«1+1 медіа» звинуватила канал «Україна» в ігноруванні законів через трансляцію російського серіалу

«1+1 медіа» звинуватила канал «Україна» в ігноруванні законів через трансляцію російського серіалу

7 Жовтня 2020
8573
7 Жовтня 2020
17:37

«1+1 медіа» звинуватила канал «Україна» в ігноруванні законів через трансляцію російського серіалу

8573
Невдоволення медіагрупи викликав показ чотирисерійного телесеріалу «Жінки в коханні».
«1+1 медіа» звинуватила канал «Україна» в ігноруванні законів через трансляцію російського серіалу
«1+1 медіа» звинуватила канал «Україна» в ігноруванні законів через трансляцію російського серіалу

Група «1+1 медіа» звинуватила телеканал «Україна» в ігноруванні українське законодавство та в псуванні іміджу держави через трансляцію російського серіалу «Жінки в коханні». Про це медіагрупа повідомила 7 жовтня.

Напередодні холдинг «Медіа Група Україна» звинуватив «1+1 медіа» в підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад». «Наразі з боку холдингу "Медіа Група Україна" лунають заяви, в яких, зокрема, висловлюється занепокоєння щодо правової основи побудови цивілізованого ринку авторських прав і міжнародної репутації України як країни, у якій мовники поважають і захищають права інтелектуальної власності. Група "1+1 медіа" повністю розділяє це занепокоєння і категорично не схвалює будь-які маніпуляції з ефірним продуктом, що призводять до введення глядачів та суспільства в оману», – йдеться в повідомленні «1+1 медіа».  

Невдоволення «1+1 медіа» викликав показ в ефірі каналу «Україна» 25 та 27 вересня 2020 року чотирисерійного телесеріалу «Жінки в коханні». Вперше телеканал показав цей серіал 20 і 21 травня 2016 року, потім 22 січня 2017 року й 23 лютого 2020 року. Зазначимо, що прем’єра художнього фільму «Жінки у коханні» відбулася 12 квітня 2015 року на  російському каналі «ТВЦ» під назвою «Три щасливих жінки» (російською мовою – «Три счастливых женщины»). «1+1 медіа» з посиланням на портал «Кино-театр.ру» повідомляє, що виробником серіалу є дві російські компанії «Приор Продакшн» та «Студия Грин Фильм», акторський склад і знімальна група серіалу також є російськими. Попри це, телеканал пише, що стрічка вироблена в Україні.

«Протягом останніх п’яти років ТРК "Україна" неодноразово зловживала показом спірних російських фільмів, представлених або як українські, або ж як такі, що створені у копродукції України та Росії», – йдеться в повідомленні медіагрупи.

У заяві «1+1 медіа» посилається на публікацію «Детектора медіа», у якій йдеться про понад 30 показів спірних фільмів в ефірі ТРК «Україна» за 2015-2016 роки. Зазначимо, що на початку 2016 року Нацрада спіймала як «Україну», так і «1+1» на трансляції заборонених серіалів.

«Детектор медіа» попросив прокоментувати ці звинувачення канал «Україна» та Держкіно, яке видає прокатні посвідчення.

В Україні діє закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (зміни вносилися до законів «Про телебачення і радіомовлення» і «Про кінематографію»), який забороняє показ в Україні фільмів і телепрограм, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації), показ фільмів і телепрограм за участі осіб, які створюють загрозу національній безпеці, а також трансляцію будь-яких російських фільмів / серіалів, вироблених або вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року.

Нагадаємо, 6 жовтня телеканал «Україна» звинуватив телеканал «1+1» у підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад» і заявив про намір подавати до суду. Канал «1+1» наполягає, що створив шоу за іншим форматом – Mysteries in the Spotlight.

Компанія Fremantle, яка є дистриб’ютором формату The Masked Singer, вважає, що шоу «Маскарад», яке зробив канал «1+1», набагато ближче до формату The Masked Singer, ніж до формату Mysteries in the Spotlight. Fremantle звернеться до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA за оцінкою дій каналу «1+1».

За купівлю в компанії Fremantle прав на адаптацію The Masked Singer змагалися три українські телеканали: «Україна», «1+1» і СТБ. Перший запропонував найвигіднішу для правовласника пропозицію й у квітні 2020 року придбав права на адаптацію. «Україна» планує виробляти проєкт під назвою «Маска».

Канал «1+1», коли Fremantle віддала перевагу його конкурентам, придбав досить схожий румунський формат Mysteries in the Spotlight у компанії Antena TV Group. Українська версія шоу має назву «Маскарад», вона стартувала в ефірі 6 жовтня.

Ще до того, як «Плюси» оголосили про своє шоу та його формат, Тоні Стерн, виконавчий віцепрезидент із комерційних і бізнес-питань компанії Fremantle, надіслав телеканалу «1+1» звернення, де застеріг від можливої підробки формату. «1+1» відповів, що готує шоу за іншим форматом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8573
Читайте також
15.12.2020 13:59
«Детектор медіа»
2 857
25.05.2019 14:00
Роман Головенко
для «Детектора медіа»
3 693
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду