Fremantle вважає, що «1+1» привласнив ключові елементи The Masked Singer у шоу «Маскарад» (ДОПОВНЕНО)

Fremantle вважає, що «1+1» привласнив ключові елементи The Masked Singer у шоу «Маскарад» (ДОПОВНЕНО)

12 Жовтня 2020
7185
12 Жовтня 2020
12:45

Fremantle вважає, що «1+1» привласнив ключові елементи The Masked Singer у шоу «Маскарад» (ДОПОВНЕНО)

7185
Наразі дистриб’ютор формату The Masked Singer чекає на оцінку FRAPA та висновок українських юристів щодо дій телеканалу.
Fremantle вважає, що «1+1» привласнив ключові елементи The Masked Singer у шоу «Маскарад» (ДОПОВНЕНО)
Fremantle вважає, що «1+1» привласнив ключові елементи The Masked Singer у шоу «Маскарад» (ДОПОВНЕНО)

Компанія Fremantle, яка є дистриб’ютором формату The Masked Singer, вважає, що телеканал «1+1» у шоу «Маскарад» привласнив ключові елементи The Masked Singer. Про це повідомив виконавчий віцепрезидент з комерційних та бізнесових питань FremantleMedia Тоні Стерн у відповідь на запит ТРК «Україна».

«"1+1" спеціально привласнили ключові елементи The Masked Singer і додали до них єдиний елемент, взятий з Mysteries in the Spotlight – змагання двох команд журі, які намагаються відгадати особистість учасників», – вважають у компанії.

Пан Стерн сказав, що Fremantle консультуватимуться з українськими юристами, чи порушив «1+1» закони України про інтелектуальну власність і чи є підстави для подання позову проти каналу. Компанія ще не отримала висновок Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA щодо дій «1+1». «Щойно ми отримаємо відповідь від них і висновок від ваших українських юристів, зможемо обговорити наші подальші кроки», – пояснив Тоні Стерн.

У Fremantle порівняли ключові елементи The Masked Singer (формат, який купила «Україна»), Mysteries in the Spotlight (формат, який купив «1+1») та «Маскараду»:

  • у Mysteries in the Spotlight учасники показують різноманітні таланти: від стенд-ап-комедії і циркових номерів до драматургії, танцю й пантоміми. У версії «1+1» учасники не показують різноманітності талантів, вони просто співають – що є ключовим елементом The Masked Singer;
  • у Mysteries in the Spotlight наприкінці випуску викривають усіх учасників, а перемагає команда суддів, яка вгадала найбільше учасників. У версії «1+1» в одному випуску викривають лише одного учасника, інші продовжують змагатися. Виходить, що замість замкнутих випусків у шоу структура арки – ключовий елемент The Masked Singer;
  • у Mysteries in the Spotlight виступи побудовані на сценах, які передають різноманітні ситуації через сценографію, костюми, музику, візуальний ряд і сценарій (історичний період, відомий фільм, відоме місце та інші моменти/ситуації). У версії «1+1» учасники виступають не у відомих сценах, а просто стоять по центру сцени, оточені декораціями – ключовий елемент The Masked Singer;
  • у Mysteries in the Spotlight у кожному випуску по три виступи, у кожному з яких змагається по два учасники. У версії «1+1» немає прямого змагання між двома учасниками, кожен з них виступає сам –ключовий елемент The Masked Singer.

Компанія Fremantle вказала ще на низку елементів в «Маскараді», які нагадують The Masked Singer:

  • голоси учасників спотворюють під час розмови, але не під час співу;
  • судді ставлять питання учасникам, у Mysteries in the Spotlight це робить лише ведучий;
  • кліпи з підказками на особистість замаскованих учасників;
  • елементи дизайну студії та графіки нагадують The Masked Singer;
  • назва «Маскарад» натякає на те, що це адаптація The Masked Singer.

«Вони додали в шоу нові елементи, щоб зробити його менш схожим на The Masked Singer. Найочевиднішим є ліпсінк-батл членів журі за право викриття одного з двох учасників, які потрапили в зону ризику. Крім того, це взагалі не елемент формату Mysteries in the Spotlight», – каже дистриб’ютор формату The Masked Singer.

Крім того, у Fremantle розповіли, що в жовтні 2019 року придбали форматні права на The Masked Singer для України. Тоді торгова представниця компанії в Україні Анне Кірсіпуу запропонувала цей формат українським каналам.

«Після того, як ТРК "Україна" виявили найбільшу зацікавленість і запропонували найвищу ціну, Анне звернулась до "1+1", сказавши їм, що їхня пропозиція не найвища, і запитала, чи не бажають вони збільшити суму; отримавши відмову, Анне прийняла пропозицію ТРК "Україна". Коли "1+1" зрозуміли, що ми погодили угоду з іншим каналом, вони почали висловлювати нам своє розчарування нашим вчинком, але ми сказали, що дали обіцянку і не збираємося зривати угоду», – розповідають у компанії.   

У Fremantle побоювалися, що «1+1» може скопіювати формат The Masked Singer, коли канал почав анонсувати нове розважальне шоу. Компанія тоді застерігла канал від можливої підробки формату. Пізніше «1+1» запевнив, що не використовує жодних ключових елементів формату The Masked Singer і шоу «Маскарад» не порушує права Fremantle.

ДОПОВНЕНО: «1+1 медіа» на прохання «Детектора медіа» прокоментувати ці звинувачення відповіла: «Будь-які стосунки між ТОВ "ТРК „Студія 1+1“" та іншими сторонами надалі розвиваються виключно в юридичній площині».

Нагадаємо, 6 жовтня телеканал «Україна» звинуватив телеканал «1+1» у підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад» і заявив про намір подавати до суду. Станом на 9 жовтня «Україна» та компанія Fremantle збирали докази проти «1+1». Канал «1+1» наполягає, що створив шоу за іншим форматом – Mysteries in the Spotlight. 8 жовтня телерадіокомпанія «Студія 1+1» повідомила, що подасть до суду позов про захист честі та ділової репутації проти ТРК «Україна». «1+1 медіа» вважає закиди про піратську поведінку «образливими та необґрунтованими».

Компанія Fremantle, яка є дистриб’ютором формату The Masked Singer, вважає, що шоу «Маскарад», яке зробив канал «1+1», набагато ближче до формату The Masked Singer, ніж до формату Mysteries in the Spotlight. Fremantle звернеться до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA за оцінкою дій каналу «1+1».

За купівлю в компанії Fremantle прав на адаптацію The Masked Singer змагалися три українські телеканали: «Україна», «1+1» і СТБ. Перший запропонував найвигіднішу для правовласника пропозицію й у квітні 2020 року придбав права на адаптацію. «Україна» планує виробляти проєкт під назвою «Маска».

Канал «1+1», коли Fremantle віддала перевагу його конкурентам, придбав досить схожий румунський формат Mysteries in the Spotlight у компанії Antena TV Group. Українська версія шоу має назву «Маскарад», вона стартувала в ефірі 6 жовтня.

Фото: TV.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7185
Читайте також
15.12.2020 13:59
«Детектор медіа»
2 832
26.09.2020 06:00
Галина Петренко
13 493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду