Кабмін планує дозволити працювати культурній сфері з 1 липня

Кабмін планує дозволити працювати культурній сфері з 1 липня

19 Травня 2020
2027

Кабмін планує дозволити працювати культурній сфері з 1 липня

2027
Кінотеатри та концертні зали можуть відкрити з обмеженням у 30% заповнених місць.
Кабмін планує дозволити працювати культурній сфері з 1 липня
Кабмін планує дозволити працювати культурній сфері з 1 липня

Кабінет Міністрів України планує дозволити працювати культурній сфері, включно з кінотеатрами та концертними залами, на останньому етапі зняття карантинних обмежень – попередньою 1 липня. Про це hromadske повідомила тимчасова виконувачка обов'язків міністра культури Світлана Фоменко.

«Ми розраховували, що з 1 липня будуть зняті обмеження (на роботу культурних інституцій — ред.), але ці наші розрахунки і горизонт планування повністю залежить від тієї епідеміологічної ситуації, яка є в державі», — розповіла вона.

Пані Фоменко говорить, що точна дата не фіксована й буде залежати від показників захворюваності в Україні. За її словами, нормальна робота культурних інституцій може початися лише у випадку зняття повних обмежень на проведення масових заходів.

«Якщо говорити про етапи виходу з карантину, то і в кінотеатрах, і в інших концертних залах будь-якої форми власності, в першу чергу, мають бути дотримані ті вимоги, які затверджені МОЗ, і диктують своїми протоколами медики. Тобто, на першому етапі це можливе заповнення на 30%»,пояснила вона.

Пані Фоменко має інформацію від представників галузі культури, що така заповненість збільшить витрати на утримання і продовження діяльності, але не принесе бажаного прибутку. «Така кількість людей (у залах кінотеатрів – ред.), скажімо, не покриває ті витрати, на які розраховує об’єкт господарювання», – додала вона.

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 24 квітня 2020 року підтримав три законопроєкти щодо економічної підтримки культури та креативних індустрій через дію обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусу COVID-19. А саме законопроєкти:  №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3378 «Про внесення зміни до Бюджетного Кодексу України щодо державної підтримки сфери культури у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 3379 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Авторами цих проєктів, норми яких напрацювала міжфракційна робоча група, стали народні депутати з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету свободи слова.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

13 травня 2020 року Верховна Рада підтримала законопроєкт №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2027
Читайте також
13.04.2020 19:20
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
1 827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду