Набув чинності закон про заборону частини російських фільмів і серіалів, а також деяких телепрограм

Набув чинності закон про заборону частини російських фільмів і серіалів, а також деяких телепрограм

4 Червня 2015
7681

Набув чинності закон про заборону частини російських фільмів і серіалів, а також деяких телепрограм

7681
Набув чинності закон про заборону частини російських фільмів і серіалів, а також деяких телепрограм
Набув чинності закон про заборону частини російських фільмів і серіалів, а також деяких телепрограм

Сьогодні, 4 червня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України».

 

Закон забороняє:

- розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, вироблених після 1 серпня 1991 року;

- трансляцію (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (Російської Федерації) після 1 січня 2014 року;

- трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

- трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті Міністерства культури України (цей перелік складається на підставі звернень Ради національної безпеки й оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення). При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

 

Закон встановлює критерії визначення аудіовізуальних творів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій:

- серед позитивних героїв фільму є співробітники (у тому числі колишні або позаштатні) органів держави-агресора, радянських органів безпеки;

- сюжет фільму безпосередньо або опосередковано пов'язаний з діяльністю органів держави-агресора, радянських органів безпеки, і ця діяльність представлена у фільмі як позитивна;

- у сюжеті фільму безпосередньо або опосередковано заперечується або ставиться під сумнів територіальна цілісність України, виправдовується або подається в позитивному світлі окупація території України, акти агресії з боку інших держав, розв'язування війни, пропагується винятковість, зверхність або неповноцінність осіб за ознаками їх релігійних переконань, належності до певної нації або раси, статі, майнового стану, соціального походження.

 

За розповсюдження та/або демонстрування заборонених фільмів на порушників накладатимуться штрафи в розмірі 10 мінімальних заробітних плат (12 тис. 180 грн, з 1 грудня - 13 тис. 780 грн) за кожен випадок, вчинений вперше, та у розмірі 50 мінімальних заробітних плат (60 тис. 900 грн, з 1 грудня - 68 тис. 900 грн) за кожен наступний випадок. Рішення про накладання штрафу прийматиме Державне агентство з питань кіно, яке має затвердити відповідний Порядок накладання штрафів. Якщо порушення допускатимуть телерадіоорганізації, то їх має виявляти Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, складати відповідні акти та передавати їх Держкіно для накладання штрафів.

 

Нагадаємо, що з 21 квітня Нацрада вже почала фіксувати, на яких телеканалах транслюються заборонені законом фільми і серіали. Нацрада виявила їх в ефірі телеканалів «Інтер», «Україна», НТН, ICTV, ТЕТ і розіслала цим мовникам листи із зауваженнями. Після 4 червня Нацрада буде проводити моніторинг каналів на дотримання закону і при виявленні порушень буде звертатися до Держкіно.

 

Генеральний директор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко вважає, що під дію закону не підпадатимуть ті фільми, у титрах яких буде вказана українська компанія.

 

Як писала «Детектор медіа», закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України» був ухвалений Верховною Радою 5 лютого, а 2 квітня - підписаний Президентом України Петром Порошенком. 4 квітня закон був опублікований і 4 червня набирає чинності.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7681
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду