-американські розбірки, кадрові зміни у «Слузі народу». Також у п’ятницю Рада національної безпеки і оборони вже традиційно запровадила нові санкції проти низки колишніх посадовців та юридичних осіб, а також доручила відповідним органам перевірити діяльність компанії «Зеонбуд». У новинах із регіонів головними темами були темпи поширення коронавірусу, заповненість лікарень, просування вакцинації. Значно активніше за попередні тижні у новинах був представлений Крим — інфоприводів підкинуло затримання журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка та річниця псевдореферендуму.

Дубінський, Байден та санкції

Кінець попереднього тижня ознаменувався хоч і млявою, але увагою до з’їзду партії «Слуга народу». Тоді в окремі матеріали потрапляли зауваження, що Олександр Дубінський ніби «пішов на підвищення», оскільки як голова Київського обласного осередку партії автоматично увійшов до новоствореної партійної ради громад. 15 березня на «Україні», СТБ, 5 каналі «UА: Першому» повідомили про його виключення з партії.

Найбільшою увага до політичних тем була на 5 каналі, і найчастіше тут згадували представників «Слуги народу», зокрема, через скандали з Дубінським. Вже після виключення з партії 18 березня Олександр Дубінський заявив, що це Офіс президента начебто координував кампанію з «плівками Деркача». Про це на «1+1» повідомили однобоко. «Що саме команда Зеленського намагалася надати якомога ширшого розголосу цим записам, заявив нардеп Олександр Дубінський, якого нещодавно вилучили з фракції партії "Слуга народу"», — озвучила ведуча Лідія Таран. Вона нагадала, що Дубінський перебуває під санкціями за «нібито» поширення дезінформації для впливу на виборчу кампанію в США. Але тут же зазначила, що нардеп заявляє — на нього тиснули з Офісу президента Зеленського. Коментарів жодної зі звинувачених Дубинським сторін — Офісу президента чи голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії — в цьому повідомленні немає. Лідія Таран сказала, що редакція «ТСН» звернулася до Офісу президента по коментар, не уточнивши, коли саме й чи була якась реакція на це звернення. На Першому незалежному в новині додали реакцію керівника фракції «Слуга народу»: «На закиди колишнього однопартійця уже відповів Давид Арахамія. Каже, так Олександр Дубінський виплескує емоції, бо після запровадження санкцій проти нього Сполученими Штатами він зіткнувся із низкою життєвих незручностей».

" allowfullscreen="allowfullscreen"> 

Комплексніше ситуацію розклали на 5 каналі: починаючи від звіту розвідки США про російський слід у президентських виборах, залученість прокремлівських агентів із України, серед яких у звіті назване прізвище Деркача, до обговорення цих заяв у парламенті та висловлювань Дубінського на адресу офісу президента. Сюжет оздобили красномовним титром «"Мамкин розслідувач" і Росія», що є цитатою з коментаря Давида Арахамії.

 

Після президентської фракції найбільше уваги отримали в новинах аналізованих телеканалів представники «Опозиційної платформи — За життя». Із приводом і без представникам цієї партії давали слово найчастіше в новинах Першого незалежного, упереджено обираючи переважно позитивні для політиків приводи. Попередні тижні там продовжували піарити Артема Марчевського як кандидата в народні депутати на 50-му донецькому окрузі. Але цього тижня «забули» повідомити, що 15 березня він зняв свою кандидатуру з перегонів.

Маніпуляції з вакцинуванням

Усі повідомили про захворювання на коронавірусну хворобу головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. І пов’язали це з його вакцинацією, щодо якої й так не бракує скептиків:

  • «Вакцинувався аналогом AstraZeneca і підхопив коронавірус» (5 канал);
  • «Останній з могікан. На коронавірус захворів головний санітарний лікар Віктор Ляшко. І це на 13-й день після щеплення першою дозою вакцини CoviShield» («Інтер»);
  • «Сьогодні коронавірус виявили у головного санітарного лікаря України, на 13-й день після першого уколу» (ICTV);
  • «Віктор Ляшко підхопив коронавірусу через два тижні після щеплення» («1+1»);
  • «І це при тому, що два тижні тому Віктор Ляшко отримав першу дозу вакцини CoviShield» («Україна»);
  • «Головний санітарний лікар Віктор Ляшко після вакцинації захворів на ковід» («UA: Перший»);
  • «У головного санлікаря Ляшка COVID на тлі вакцинації» («СТБ»).

Хоча в більшості цих матеріалів далі йшлося, що після отримання першої дози вакцини в чиновника просто не міг іще виробитися імунітет, матеріали все ж надто виразно формували хибний причинно-наслідковий зв’язок «вакцинувався — і захворів».

 

Також значну увагу в міжнародних блоках випусків новин присвячували дискусії щодо побічної дії вакцини AstraZeneca. Низка країн призупинила вакцинацію через появу інформації про утворення тромбів після щеплення. У більшості цих повідомлень на українських телеканалах також зазначали, що виробник, а згодом і Європейське агентство з лікарських засобів, не знайшли прямого зв’язку між вакцинацією та утворенням тромбів. А країни, які першими забили на сполох, відновили кампанію щеплень тим же препаратом. Ігнорували ці важливі для балансу й повноти факти на Першому незалежному. Про ймовірні побічні ефекти AstraZeneca тут говорили як про доведений факт, не посилаючись на заяви, які це спростовують. Крім того, за тиждень у випусках новин цього каналу двічі просували інформацію про російську вакцину Sputnik-V лише в позитивному ключі, замовчуючи факти, що змушують не довіряти цій вакцині.

Коронавірусна мапа та обстановка в Криму

Про переповнені лікарні багато новин було із Харкова та Одеси. Також активно в новинах були присутні згадки про регіони, де посилювали карантин: Житомир, Рівне, Львів, Київ, Миколаїв, Вінниця. Найактивніше в новинах висвітлювали обстановку в тих регіонах, де діють активні корпункти, тобто великих містах, із яких інформація найчастіше доходить до центральних телеканалів: Дніпра, Харкова, Одеси, Львова. Цього тижня активніше підключалися й регіони, де відбувалися протести підприємців, невдоволених обмеженнями через посилення карантину, — Херсон та Івано-Франківськ. За тиждень лише в одному повідомленні згадали про ситуацію в Чернігівській області — цей регіон є «білою плямою» на інформаційній мапі.

На каналі «Україна» вийшов упереджений сюжет, у якому переконували, що рішення про посилення карантину у Львові ухвалюється з огляду на особисту вигоду мера міста Андрія Садового. У сюжеті Едуарда Ганішевського йдеться, що в листопаді 2020 року Львів начебто зволікає з карантином, «бо за два тижні місцеві вибори», у січні «мер Львова виправдовує масові гуляння у місті, бо Різдво». Коли ж у березні у Львові завчасно посилили карантин, у сюжеті переконують, що так тепер вигідно меру. Доказів цього твердження глядачі так і не почули.

 

Також до річниці псевдореферендуму, після якого Росія оголосила про анексію Криму, в новинах почастішали згадки про ситуацію за сім років окупації. На каналі «Україна», максимально узагальнюючи, без жодних коментарів та посилання на джерела ведучий Максим Сікора озвучив: «За цей час на півострові пересохли річки. А водосховища на межі обміління. Люди отримають воду лише за графіком: двічі на день. Окрім цього окупанти нарощують свою військову присутність, перетворюючи український півострів на військову базу. За цей час склад військовослужбовців зріс утричі».

20 березня на «Україні» вже з реакцією Міністерства закордонних справ України та коментарем лідера Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва наголосили на рішенні Путіна про позбавлення українців права власності на землю в Криму. Також до річниці псевдореферендуму на СТБ повідомляли, як проходять урочисті заходи, організовані російською владою: «В анексованому Криму злочинна влада гучно святкує сьому річницю свого референдуму». Хоча такі повідомлення не є довершеними з точки зору відокремлення фактів від оцінок та достовірності, але в попередні знакові в історії анексії півострова дати на загальноукраїнських каналах бракувало й таких звісток про обстановку в Криму. На «UA: Першому» до річниці випустили сюжет про долю переселенців із Криму, через їхні історії нагадуючи хронологію загарбання півострова. Ще одним вагомим приводом говорити про події в Криму стало затримання журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка. Помітили цю подію в редакціях каналу «Україна», «UA: Першого» та СТБ.

Недитячі стосунки

У соціальних темах найскандальнішою була історія із зображенням стосунків восьмирічної дівчинки і тринадятирічного хлопця їхніми батьками в соцмережах. У ситуацію втрутився дитячий омбудсман, а потім і поліція. Протягом тижня на цю тему вийшло 14 повідомлень у випусках новин каналів, які входять до вибірки «Детектора медіа». Найбільше уваги історії приділяли на СТБ, «1+1» та каналі «Україна» (аж п’ять матеріалів за тиждень). Якщо ж спершу в сюжетах розповідали фабулу подій, давали коментарі психологів та експертів щодо безпеки дітей та коментарі мами дівчини, то 17 березня на «Україні» говорили з маркетологами та фахівцями з моделінгу про те, як комерціалізують дитячу активність у соцмережах.

Цього тижня «1+1» зробив подарунок своїй Антоніні — збірному образу глядачок, для яких канал є «чоловіком та опорою», як про це колись висловився один із керівників «1+1 медіа» Максим Кривицький. Ведучу Наталю Мосейчук обурювало, що сучасні чоловіки одружуються у зрілому віці: «Щодесятий чоловік в Україні не одружується до 35 років, і це жах. Мінімум до 35 років». Тому глядачкам розповідали, «як стати єдиною», і догоджати своєму умовному ідеалу у сповненому стереотипів спецпроєкті Людмили Бадалян «Код доступу».

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4916
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду