detector.media
12.10.2020 12:45
Fremantle вважає, що «1+1» привласнив ключові елементи The Masked Singer у шоу «Маскарад» (ДОПОВНЕНО)
Fremantle вважає, що «1+1» привласнив ключові елементи The Masked Singer у шоу «Маскарад» (ДОПОВНЕНО)
Наразі дистриб’ютор формату The Masked Singer чекає на оцінку FRAPA та висновок українських юристів щодо дій телеканалу.

Компанія Fremantle, яка є дистриб’ютором формату The Masked Singer, вважає, що телеканал «1+1» у шоу «Маскарад» привласнив ключові елементи The Masked Singer. Про це повідомив виконавчий віцепрезидент з комерційних та бізнесових питань FremantleMedia Тоні Стерн у відповідь на запит ТРК «Україна».

«"1+1" спеціально привласнили ключові елементи The Masked Singer і додали до них єдиний елемент, взятий з Mysteries in the Spotlight – змагання двох команд журі, які намагаються відгадати особистість учасників», – вважають у компанії.

Пан Стерн сказав, що Fremantle консультуватимуться з українськими юристами, чи порушив «1+1» закони України про інтелектуальну власність і чи є підстави для подання позову проти каналу. Компанія ще не отримала висновок Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA щодо дій «1+1». «Щойно ми отримаємо відповідь від них і висновок від ваших українських юристів, зможемо обговорити наші подальші кроки», – пояснив Тоні Стерн.

У Fremantle порівняли ключові елементи The Masked Singer (формат, який купила «Україна»), Mysteries in the Spotlight (формат, який купив «1+1») та «Маскараду»:

Компанія Fremantle вказала ще на низку елементів в «Маскараді», які нагадують The Masked Singer:

«Вони додали в шоу нові елементи, щоб зробити його менш схожим на The Masked Singer. Найочевиднішим є ліпсінк-батл членів журі за право викриття одного з двох учасників, які потрапили в зону ризику. Крім того, це взагалі не елемент формату Mysteries in the Spotlight», – каже дистриб’ютор формату The Masked Singer.

Крім того, у Fremantle розповіли, що в жовтні 2019 року придбали форматні права на The Masked Singer для України. Тоді торгова представниця компанії в Україні Анне Кірсіпуу запропонувала цей формат українським каналам.

«Після того, як ТРК "Україна" виявили найбільшу зацікавленість і запропонували найвищу ціну, Анне звернулась до "1+1", сказавши їм, що їхня пропозиція не найвища, і запитала, чи не бажають вони збільшити суму; отримавши відмову, Анне прийняла пропозицію ТРК "Україна". Коли "1+1" зрозуміли, що ми погодили угоду з іншим каналом, вони почали висловлювати нам своє розчарування нашим вчинком, але ми сказали, що дали обіцянку і не збираємося зривати угоду», – розповідають у компанії.   

У Fremantle побоювалися, що «1+1» може скопіювати формат The Masked Singer, коли канал почав анонсувати нове розважальне шоу. Компанія тоді застерігла канал від можливої підробки формату. Пізніше «1+1» запевнив, що не використовує жодних ключових елементів формату The Masked Singer і шоу «Маскарад» не порушує права Fremantle.

ДОПОВНЕНО: «1+1 медіа» на прохання «Детектора медіа» прокоментувати ці звинувачення відповіла: «Будь-які стосунки між ТОВ "ТРК „Студія 1+1“" та іншими сторонами надалі розвиваються виключно в юридичній площині».

Нагадаємо, 6 жовтня телеканал «Україна» звинуватив телеканал «1+1» у підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад» і заявив про намір подавати до суду. Станом на 9 жовтня «Україна» та компанія Fremantle збирали докази проти «1+1». Канал «1+1» наполягає, що створив шоу за іншим форматом – Mysteries in the Spotlight. 8 жовтня телерадіокомпанія «Студія 1+1» повідомила, що подасть до суду позов про захист честі та ділової репутації проти ТРК «Україна». «1+1 медіа» вважає закиди про піратську поведінку «образливими та необґрунтованими».

Компанія Fremantle, яка є дистриб’ютором формату The Masked Singer, вважає, що шоу «Маскарад», яке зробив канал «1+1», набагато ближче до формату The Masked Singer, ніж до формату Mysteries in the Spotlight. Fremantle звернеться до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA за оцінкою дій каналу «1+1».

За купівлю в компанії Fremantle прав на адаптацію The Masked Singer змагалися три українські телеканали: «Україна», «1+1» і СТБ. Перший запропонував найвигіднішу для правовласника пропозицію й у квітні 2020 року придбав права на адаптацію. «Україна» планує виробляти проєкт під назвою «Маска».

Канал «1+1», коли Fremantle віддала перевагу його конкурентам, придбав досить схожий румунський формат Mysteries in the Spotlight у компанії Antena TV Group. Українська версія шоу має назву «Маскарад», вона стартувала в ефірі 6 жовтня.

Фото: TV.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY