Комітет інформполітики закликав уряд допомогти сфері культури в першому півріччі

Комітет інформполітики закликав уряд допомогти сфері культури в першому півріччі

28 Травня 2020
1485

Комітет інформполітики закликав уряд допомогти сфері культури в першому півріччі

1485
А не в грудні 2020 року, як планує Кабінет Міністрів.
Комітет інформполітики закликав уряд допомогти сфері культури в першому півріччі
Комітет інформполітики закликав уряд допомогти сфері культури в першому півріччі

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до уряду з проханням допомогти сфері культури в першому півріччі 2020 року. Про це написав на своїй сторінці в Facebook голова Комітету Олександр Ткаченко, який направив відповідного листа прем’єр-міністру України Денису Шмигалю.

«Незважаючи на те, що ми надсилали листи і наголошували, що перерозподіл коштів потрібно зробити на першу половину року – нам стало відомо, що його переносять, в кращому випадку, на кінець року. А це означає, що переважна більшість програм Держкіно, УКФ, Інституту книги – просто не може бути реалізована. Крім того, ми розробили додатковий пакет допомоги креативним індустріям та сфері культури, де передбачили індивідуальну підтримку через відповідні державні агенції. Саме цей пакет допоможе їм пережити наслідки карантину. Обсяг допомоги складає 1,8 млрд грн. Це трохи менше того скорочення бюджету, яке відбулося після часу епідемії корона вірусу», – зазначив голова комітету.

Зазначимо, що для грантової системи на допомогу сфері культури пропонується виділити 1,78 млрд грн державних коштів, які передбачені законопроектами № 3377№ 3378, № 3379, у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Кошти будуть повернені зі стабілізаційного фонду, а також із загального фонду Державного бюджету України після внесення змін до нього. Про це йдеться на сайті комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Олександр Ткаченко вважає, що реальна цифра, яку варто спрямувати на підтримку культури та туризму 3-4 млрд грн. Він описав, яким чином будуть розподілені кошти на підтримку культури: «Куди підуть 1,8 млрд грн спрямованих на підтримку культури, туризму та креативних галузей?

– так, 400 млн на приблизно 800 грантів. Це кошти для Українського культурного фонду. Вони збережуть конкурентоспроможність УКФ та робочі місця. Усього на фонд направляємо 490 млн;
– 50 млн на стипендії. Вони допоможуть нашим митцям, культурним менеджерам. підприємцям сфери креативних індустрій;
– 400 млн для Українського інституту книги. Це теж на гранти, книговидавничу справу та популяризацію нашої літератури в світі;
– спрямовуємо 650 млн на кіноіндустрію. З них 250 млн на гранти, аби втримати в країні наші таланти;
– 240 млн на підтримку туризму. Продовжуємо популяризувати Україну в світі. Відстояли програму «Невже це Україна!
».

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підготував лист до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з закликом доопрацювати Державну програму стимулювання економіки та подолання наслідків пандемії.

24 квітня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав три законопроєкти щодо економічної підтримки культури та креативних індустрій через дію обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусу COVID-19. А саме законопроєкти:  №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3378 «Про внесення зміни до Бюджетного Кодексу України щодо державної підтримки сфери культури у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 3379 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Авторами цих проєктів, норми яких напрацювала міжфракційна робоча група, стали народні депутати з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету свободи слова.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

13 травня 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3377.

Фото: Олександр Ткаченко / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1485
Читайте також
13.04.2020 19:20
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
1 836
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду