Ткаченко проситиме прем’єра поновити фінансування Мінкульту

Ткаченко проситиме прем’єра поновити фінансування Мінкульту

9 Червня 2020
1747
9 Червня 2020
12:45

Ткаченко проситиме прем’єра поновити фінансування Мінкульту

1747
За словами міністра, під час карантину за квартал креативні індустрії втратили 10-20 мільярдів гривень.
Ткаченко проситиме прем’єра поновити фінансування Мінкульту
Ткаченко проситиме прем’єра поновити фінансування Мінкульту

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 9 червня передасть лист прем’єр-міністру Денису Шмигалю з проханням поновити фінансування відомства в розмірі двох мільярдів гривень. Про це він сказав в ефірі «UA: Перший».

«Ми розраховуємо, що ці кошти підуть через інституції – Український культурний фонд, Інститут книги, Держкіно. У першу чергу на підтримку, а також на нові проєкти, які можливі тут і сьогодні», – сказав пан Ткаченко.

Після поновлення фінансування, за його словами, на порядку денному стоїть питання щодо концепції – кому виділяти кошти, на які проєкти тощо.

«У першу чергу ми маємо дати людям у сфері культури можливість вижити, а потім говорити про стратегію виходу з кризи – яким чином можна  [допомогти культурі]не лише за державний рахунок, а й долучаючи кошти, які можна заробляти. Поновлення традиції наглядових чи опікунських рад, залучення людей, які будуть допомагати культурі», – сказав пан Ткаченко.

Він сказав, що має відбутися діалог у сфері кіно. Міністр додав, що стиль комунікації в цій сфері між індустрією та головою Держкіно Мариною Кудерчук налагодять, у тому числі за його участі.

Крім того, він прокоментував ситуацію довкола Національного центру Олександра Довженка. «Фінансування Центру Довженка має бути поновлено, незважаючи на різні бюрократичні нюанси, які там відбувалися останнім часом», – сказав міністр.

10 червня відбудеться зустріч щодо Довженко-Центру, на якій будуть присутні народні депутати, представники Державного агентства України з питань кіно, Ради з питань кіно та керівник Центру Іван Козленко, який нещодавно оголосив про своє звільнення. Міністр культури не відповів, чи повернеться пан Козленко на свою посаду.  

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підготував лист до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з закликом доопрацювати Державну програму стимулювання економіки та подолання наслідків пандемії.

24 квітня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав три законопроєкти щодо економічної підтримки культури та креативних індустрій через дію обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусу COVID-19. А саме законопроєкти:  №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3378 «Про внесення зміни до Бюджетного Кодексу України щодо державної підтримки сфери культури у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 3379 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Авторами цих проєктів, норми яких напрацювала міжфракційна робоча група, стали народні депутати з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету свободи слова.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

13 травня 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3377.

28 травня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до уряду з проханням допомогти сфері культури в першому півріччі 2020 року.

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1747
Читайте також
18.06.2020 11:25
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
1 743
15.06.2020 17:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 321
13.04.2020 19:20
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
1 843
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду