«Україна» звинуватила «1+1» у плагіаті – «1+1» відкинув звинувачення (ДОПОВНЕНО)

«Україна» звинуватила «1+1» у плагіаті – «1+1» відкинув звинувачення (ДОПОВНЕНО)

6 Жовтня 2020
11874
6 Жовтня 2020
14:06

«Україна» звинуватила «1+1» у плагіаті – «1+1» відкинув звинувачення (ДОПОВНЕНО)

11874
Телеканал «Україна» звинуватив телеканал «1+1» у підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад» і збирається подавати до суду. Канал «1+1» наполягає, що створив шоу за іншим форматом.
«Україна» звинуватила «1+1» у плагіаті – «1+1» відкинув звинувачення (ДОПОВНЕНО)
«Україна» звинуватила «1+1» у плагіаті – «1+1» відкинув звинувачення (ДОПОВНЕНО)

3 жовтня на телеканалі «1+1» відбулася прем’єра шоу «Маскарад». На думку телеканалу «Україна», у ньому неправомірно використано всі ключові форматні елементи формату The Masked Singer. Права на адаптацію цього корейського формату «Україна» придбала в компанії Fremantle навесні 2020 року. Про це йдеться в заяві каналу «Україна», який 6 жовтня поширила пресслужба.

Канал «1+1» разом з «Україною» змагався за права на українську адаптацію The Masked Singer, але формат дістався «Україні».

Телеканал «Україна» має намір подавати на «1+1» до суду і звернутися щодо захисту своїх прав до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA (Format Recognition and Protection Association). Також канал просить міністра культури та інформаційної політики, почесного президента «1+1 медіа» Олександра Ткаченка дати публічну оцінку діям каналу «1+1».

«Відвертий плагіат з боку загальнонаціонального мовника, котрий програв відкриту боротьбу за купівлю прав на адаптацію успішного міжнародного формату телеканалу “Україна”, нівелює принципи чесної конкуренції на вітчизняному ринку аудіовізуальної продукції, руйнує правові засади побудови цивілізованого ринку авторських прав та міжнародну репутацію України, як країни, в якій мовники поважають і захищають права інтелектуальної власності», – йдеться в заяві «України».

«Детектор медіа» попросив пресслужбу групи «1+1 медіа» прокоментувати звинувачення «України».

Там відповіли, що телеканал «1+1» відкидає звинувачення та готовий відстоювати свою позицію. Пресслужба нагадала, що шоу «Маскарад» є адаптацією румунського формату Mysteries In The Spotlight, який телеканал «1+1» придбав у власника, компанії Antena TV Group. Цей формат раніше було реалізовано в Румунії та Угорщині.

«Даний формат має суттєві структурні відмінності від інших костюмованих проектів. Унікальною особливістю даного формату є протистояння двох зіркових команд, які змагаються за право відгадати зірку, приховану у маскарадному костюмі. Окрім того, у процесі адаптації формату, телеканал "1+1" реалізував у проекті багато власних творчих рішень – це перший в Україні діджитальний ведучий, "ліпсинг-батли" зіркових команд та інше», – пояснили у пресслужбі «1+1».

Керівництво «1+1» не виключає, що матиме претензії до «України», коли побачить її шоу в ефірі. «Ми не зовсім розуміємо зміст претензій. Як і будь який інший телеканал в Україні, ми маємо право купувати та адаптувати різні світові формати в Україні. У заяві конкурентів йдеться про інший формат, проте нам важко оцінити схожість – наразі на українському ринку немає продукту, з яким ми могли б порівняти нашу адаптацію. Аналогічно до висунутих звинувачень, ми можемо мати претензії до конкурентів, якщо побачимо колись їхню адаптацію», – сказав генеральний продюсер телеканалу «1+1» Максим Кривицький.

Нагадаємо, що за купівлю в компанії Fremantle прав на адаптацію The Masked Singer змагалися три українські телеканали: «Україна», «1+1» і СТБ. Перший запропонував найвигіднішу для правовласника пропозицію й у квітні 2020 року придбав права на адаптацію. «Україна» планує виробляти проєкт під назвою «Маска».

Канал «1+1», коли Fremantle віддала перевагу його конкурентам, придбав досить схожий румунський формат Mysteries in the Spotlight у компанії Antena TV Group. Українська версія шоу має назву «Маскарад», вона стартувала в ефірі 6 жовтня.

Ще до того, як «Плюси» оголосили про своє шоу та його формат, Тоні Стерн, виконавчий віцепрезидент із комерційних і бізнес-питань компанії Fremantle, надіслав телеканалу «1+1» звернення, де застеріг від можливої підробки формату. «1+1» відповів, що готує шоу за іншим форматом.

Нагадаємо, що у 2014 році Новий канал звинуватив «1+1» у крадіжці формату Нового каналу «Ревізор» і його підробці в шоу «Інспектор Фреймут» і кілька років судився з «1+1» в українських судах. Справа пройшла всі інстанції та завершилася на користь Нового каналу. Суд зобов'язав телеканал «1+1» і компанію «1+1 продакшн» не створювати будь-яких аналогічних програмі «Ревізор» творів, у тому числі проекту «Інспектор Фреймут», заборонив випускати «Інспектор Фреймут», а також зобов'язав «1+1 продакшн» і канал «1+1» виплатити Новому каналу компенсацію в розмірі понад 1,2 млн грн. Після цього «1+1» безрезультатно подавав чотири різні заяви до Господарського суду про перегляд справи за нововиявленними обставинами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11874
Читайте також
15.12.2020 13:59
«Детектор медіа»
2 852
26.09.2020 06:00
Галина Петренко
13 533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду