Хто контролюватиме УМХ. Медіапідсумки 6–12 липня 2020 року

Хто контролюватиме УМХ. Медіапідсумки 6–12 липня 2020 року

13 Липня 2020
4386
13 Липня 2020
16:00

Хто контролюватиме УМХ. Медіапідсумки 6–12 липня 2020 року

4386
Попри падіння ринку друкованих медіа, втрату кількох радійних ліцензій та послаблення репутації і впливу своїх медійних брендів, колишнє дітище Бориса Ложкіна не дає спокою багатьом учасникам медіаринку протягом каденцій уже трьох президентів.
Хто контролюватиме УМХ. Медіапідсумки 6–12 липня 2020 року
Хто контролюватиме УМХ. Медіапідсумки 6–12 липня 2020 року

Український медіаринок живе наче в двох вимірах. Якщо ви працюєте журналістом, то, радше за все, за виключенням чотирьох топових медіагруп, у вас невелика зарплата, за будь-якої зовнішньої турбулентності типу карантину ви потрапляєте під ще більше її скорочення, а побудувати кар’єру і просунутись попри всі свої зусилля вам украй складно, бо у вашого медіа регулярно змінюються власники і кожен новий приходить зі своєю командою менеджерів.

Якщо ж ви спостерігаєте за ринком медіа, аналізуєте його, пишете про нього, то вам буквально ніколи в гору глянути – настільки він динамічний. Вам навіть може здатися, що це найблагополучніша галузь в країні, адже за будь-яких зовнішніх обставин типу карантину тут постійно запускаються нові проєкти, змінюються власники існуючих, обертаються гроші, влада і будуються політичні кар’єри.

Минулого тижня розгорнувся новий етап боротьби за «Український медіа холдинг» Сергія Курченка. Нагадаємо, у вересні 2019 року Печерський райсуд Києва з другої спроби (перша відбулася ще в січні 2018-го) передав активи УМХ в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Підставою такого рішення суду було те, що майно холдингу визнано речовими доказами і знаходиться під арештом у кримінальному провадженні проти команди експрезидента Віктора Януковича, а складний ланцюг власності УМХ і приховування вiдомостей про фактичного кінцевого власника створюють вірогідність приховування, перетворення і вiдчуження цих активів. Незабаром АРМА оголосило власний конкурс на передачу УМХ приватному управителю, який завершився на початку липня.

Після завершення прийому заявок про свою участь у конкурсі заявила «1+1 медіа»: «З огляду на досвід управління масштабними проєктами у сфері медіа, потужну команду фахівців та на показники, які демонструють проєкти компанії, що підтверджено численними індустріальними визнаннями, ТОВ "1+1 Інтернет" відчуває готовність і потенціал до успішного управління зазначеними активами УМХ». А УНІАН процитував Юрія Бутусова, який стверджує, що на активи УМХ начебто претендує заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

У відповідь конкурс несподівано оскаржила «Медіа Група Україна», що не бере в ньому участі: «“Медіа Група Україна” вважає, що конкурс на управління активами “Українського медіа холдингу” Сергія Курченка не відповідає нормам Закону “Про телебачення і радіомовлення”. По суті, такий конкурс є прихованою позаконкурсною передачею ліцензій на мовлення, що прямо заборонено законом. <…> “Медіа Група Україна” залишає за собою право звернутися до суду».

Оскаржити в суді конкурс і його результати пообіцяв і сам УМХ, назвавши лобістською вимогу до претендентів не знаходитися під прямим або опосередкованим контролем УМХ чи його бенефіціарів, що натякає на бажання холдингу взяти управління над собою знову в свої руки. УМХ уже спробував оскаржити рішення суду про передачу своїх активів АРМА, але програв апеляцію.

За умовами конкурсу, управитель також повинен мати досвід керівництва інтернет-ЗМІ, радіо та пресою, бути готовим вести судові справи проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, спрогнозувати доходи холдингу та гарантувати сплату його податків за рахунок власних коштів, якщо фактичні відрахування до держбюджету будуть меншими за прогнозовані.

У конкурс втрутився і Антимонопольний комітет, який заявив – імовірно, адресуючись у першу чергу «1+1 медіа», – що угода щодо УМХ може потрапляти під визначення концентрації: пороговими показниками є сукупна вартість активів або сукупний обсяг реалізації товарів учасників концентрації за останній фінансовий рік, у тому числі за кордоном, більше 30 млн євро, і якщо при цьому сукупна вартість активів або сукупний обсяг реалізації товарів в Україні не менше ніж у двох учасників концентрації перевищує 4 млн євро.

Серед претендентів на управління УМХ є також ekonomika+ новачка на медіаринку Костянтина Паршина, чий топ-менеджер Ілля Чудновський (колишній топ-менеджер «Капіталу» Сергія Арбузова) фігурував у листуванні заступника голови АРМА Володимира Павленка і який підтвердив участь у конкурсі в коментарі «Страна.ua». У коментарі «Детектору медіа» АРМА розповіла про сімох конкурсантів. Як жартують на ринку, добре, що серед претендентів на УМХ не видно хоча б Віктора Медведчука, інакше АРМА підпалили б офіс.

Додамо ще такий штрих, що Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на початку липня мав уже другу спробу відбору кандидатів до конкурсної комісії, яка повинна обирати кандидата на посаду голови АРМА. І зливні бачки пишуть про нібито афілійованість окремих кандидатів до комісії з усе тими ж персонами, які претендують на управління УМХ або мають іншу присутність у медіасфері.

З такої кількості бажаючих впливати на процес передачі активів УМХ і оскаржувати його результати уже видно, що боротьба за контроль над холдингом триватиме ще довго. Попри падіння ринку друкованих медіа, втрату кількох радійних ліцензій та послаблення репутації і впливу своїх медійних брендів, колишнє дітище Бориса Ложкіна не дає спокою багатьом учасникам медіаринку протягом каденцій уже трьох президентів. І поки медійні мастодонти чубляться за власність, золотий склад журналістів УМХ у далекому 2013 році пішов із компанії назавжди, підсиливши з того часу інші медійні бренди або перекваліфікувавшись на піарників, держслужбовців чи навіть лобістів. Ці два виміри – журналісти і власники медіа – перетинаються, але вміють існувати і паралельно один до одного.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4386
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду