Комітет гуманітарної та інформполітики проведе робочу зустріч щодо Центру Довженка

Комітет гуманітарної та інформполітики проведе робочу зустріч щодо Центру Довженка

5 Червня 2020
1253

Комітет гуманітарної та інформполітики проведе робочу зустріч щодо Центру Довженка

1253
На зустріч запросили керівника Центру, представників Мінкультури, Мінфіну та ін.
Комітет гуманітарної та інформполітики проведе робочу зустріч щодо Центру Довженка
Комітет гуманітарної та інформполітики проведе робочу зустріч щодо Центру Довженка

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішив провести 10 червня робочу зустріч, присвячену ситуації, що склалася на  Національному центрі Олександра Довженка. Таке рішення було ухвалене 5 червня 2020 року на засіданні Комітету.

Члени Комітету розглянули  звернення Національного центру Олександра Довженка щодо стану їхнього фінансування в умовах, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та вирішили провести окрему зустріч щодо цього питання, запросивши на неї представників Міністерства культури та інформполітики, Міністерства фінансів, а також керівника Центру Івана Козленка.

Наразі не вирішене питання о котрій годині і де саме відбудеться зустріч: на базі комітету чи Мінкульту.

Заступниця голови комітету Євгенія Кравчук на своїй сторінці у Facebook написала, що фінансова криза у Довженко-Центрі поглибилася через незатвердження паспорту бюджетної програми. «По Довженко-Центру сьогодні доповідав новопризначений міністр культури Олександр Ткаченко, а також представники Держкіно та самого Центру. Фінансова криза у Довженко-Центрі поглибилася через незатвердження паспорту бюджетної програми «Державна підтримка кінематографії», у зв’язку з чим бюджетне фінансування так і не відновилося, а Центр опинився на межі виживання. Депутати нашого комітету вже наступної середи візьмуть участь у нараді в Міністерстві культури, щоб разом визначитися з покроковою стратегією порятунку. Без уваги не залишиться і поведінка правоохоронців щодо закладів культури. Вони будуть запрошені на одне з найближчих засідань, де представники всіх фракцій, представлених у Комітеті, зможуть поставити запитання», – зазначила вона.

Нагадаємо, голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук порекомендувала Національному центру імені Довженка ставити питання щодо фінансування Міністерству культури, а не Держкіно.

Як писав «Детектор медіа», 25 березня 2020 року стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно. 13 квітня Верховна Рада ухвалила новий бюджет, де на державну підтримку кінематографії передбачено 455 млн грн, що на 303 млн грн менше, ніж було заплановано в першому варіанті бюджету. 

Нагадаємо, 28 травня Довженко-Центр оголосив про свою платонеспроможність через те, що Міністерством фінансів не було підписано бюджетну програму 3806030 «Державна підтримка кінематографії». Наразі працівникам інституції не виплачено заробітну плату за січень-лютий 2020 року, також немає змоги забезпечувати охорону та необхідні кліматичні умови фільмофонду.

Міністерство культури та інформаційної політики зазначило, що прагне «відновити державне фінансування важливої культурної інституції і, передусім, погасити заборгованість із заробітної плати перед її працівниками». 

28 травня керівник Довженко-Центра Іван Козленко заявив про своє звільнення, пояснивши це рішення небажанням «керувати ліквідацією» інституції.

Фото: День

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1253
Читайте також
27.05.2020 10:00
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
6 919
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду