СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів

СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів

18 Листопада 2019
1901
18 Листопада 2019
12:02

СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів

1901
Служба безпеки України затримала голову правління державного «Укрексімбанку» Олександра Гриценка. Його підозрюють у виведенні з-під арешту майна одного з медіахолдингів.
СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів
СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів

У суботу, 16 листопада, стало відомо, що в Києві невідомі викрали голову правління «Укрексімбанку» Олександра Гриценка. Через декілька годин пресцентр СБУ повідомив, що його затримала СБУ за підозрою у «відмиванні» незаконних доходів високопосадовцями часів Віктора Януковича. 17 листопада йому оголосили про підозру, а 18 листопада мають обрати запобіжний захід.

СБУ затримала банкіра за дорученням Генеральної прокуратури України, яка розслідує кримінальне провадження за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

«Зокрема, він підозрюється у сприянні легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом високопосадовцями часів Януковича. Зловживаючи своїм службовим становищем, затриманий вивів з-під арешту майно одного з медіахолдингів», – йдеться в повідомленні СБУ.

Про який медіахолдинг ідеться, СБУ не повідомляє. Відомо, що у 2013 році «Укрексімбанк» надавав кредит на суму 160 млн доларів ТОВ «Ветек Медіа Інвест» Сергія Курченка для купівлі UMH Group («Українського медіа холдингу») в Бориса Ложкіна. ГПУ вважає, що придбання акцій UMH Group фірмою «Ветек Медіа Інвест» за рахунок кредитних коштів, наданих «Укрексмібанком», має ознаки відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

У травні 2018 року слідчі ГПУ отримали доступ до рахунків, за якими обліковувались операції за цим кредитним договором, а також до рахунків офшорних кіпрських компаній Kviten Solution Limited та Quickpace Limited та низки інших документів, які надавалися для оформлення згаданого кредиту. Станом на квітень 2016 року кредит у 160 мільйонів доларів був погашений. За інформацією слідства, погашення відбулось фактично за рахунок списання коштів з депозитних рахунків офшорних кіпрських компаній, пред'явлення до погашення наданих у заставу сертифікатів казначейських зобов'язань України, а також за рахунок коштів низки фіктивних фірм ТОВ «Торенія», ТОВ «Торговий Дім Ветек», ТОВ «Кватро Мегатех», ТОВ «Мевель», ТОВ «Ріверан Делюкс» та ТОВ «Запорожский коксохимремонт».

9 вересня 2019 року Печерський райсуд Києва передав медіаактиви Сергія Курченка (УМХ) в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних і інших злочинів (АРМА).

«НВ Бізнес» звертає увагу на те, що Олександр Гриценко був призначений головою правління «Укрексімбанку» 1 серпня 2014 року – пізніше, ніж відбувся продаж УМХ (угода була закрита в жовтні 2013 року), а отримав повноваження 15 серпня 2014 року. Він замінив на цій посаді Віталія Білоуса, який очолював «Укрексімбанк» з початку 2013 року. Олександра Гриценка представила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Зазначимо, що «Укрексімбанк» згадувався ще в кількох медійних угодах. У 2010 році «Укрексімбанк» надавав гарантію на суму 1 млрд 40 млн грн ТОВ «Зеонбуд», яке претендувало на ліцензію провайдера цифрового ефірного телебачення чотирьох загальнонаціональних мультиплексів. У 2017 році через «Укрексімбанк» проходили операції купівлі-продажу телеканалу Tonis, який згодом став Прямим каналом, про що повідомив новий офіційний власник і кінцевий бенефіціар Володимир Макеєнко. «Я єдиний власник, усі операції проводилися в рамках законодавства через державний “Укрексімбанк”», – заявив пан Макеєнко. Попереднім власником телеканалу Tonis, за неофіційними непідтвердженими даними, був син Віктора Януковича Олександр.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1901
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду