detector.media
07.10.2020 17:37
«1+1 медіа» звинуватила канал «Україна» в ігноруванні законів через трансляцію російського серіалу
«1+1 медіа» звинуватила канал «Україна» в ігноруванні законів через трансляцію російського серіалу
Невдоволення медіагрупи викликав показ чотирисерійного телесеріалу «Жінки в коханні».

Група «1+1 медіа» звинуватила телеканал «Україна» в ігноруванні українське законодавство та в псуванні іміджу держави через трансляцію російського серіалу «Жінки в коханні». Про це медіагрупа повідомила 7 жовтня.

Напередодні холдинг «Медіа Група Україна» звинуватив «1+1 медіа» в підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад». «Наразі з боку холдингу "Медіа Група Україна" лунають заяви, в яких, зокрема, висловлюється занепокоєння щодо правової основи побудови цивілізованого ринку авторських прав і міжнародної репутації України як країни, у якій мовники поважають і захищають права інтелектуальної власності. Група "1+1 медіа" повністю розділяє це занепокоєння і категорично не схвалює будь-які маніпуляції з ефірним продуктом, що призводять до введення глядачів та суспільства в оману», – йдеться в повідомленні «1+1 медіа».  

Невдоволення «1+1 медіа» викликав показ в ефірі каналу «Україна» 25 та 27 вересня 2020 року чотирисерійного телесеріалу «Жінки в коханні». Вперше телеканал показав цей серіал 20 і 21 травня 2016 року, потім 22 січня 2017 року й 23 лютого 2020 року. Зазначимо, що прем’єра художнього фільму «Жінки у коханні» відбулася 12 квітня 2015 року на  російському каналі «ТВЦ» під назвою «Три щасливих жінки» (російською мовою – «Три счастливых женщины»). «1+1 медіа» з посиланням на портал «Кино-театр.ру» повідомляє, що виробником серіалу є дві російські компанії «Приор Продакшн» та «Студия Грин Фильм», акторський склад і знімальна група серіалу також є російськими. Попри це, телеканал пише, що стрічка вироблена в Україні.

«Протягом останніх п’яти років ТРК "Україна" неодноразово зловживала показом спірних російських фільмів, представлених або як українські, або ж як такі, що створені у копродукції України та Росії», – йдеться в повідомленні медіагрупи.

У заяві «1+1 медіа» посилається на публікацію «Детектора медіа», у якій йдеться про понад 30 показів спірних фільмів в ефірі ТРК «Україна» за 2015-2016 роки. Зазначимо, що на початку 2016 року Нацрада спіймала як «Україну», так і «1+1» на трансляції заборонених серіалів.

«Детектор медіа» попросив прокоментувати ці звинувачення канал «Україна» та Держкіно, яке видає прокатні посвідчення.

В Україні діє закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (зміни вносилися до законів «Про телебачення і радіомовлення» і «Про кінематографію»), який забороняє показ в Україні фільмів і телепрограм, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації), показ фільмів і телепрограм за участі осіб, які створюють загрозу національній безпеці, а також трансляцію будь-яких російських фільмів / серіалів, вироблених або вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року.

Нагадаємо, 6 жовтня телеканал «Україна» звинуватив телеканал «1+1» у підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад» і заявив про намір подавати до суду. Канал «1+1» наполягає, що створив шоу за іншим форматом – Mysteries in the Spotlight.

Компанія Fremantle, яка є дистриб’ютором формату The Masked Singer, вважає, що шоу «Маскарад», яке зробив канал «1+1», набагато ближче до формату The Masked Singer, ніж до формату Mysteries in the Spotlight. Fremantle звернеться до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA за оцінкою дій каналу «1+1».

За купівлю в компанії Fremantle прав на адаптацію The Masked Singer змагалися три українські телеканали: «Україна», «1+1» і СТБ. Перший запропонував найвигіднішу для правовласника пропозицію й у квітні 2020 року придбав права на адаптацію. «Україна» планує виробляти проєкт під назвою «Маска».

Канал «1+1», коли Fremantle віддала перевагу його конкурентам, придбав досить схожий румунський формат Mysteries in the Spotlight у компанії Antena TV Group. Українська версія шоу має назву «Маскарад», вона стартувала в ефірі 6 жовтня.

Ще до того, як «Плюси» оголосили про своє шоу та його формат, Тоні Стерн, виконавчий віцепрезидент із комерційних і бізнес-питань компанії Fremantle, надіслав телеканалу «1+1» звернення, де застеріг від можливої підробки формату. «1+1» відповів, що готує шоу за іншим форматом.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY