Сушко про пропозиції до держбюджету: 450 млн для УКФ, 110 млн на книги, 3,9 млн на гранти кінодіячам

Сушко про пропозиції до держбюджету: 450 млн для УКФ, 110 млн на книги, 3,9 млн на гранти кінодіячам

3 Квітня 2020
2138
3 Квітня 2020
20:06

Сушко про пропозиції до держбюджету: 450 млн для УКФ, 110 млн на книги, 3,9 млн на гранти кінодіячам

2138
Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики затвердив пропозиції Міністерства культури та інформаційної політики щодо менш радикального скорочення видатків держбюджету на культуру у 2020 році та передав їх до бюджетного комітету Ради.
Сушко про пропозиції до держбюджету: 450 млн для УКФ, 110 млн на книги, 3,9 млн на гранти кінодіячам
Сушко про пропозиції до держбюджету: 450 млн для УКФ, 110 млн на книги, 3,9 млн на гранти кінодіячам

Про це повідомив 3 квітня народний депутат, член Комітету гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко під час онлайн-конференції «Ні – знищенню культури!».

За його словами, такі пропозиції були надані міністерством та затверджені більшістю на комітеті і передані в бюджетний комітет:

  • збільшити видатки на управління в сфері культури та інформаційної політики в сумі 60 млн грн;
  • забезпечення УКФ 450 млн грн, з яких 394 млн грн використати на вже відібрані проєкти;
  • забезпечити 157 млн грн на охорону культурної спадщини;
  • зберегти не враховані в попередньому варіанті бюджету 50 млн грн на виробництво кінопроєктів патріотичного спрямування, конкурс на які проводив Мінкульт у 2018 році;
  • 110 млн грн на підтримку книговидавничої справи;
  • 50 млн грн на розкриття туристичного потенціалу;
  • 25 млн на збереження історико-культурно та архітектурної спадщини;
  • збільшити на 20 млн грн підтримку національних театрів;
  • 21 млн грн на Інститут національної пам’яті.

Додатковим листом комітет також надіслав пропозицію щодо збільшення на 3,9 млн грн президентських грантів кінодіячам.

Нагадаємо, 25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Представники креативних індустрій також закликали уряд і президента не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

Національна суспільна телерадіокомпанія України заявила, що зменшення фінансування може призвести до зупинки її роботи, а Україна може залишитися без Суспільного мовника.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що президент Володимир Зеленський проти скорочення видатків на культурну сферу і додаткові кошти шукають.

У неділю, 29 березня, члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та Євгенія Кравчук інформували про перегляд змін до державного бюджету.

30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні не підтримала та відправила на доопрацювання до бюджетного комітету Ради проєкт урядових змін до закону «Про державний бюджет на 2020 рік» № 3279.

Цей законопроєкт передбачає серед іншого скорочення видатків за бюджетними програмами Міністерства культури та інформаційної політики і підпорядкованих йому Державного агентства з питань кіно та Державного комітету телебачення і радіомовлення, зокрема:

  • фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України – передбачено 1,5 млрд грн, скорочено на 178 млн грн;
  • забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проектів – передбачено 250 млн грн, скорочено на 446 млн грн.
  • державна підтримка кінематографії – передбачено 455 млн грн, скорочено на 303 млн грн;
  • гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів в сфері кінематографії та премії за видатні досягнення у галузі кінематографії – передбачено 200 тис. грн, скорочено на 3,9 млн грн;
  • виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування – передбачено 0, скорочено на 50 млн грн (виконання зобов’язань Мінкульту за пітчингом 2018 року);
  • забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі – передбачено 50 млн грн, скорочено на 101 млн грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2138
Читайте також
13.04.2020 19:20
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
1 838
30.03.2020 14:55
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду