Медіагрупи та телеканали просять регулятора вплинути на конфлікт між «Зеонбудом» та Концерном РРТ

Медіагрупи та телеканали просять регулятора вплинути на конфлікт між «Зеонбудом» та Концерном РРТ

29 Листопада 2023
1861
29 Листопада 2023
15:30

Медіагрупи та телеканали просять регулятора вплинути на конфлікт між «Зеонбудом» та Концерном РРТ

1861
Телеканали закликають надати їм можливість мовити в мережі «Зеонбуд» на «справедливих та економічно обґрунтованих умовах».
Медіагрупи та телеканали просять регулятора вплинути на конфлікт між «Зеонбудом» та Концерном РРТ
Медіагрупи та телеканали просять регулятора вплинути на конфлікт між «Зеонбудом» та Концерном РРТ

Українські медіагрупи та телеканали звернулись до Нацради з проханням вплинути на конфлікт між «Зеонбудом» та Концерном РРТ. Текст відповідного листа медіагрупи та телеканали надіслали «Детектору медіа».

Відкритого листа до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення,  Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та Концерну радіомовлення підписали 1+1 Україна, 1+1 Марафон, ICTV, СТБ, Інтер, УНІАН, Бігуді, Перший, Суспільне Культура, Новий, ТЕТ, 2+2, М1, НТН, МЕГА, ПЛЮСПЛЮС, ICTV-2, ОЦЕ, К1, К2, ZOOM, Enter-фільм, PIXEL, Твій Серіал та інші.

«Ми глибоко стурбовані ситуацією, яка склалася навколо договірних взаємовідносин Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (Концерну РРТ) і провайдера загальнонаціональної мережі цифрового наземного телебачення в Україні Товариства з обмеженою відповідальністю “Зеонбуд”. Так, 13 листопада в розпорядження медіа потрапив лист від Концерну РРТ, адресований Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення (Національна рада), з вимогою зупинити цифровий конкурс на місця в мультиплексах “Зеонбуду”. У листі йшлося про те, що договір між Концерном РРТ і “Зеонбудом” чинний до кінця цього року, проте концерн не має на меті пролонгувати його дію на зафіксованих раніше умовах. Відповідно, концерн апелює до того, що Національна рада не може провести цифровий конкурс і визнати його результати легітимними, оскільки “Зеонбуд” “не забезпечить можливості надання послуг каналам, які беруть участь у конкурсі”», — повідомили в листі.  

Компанія «Зеонбуд», яка, згідно з рішенням РНБО на час війни введена до складу державного Концерну РРТ, звернулася зі своєю позицією до регулятора, де зазначила, що, дійсно, наразі між сторонами триває процес переузгодження умов договору, що є нормальною практикою, яка чітко регламентована Господарським і Цивільним кодексами України. Водночас умови щодо формування вартості, на яких наполягає державний концерн, є «безвідповідальними та навіть цинічними».

Зокрема, в «Зеонбуді» зазначають, що проєкт договору на 2024 рік передбачав підвищення вартості послуг Концерну РРТ для ТОВ «Зеонбуд» майже на 80%. Крім цього, в листі наводяться дані про те, що відповідно до фінансової звітності Концерну РРТ, його доходи за 2022 рік у порівнянні з 2021 роком виросли на 22%, а прибуток — аж на 19 268,1%.

«Як представники українських медіа, які забезпечують мовлення в надскладних умовах і надають доступ мільйонам абонентів до перевіреної та верифікованої інформації, що в час великої війни (в тому числі гібридної) є надважливим, хочемо зазначити наступне. Ми виступаємо проти такої політики ціноутворення Концерну РРТ, оскільки державне підприємство не може так категорично підіймати ціни на свої послуги, адже це призведе до ускладнення або навіть унеможливлення роботи українських телеканалів. Йдеться про зростання вартості послуг на десятки мільйонів гривень за рік для кожного окремого телеканалу, що в умовах відсутності рекламного ринку та постійних джерел доходів унеможливлює їхнє існування. Крім того, будь-яка зміна вартості послуг має бути економічно обґрунтованою. Економічні розрахунки мають бути публічними — доведені до “Зеонбуду”, Національної ради та мовників. Щобільше, 9 мовників, які мають ліцензію на мовлення в Т2 в мультиплексах “Зеонбуду”, транслюють телемарафон “Єдині новини” — проєкт, який є критично важливим для інформаційної обороноздатності країни», — зазначили телеканали. 

За словами телеканалів, «складається враження, що Концерн РРТ своїми діями намагається призвести до того, аби мультиплекси "Зеонбуду", зокрема МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, були економічно невигідними для українських мовників на противагу МХ-7, який належить самому Концерну РРТ»

Телеканали просять Адміністрацію Держспецзвʼязку як регулятора Концерну РРТ, а також Національну раду, яка видала Концерну РРТ ліцензію постачальника послуг мультиплекса МХ-7, вплинути в межах своїх повноважень на цю ситуацію та сприяти її врегулюванню «в інтересах захисту українського медіапростору, аби українські телеканали мали можливість мовити в мережі "Зеонбуд" на справедливих та економічно обґрунтованих умовах».

«В іншому випадку може скластися ситуація, коли мільйони абонентів не матимуть доступу до українських телеканалів, оскільки вартість послуг із забезпечення цифрового мовлення стане непосильною. Вважаємо, що в умовах великої війни такі дії Концерну РРТ є неприйнятними», — говориться в листі.

Наприкінці листа телеканали висловили подяку Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення «за чіткі дії відповідно до законодавства щодо проведення цифрового конкурсу на місця в мультиплексах ТОВ "Зеонбуд"». 

«Таким чином, держава отримає додаткові кошти від українських мовників, а глядачі — верифіковану, обʼєктивну та якісну інформацію та конкурентний українськомовний ТВ-продукт».

Нагадаємо, після рішення про проведення конкурсу на вільні місця у мультиплексах «Зеонбуду» Концерн звернувся до Нацради, щоб зупинити цифровий конкурс. У своєму листі Концерн РРТ інформував, що він є власником більшості висотних споруд, де встановлює своє обладнання «Зеонбуд» (щоб забезпечити, згідно з ліцензією, 90 % охоплення населення України). Договір між Концерном РРТ та «Зеонбудом» чинний до 31 грудня 2023 року. Але державне підприємство не хоче продовжувати його на тих самих умовах і вже повідомило компанію про розірвання договору з 1 січня 2024 року. А це призведе до неможливості використання інфраструктури Концерну РРТ в роботі «Зеонбуду». Тому Концерн РРТ вважає, що Нацрада не може провести цифровий конкурс, оскільки «Зеонбуд», на його думку, не забезпечить надання послуг каналам, які беруть участь у конкурсі.

У відповідь «Зеонбуд» написав, що Концерн РРТ надав недостовірну інформацію «з метою тиску на регуляторний орган, шляхом вчинення дій, що мають ознаки недобросовісної конкуренції». «Зеонбуд» пише, що справді отримав повідомлення про намір припинити чинний договір, але водночас Концерн РРТ надіслав листа про намір укласти новий договір на 2024 рік і проєкт договору. При цьому компанія вважає «цинічним і безвідповідальним» формування вартості послуг на розміщення обладнання, яке передбачає її підвищення майже на 80%.«Зеонбуд» готує заяву до Антимонопольного комітету для оцінки діям Концерну РРТ.

Нацрада публічно на ці всі листи не реагувала і не розглядала це питання на засіданні. Конкурс пройшов у запланований день.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1861
Читайте також
24.11.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду