«1+1 медіа» братиме участь у новому конкурсі на управителя активів УМХ

«1+1 медіа» братиме участь у новому конкурсі на управителя активів УМХ

22 Липня 2020
1621
22 Липня 2020
17:03

«1+1 медіа» братиме участь у новому конкурсі на управителя активів УМХ

1621
Водночас медіагрупа закликала АРМА забезпечити відкритість конкурсу, а також – прозорість і незаангажованість членів комісії.
«1+1 медіа» братиме участь у новому конкурсі на управителя активів УМХ
«1+1 медіа» братиме участь у новому конкурсі на управителя активів УМХ

Група «1+1 медіа» братиме участь у конкурсі на управителя активів «Українського Медіа Холдингу» (УМХ), який повторно оголосило Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних чи інших злочинів. Про це «1+1 медіа» повідомила 22 липня.

У медіагрупі висловили стурбованість через організацію попереднього конкурсу. «Ми спостерігаємо хаос, непослідовність і нелогічність у діях Агентства на фоні відсутності чітко прописаної процедури проведення конкурсу – факт наявності такого документу нам невідомий. Також викликає занепокоєння прозорість процесу – конкурсні пропозиції учасників не були опубліковані за принципом Prozorro або на їхньому ресурсі», – сказали в групі та додали, що АРМА не оприлюднило протокол засідання, на якому затвердили результати конкурсу.

Крім того, у медіагрупі розповіли, що АРМА не повідомило про результати попереднього конкурсу перед оголошенням нового. Агентство також не пояснило «1+1 медіа», які саме вимоги не були дотримані при оформленні й подачі документів.  

«Усе це дає нам підстави вважати, що на АРМА чиниться тиск з метою прийняття рішення на користь якоїсь конкретної компанії, а наявні процедури або взагалі їхня відсутність не можуть гарантувати проведення чесного конкурсу», – додали в медіагрупі.

Як писав ДМ, АРМА в червні 2020 року оголосило конкурс на управління активами УМХ, прийом документів тривав до 3 липня включно. 8 липня група «1+1 медіа» повідомила, що ТОВ «1+1 Інтернет», що входить до групи, подало документи на участь у конкурсі АРМА на управління активами «Українського медіа холдингу». 

9 липня АРМА повідомило, що отримало від семи компаній заявки на управління активами «Українського медіа холдингу».

Того ж дня «Медіа Група Україна» заявила, що конкурс АРМА не відповідає Закону «Про телебачення і радіомовлення» та залишила «за собою право звернутися до суду». Водночас «Український медіа холдинг» заявив про намір оскаржити в суді конкурс АРМА, яке шукає управителя для медіаактивів УМХ, його результати та договір на управління. Радіокомітет також закликав Агентство пояснити процедуру проведення конкурсу на управління активами «Українського медіа холдингу», або скасувати конкурс та оголосити його повторно після усунення порушень.

10 липня Антимонопольний комітет України попередив претендентів на управління активами «Українського медіа холдингу», що вони підпадають під антимонопольні обмеження, тому їм може бути потрібен дозвіл на концентрацію.  

20 липня АРМА повідомила, що тендерний комітет Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів не зміг обрати управителя для «Українського медіа холдингу» серед семи компаній. Агентство повторно оголосило конкурс, документи можна подати до 28 серпня 2020 року, до 15:45. 

Нагадаємо, 9 вересня 2019 року Печерський райсуд Києва передав в управління АРМА медіаактиви бізнесмена-втікача часів експрезидента Віктора Януковича, власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка. Зокрема, в управління АРМА передали майно, майнові та корпоративні права групи «Український медіа холдинг» (UMH), радіостанції «Голос столиці», Lounge FM і Radio Next, «Авторадіо», «Ретро ФМ»; юридичні особи порталів Bigmir.net, I.ua, Tochka.net; видавничий дім УМХ і його видання «Теленеделя», «Аргументы и факты в Украине», «КП в Украине», «Корреспондент», «Деньги.ua», «Команда», «За рулем»; друкарню «Укрполіграфмедіа», низку рекламних агенцій і сейлзхаусів, мереж розповсюдження преси (у тому числі «Твоя преса»).

Проте частина видань та інтернет-ресурсів УМХ нині працюють через дві юридичні особи, які не увійшли до переліку активів, що підлягають передачі АРМА, а саме: ТОВ «Кепрейт партнерс» (Bigmir.net, I.ua, Tochka.net, Gloss.ua, Food&Mood, I&Running, MPort, Bike&Me) і ТОВ «Видавництво "Український медіа дім"» («Футбол», «Корреспондент», «Архидея», TV.ua, Smak.ua, iSport.ua, Kolobok.ua, Vgorode). Також не підлягають передачі АРМА дві радіомережі, що за останні роки змінили власників: «Наше радіо» (ПрАТ «Наше радіо») і «Радіо П'ятниця» (ДП «Новий обрій»).

Суд передава УМХ в управління АРМА не одразу. На початку грудня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що прокуратура проводить дії, пов'язані зі спецконфіскацією медіахолдингу UMH. Наприкінці 2017 році Печерський районний суд заарештував цінні папери, корпоративні та інтелектуальні права, а також частину нерухомого майна Сергія Курченка. Проте в січні 2018 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва відмовився передати АРМА майно медіахолдингу UMH

У травні 2018 року слідчі ГПУ отримали доступ до рахунків, за якими обліковувались операції за кредитним договором на суму 160 мільйонів доларів від 2013 року, укладеним між ТОВ «Ветек Медіа Інвест» та «Укрексімбанком», а також до рахунків офшорних кіпрських компаній.

У вересні 2019 року суд передав активи УМХ в управління АРМА.

У листопаді 2019 року Служба безпеки України затримала голову правління державного «Укрексімбанку» Олександра Гриценка за підозрою у виведенні з-під арешту майна одного з медіахолдингів.

У квітні 2020 року видання «Наші гроші» повідомило, що злите в мережу листування заступника голови АРМА Володимира Павленка свідчить про можливе узгодження з Офісом президента України потенційних кандидатів на управління медіаактивами «Українського медіа холдингу» (UMH).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1621
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду