Президент ввів у дію санкції проти Януковича, Азарова, Курченка та низки експосадовців

Президент ввів у дію санкції проти Януковича, Азарова, Курченка та низки експосадовців

10 Квітня 2021
2791
10 Квітня 2021
10:16

Президент ввів у дію санкції проти Януковича, Азарова, Курченка та низки експосадовців

2791
Їх обвинувачують у співпраці з країною-агресором Росією та терористами.
Президент ввів у дію санкції проти Януковича, Азарова, Курченка та низки експосадовців
Президент ввів у дію санкції проти Януковича, Азарова, Курченка та низки експосадовців

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про санкції стосовно низки колишніх високопоставлених українських чиновників. Відповідний документ оприлюднено на сайті президента України.

«Ввести в дію рішення РНБО від 19 березня 2021 року "Про застосування та внесення змін у персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)". Контроль над виконанням рішення РНБО покласти на секретаря РНБО», – йдеться в тексті указу.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Як відомо, 19 березня РНБО запровадила санкції стосовно колишнього президента Віктора Януковича, колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова, колишнього віцепрем'єр-міністра і голови Національного банку Сергія Арбузова, колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки, колишнього міністра освіти і науки Дмитра Табачника, бізнесмена і колишнього власника UMH Сергія Курченка, колишньої прокурорки Криму Наталії Поклонської та низки інших посадовців.

Загалом під персональні санкції потрапили 27 осіб. Серед них також колишні силовики, які тепер служать в Росії або на окупованій території, та деякі російські посадовці. Зокрема, ексдепутат російської Держдуми Костянтин Затулін, колишні міністри оборони України Дмитро Саламатін та Павло Лебедєв, ексголова НБУ Ігор Соркін, «голова» окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначав, що 90% цих осіб мають російське громадянство.

Нагадаємо, після втечі Віктора Януковича у 2014 році Курченко також поїхав до Росії. У 2017-му пов'язані з ним структури отримали в управління промислові підприємства і вугільні шахти на тимчасово окупованих територіях Донбасу. У березні 2017 року Курченко заявив про втрату контролю над підприємствами, терористи «ДНР» і «ЛНР» ввели зовнішнє управління над цими заводами.

У травні 2018-го Україна вперше ввела персональні економічні санкції проти Курченка. У березні 2019-го Генпрокуратура повідомила, що завершила розслідування стосовно бізнесмена. Його підозрюють у низці злочинів в нафтогазовій, банківській та агросфері.

9 вересня 2019 року Печерський райсуд Києва передав в управління АРМА медіаактиви бізнесмена-втікача часів експрезидента Віктора Януковича, власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка. Зокрема, в управління АРМА передали майно, майнові та корпоративні права групи «Український медіа холдинг» (UMH), радіостанції «Голос столиці», Lounge FM і Radio Next, «Авторадіо», «Ретро ФМ»; юридичні особи порталів Bigmir.net, I.ua, Tochka.net; видавничий дім УМХ і його видання «Теленеделя», «Аргументы и факты в Украине», «КП в Украине», «Корреспондент», «Деньги.ua», «Команда», «За рулем»; друкарню «Укрполіграфмедіа», низку рекламних агенцій і сейлзхаусів, мереж розповсюдження преси (у тому числі «Твоя преса»).

Переможцем конкурсу на управління активами UMH у 2020 році стало ТОВ «1+1 Інтернет», що входить до групи «1+1 медіа». «Медіа Група Україна» повідомила, що через суд вимагатиме від АРМА скасувати результати конкурсу.

Фото: tv7plus.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2791
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду