ІМІ: «Кременчук Today» звинувачує головреда «Кременчуцької газети» Булашева у роботі на росіян

ІМІ: «Кременчук Today» звинувачує головреда «Кременчуцької газети» Булашева у роботі на росіян

2 Серпня 2023
886
2 Серпня 2023
12:52

ІМІ: «Кременчук Today» звинувачує головреда «Кременчуцької газети» Булашева у роботі на росіян

886
Булашев усе заперечив і заявив, що не вперше бачить на сайті «Кременчук Today» матеріали з подібними звинуваченнями на свою адресу.
ІМІ: «Кременчук Today» звинувачує головреда «Кременчуцької газети» Булашева у роботі на росіян
ІМІ: «Кременчук Today» звинувачує головреда «Кременчуцької газети» Булашева у роботі на росіян

Інтернет-сайт «Кременчук Today» опублікував кілька статей, у яких звинувачує головного редактора видання «Кременчуцька газета» Олега Булашева та його медіа в роботі на росіян. Журналіст називає публікації неправдою та нісенітницею. Про це написав Інститут масової інформації, представниця якого у Полтавській області поспілкувалася з Булашевим, а також з іншими журналістами у Кременчуці. 

26 липня «Кременчук Today» опублікував матеріал «Чому псевдожурналіст Булашев уникає арешту за роботу на ворога?». У ньому йдеться про те, що Булашев нібито «завжди був прихильником концепції “руского міра”», «публікує матеріали на захист УПЦ московського патріархату. Він є позаштатним прессекретарем митрополита Кременчуцької єпархії УПЦ МП Ніколая, брав участь у підготовці проросійських церковних видань».

Також сайт наводить приклади нібито розголошення інформації про важливі цілі в Кременчуці.

Крім цього, авторка публікації Наталія Бойко зазначає, що Булашев нібито багато років працював прессекретарем Партії регіонів, а з 2014 року — «ОПЗЖ», що він був керівником пресцентру штабу Януковича в Кременчуці на виборах 2004-го та 2009 років, а також працював на штаби Партії регіонів та «ОПЗЖ» з 2006-го до 2020 року на виборах до Верховної Ради та місцевої ради.

Представниця ІМІ поспілкувалася з кременчуцькими журналістами і виявила, що журналістки на ім’я Наталія Бойко не існує, що дозволяє припустити, що це псевдонім.

На сайті «Кременчук Today» немає інформації про засновників, але є інформація про склад редакції. Кременчуцькі журналісти, з якими переговорила представниця ІМІ, сказали, що не знають журналістів сайту з такими прізвищами та ніколи не зустрічалися з ними на публічних заходах. 

Представниця ІМІ зверталася на вказану на сайті електронну пошту і на його фейсбук-сторінку з проханням прокоментувати звинувачення щодо Олега Булашева, а також ту інформацію, яку отримала від журналістів у Кременчуці. Відповіді від «Кременчук Today» досі немає.

У своєму матеріалі ІМІ зазначає, що, згідно з відомостями Держреєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг Українського інституту інтелектуальної власності, власником торговельної марки «Кременчук Today» (свідоцтво №180210 від 25.12.2013) значиться Лозовик Дмитро Борисович. Знак зареєстрований у 2013 році, станом на 2018 рік, як зазначено на сайті Укрпатенту, строк дії реєстрації знаку закінчився.

Дмитро Борисович  Лозовик очолює Крюківську районну адміністрацію Полтавської області. У коментарі представниці ІМІ він заперечив свою причетність до сайту «Кременчук Today» і повідомив, що торговельна марка закрита кілька років тому і він не знає, кому належить сайт і хто там працює. 

«Кременчук Today» завершує статтю зі звинуваченнями на адресу Булашева проханням вважати цю публікацію офіційним зверненням до правоохоронних органів і вимагає порушити щодо нього кримінальне провадження.

У коментарі ІМІ Булашев заперечив усі звинувачення.

«Все, що пише це видання — повна нісенітниця, яка не відповідає дійсності. Подібні статті про себе бачу на сайті “Кременчук Today” не вперше, звертався до поліції, суду. Все марно, бо не вдається знайти, кому належить сайт, хто має відповідати», — заявив він.

Також головний редактор «Кременчуцької газети» заперечив причетність видання, де працює, до бізнесмена Костянтина Жеваго, про що написав «Кременчук Today» 24 липня.

Заперечують закиди в бік Булашева і його колеги з інших видань, повідомила представниця ІМІ. 

Голова громадської організації «Медіа Ліга» Ольга Прядко зазначила, що на сайті видання «Кременчук Today» фігурують імена вигаданих редакторів і журналістів, яких ніхто з її кременчуцьких колег не бачив.

Журналістка-фрилансерка Яна Рощій назвала матеріал щодо Булашева замовним і таким, що не підкріплений фактами.

Головна редакторка «Кременчуцького Телеграфу» Леся Лазоренко сказала, що Булашев пише багато критичних статей про місцеву владу, і зазвичай після виходу цих матеріалів з'являються публікації щодо нього та його видання.

«На превеликий жаль, прогалини в законодавстві не дозволяють ідентифікувати тих, хто пише та замовляє подібні матеріали. Олег пише багато критичних матеріалів про очільників нашого міста та діючого нардепа. Зазвичай після виходу цих матеріалів з'являються публікації, які поливають брудом самого Олега та його видання. Вони всі без перевірених фактів, без коментарів та без доказової бази. Це все не про стандарти журналістики, це про знищення демократії та свободи слова», — зазначила Леся Лазоренко.

У коментарі ІМІ Олег Булашев також повідомив, що оскільки його самостійні звернення до поліції не дали результату, зараз він звернувся до медіаюристів та чекає консультацій щодо того, як йому діяти. 

Інститут масової інформації зазначає, що протистояння між «Кременчук Today» і «Кременчуцькою газетою» триває давно, були звернення до Незалежної медійної ради та Медіачеку. Результати незалежної медійної експертизи свідчать  про порушення Кодексу етики українського журналіста в роботі обох сайтів.

Читайте також:

Фото: «Кременчук Today» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
886
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду