Комітет гуманітарної та інформполітики запропонує заходи економічної підтримки культури та креативних індустрій

Комітет гуманітарної та інформполітики запропонує заходи економічної підтримки культури та креативних індустрій

8 Квітня 2020
1747
8 Квітня 2020
15:52

Комітет гуманітарної та інформполітики запропонує заходи економічної підтримки культури та креативних індустрій

1747
Депутати хочуть швидко напрацювати законопроект щодо економічної підтримки культури і пропонують, щоб ці норми діяли тимчасово до 31 грудня 2020 року.
Комітет гуманітарної та інформполітики запропонує заходи економічної підтримки культури та креативних індустрій
Комітет гуманітарної та інформполітики запропонує заходи економічної підтримки культури та креативних індустрій

8 квітня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні в режимі відеоконференції розглянув пропозиції голови Комітету Олександра Ткаченка щодо законодавчих змін з економічної та опосередкованої підтримки культури та креативних індустрій в умовах карантину. Пропозиції були підготовлені у співпраці з представниками індустрій. Про це йдеться на сайті Комітету.

Комітет вирішив створити спільну міжфракційну робочу групу разом з представниками Міністерства культури та інформаційної політики, яка має напрацювати єдиний пакет законопроектів, який внесуть на розгляд позачергового засідання Верховної Ради.

На думку членів Комітету, саме креативні індустрії допоможуть реставрувати економіку після кризи, якщо дати їм зараз невеликий поштовх. Тому вони пропонують запровадити до 31 грудня 2020 року низку тимчасових заходів підтримки:

1. Креативні індустрії та заклади культури звільнятимуться від сплати ПДВ на послуги, податку на прибуток та ПДФО, що дозволить збільшити обсяг обігових коштів.

2. Також передбачено відміну орендної плати землі та податку на нерухоме майно. Для кінотеатрів передбачено звільнення від орендної плати на період карантину та 3 місяці після його закінчення.

3. Організатору гастрольного заходу надається право перенести оголошену дату його проведення на строк, що не перевищує дев’ять місяців. При цьому кошти, отримані організатором від продажу квитків поверненню не підлягають, а квитки продані на такий гастрольний захід є чинними для нової дати проведення гастрольного заходу. Але якщо захід скасовано, то кошти мають повернутися.

4. Ініційовано захист видатків державного бюджету щодо культури та мистецтва, оплати праці працівників культури. Тобто вони не можуть бути зменшені.

5. Ініційовано зміни до Державного бюджету України на 2020 рік щодо державного субсидування 100% вартості витрат Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення на електричну енергію.

Окрім того пропонується розробити та затвердити програму фінансової підтримки малого та середнього бізнесу в креативних індустріях, де передбачити, зокрема, такі заходи:

1. Не перерозподіляти видатки розвитку на закупівлю книг для поповнення фондів, невідкладні протиаварійні капітальні роботи, у тому числі капітальний ремонт, реконструкції та реставрації, та закупівлі обладнання безпекового характеру.

2. Дозволити Українському культурному фонду передбачати у договорах про надання гранту, можливість попередньої оплати на строк не більше шести місяців протягом поточного та наступного бюджетного періоду у обсязі, визначеному рішенням головного розпорядника бюджетних коштів

3. Внести відповідні зміни дозволивши закладам культури до 1 січня 2021 року суми орендних платежів у розмірі 70 або 30 відсотків орендної плати не перераховувати до державного бюджету, а залишити таким закладам культури для відшкодування збитків, пов’язаних із недоотриманням доходів.

4. Встановити відсоток фінансової підтримки закладів культури у розмірі 100%.

5. Встановити критерії та передбачити одноразову фінансову підтримку для самозайнятих осіб та суб’єктів господарювання. Критерії будуть напрацьовані окремо.

6. За умови, якщо не буде скорочення працівників, передбачити безвідсоткове кредитування суб’єктів господарювання в розмірі тримісячного обороту такого суб’єкта господарювання.

7. Передбачити здійснення компенсації частини відсотків по банківським кредитам для суб’єктів господарювання, у штаті яких офіційно працевлаштовані не менше, ніж 50 осіб, і які під час карантину не проводили скорочень працівників, або ж створять щонайменше 50 робочих місць після закінчення карантину.

«У креативній індустрії та сфері культури на сьогодні задіяні 1 млн осіб. За результатами опитувань, проведених у березні місяці, падіння доходів у цих галузях складатиме більше 50%. Фактично всі підприємства креативної індустрії є малим та середнім бізнесом. Та більша частина припадає на мікропідприємства із середньою кількістю працівників до 10 людей, де зупинка діяльності призводить до втрати засобів до існування і звільнення співробітників. Іншим фактором є також нематеріальний характер активів креативних індустрій, що обмежує спроможність бізнесу отримати кредит», – йдеться в повідомленні Комітету.

Член Комітету від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що депутати домовилися до кінця четверга, 9 квітня, зібрати всі пропозиції, які ляжуть в основу законопроекту. «Деякі ініціативи хороші, але навряд чи їх зможуть підтримати інші комітету парламенту. А такий законопроект обовязково має пройти не тільки бюджетний, а й комітет з питань фінансів, податкової та митної політики. Тому над цими ініціативами ще треба добре попрацювати», – сказав він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1747
Читайте також
13.04.2020 19:20
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
1 820
30.03.2020 14:55
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 771
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду