detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
11.05.2023 11:42
Концерн РРТ готовий запустити державний мультиплекс МХ-7
Концерн РРТ готовий запустити державний мультиплекс МХ-7
Сигнал надаватимуть у некодованому вигляді, пакет телеканалів буде безкоштовним для глядачів.

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (належить до сфери управління Держспецзв’язку) готовий до запуску державного мультиплексу — загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7. Про це повідомляють на сайті Верховної Ради України.

«МХ-7 будується за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення  другого покоління DVB-T2 у смузі частот метрового діапазону (174–230 МГц). Тож мережа працюватиме у метровому діапазоні, захищеному від перепланування, і покриватиме мовленням понад 90% території України. У тому числі частину районів тимчасово окупованих територій, а також населені пункти, розташовані на кордонах із рф та білоруссю: у Харківській, Сумській, Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Волинській областях, де зараз можуть транслюватися російські телеканали з потужних передавальних ворожих станцій», — ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що сигнал надаватимуть у некодованому вигляді, пакет телеканалів буде безкоштовним для глядачів. Концерн РРТ уже повідомив Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення про готовність до запуску. Нацрада має оголосити і провести конкурс на мовлення в мережі МХ-7.

«Для будівництва мережі Концерн РРТ залучив кредит під гарантії уряду. Монтаж першого передавача розпочався 20 січня 2022 року. Повномасштабне воєнне вторгнення росії в Україну дещо скорегувало строки запуску MX-7. Проте, навіть у важких умовах війни, роботу було завершено. Запуск мультиплексу MX-7 є суспільно значимим з точки зору забезпечення інформаційної безпеки України та інформаційної стійкості суспільства і держави. Також це важливий крок у протистоянні російській пропаганді, оскільки дезінформація є легкодоступною зброєю та зростаючою загрозою. Зараз, під час війни, усім нам дуже важливо дотримуватись правил інформаційної гігієни, бути медіаграмотними та критично мислити», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує оголосити конкурс на мовлення у багатоканальній мережі МХ-7 після затвердження нормативно-правових актів відповідно до вимог Закону України «Про медіа». 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Концерн РРТ планує запустити державний мультиплекс МХ-7 улітку 2023 року.

Нагадаємо, мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому діапазоні. У більшості користувачів цифрового ефіру інші антени. Через це медіагрупи одразу розкритикували проєкт, так само як і «Зеонбуд». Зацікавленими ввійти в цифровий мультиплекс були нішеві канали, які прагнули розширити своє покриття. Серед них — мовники Медведчука, Мураєва та Столара, які вже закриті або припинили свою трансляцію.

У січні 2022 року Концерн РРТ купив обладнання на 288,89 млн грн і почав його монтаж для запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

24 лютого 2022 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення мала розглядати питання про державний мультиплекс МХ-7 Концерну РРТ. Однак цього дня розпочався повномасштабний наступ Росії.

Через кілька тижнів, 19 березня, президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким підпорядкував «Зеонбуд» Концерну РРТ. Воно запровадило особливий режим роботи для оператора цифрового ефірного телебачення — компанії «Зеонбуд» — «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення» і, відповідно, під керівництвом Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, якій підпорядковується концерн.

За перший рік великої війни в цифрових мультиплексах «Зеонбуду» звільнилося багато місць. Переважно через закриття всіх каналів з медіагрупи «Україна» Ріната Ахметова. Регулятор почав видавати дозволи на мовлення в цифрі на вільних частотах.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY