Запорізький телеканал МТМ під час війни: відео, яке хочеться дивитися

Запорізький телеканал МТМ під час війни: відео, яке хочеться дивитися

13 Вересня 2022
2385

Запорізький телеканал МТМ під час війни: відео, яке хочеться дивитися

2385
«Муніципальна телевізійна мережа» виявилася ледь не взірцевим місцевим телеканалом. Тут виходять збалансовані новини та цікаві проєкти на різні теми сьогодення. Та зрідка трапляються сюжети з ознаками комерційного піару.
Запорізький телеканал МТМ під час війни: відео, яке хочеться дивитися
Запорізький телеканал МТМ під час війни: відео, яке хочеться дивитися

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Раніше ми регулярно проводили кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяли читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Раніше ми публікували огляди телеканалів СТС (Суми), ГОК (м. Горішні Плавні Полтавської області), Alex.ua (Запоріжжя), ПАЕС (Южноукраїнськ, Миколаївщина), «Візит» (Кременчук, Полтавська область), «Павлоградська ТРК» (м. Павлоград на Дніпропетровщині), «НІС-ТВ» (Миколаїв), «Simon» (Харків), «МІС» (м. Кам’янське, Дніпропетровська область), «Рудана» (м. Кривий Ріг, Дніпропетровщина), ATV (Суми), 9 канал та 11 канал (Дніпро), 7 канал (Харків), «ІРТ-Полтава», «Дніпро TV» (Дніпро). Сьогодні оглядаємо запорізький канал МТМ.

Z значить Запоріжжя

Історія комунального підприємства «Муніципальна телевізійна мережа», за даними YouControl, розпочалася 1997 року. Ліцензію на аналогове мовлення від Нацради, йдеться на сайті медіа, телеканал отримав у 2004 році, на цифрове — у 2019-му. Засновником та єдиним власником КП «МТМ» є Запорізька міська рада.

У 2016 році мовник зазнав істотного ребрендингу, змінивши назву на «Телеканал Z». За рік наша колега Наталя Виговська увійшла до складу комісії, яка перевіряла медіа, зокрема, на дотримання журналістських стандартів. 2020-го канал потрапив до нашого огляду телевізійного ринку Запоріжжя. Тоді Z фігурував як канал, де напередодні парламентських виборів 2019 року було чимало піару місцевих кандидатів, близьких до Рината Ахметова.

Та повномасштабне вторгнення російських загарбників 24 лютого 2022 року внесло корективи не лише у роботу медійників, але й у назву каналу. «На період війни ми були вимушені повернути попередню айдентику. Таке рішення було вимушеним та далося нам не просто. Команда з понад 100 працівників більш як 5 років працювала над розвитком власного бренду. Проте нині країна-агресор використовує літеру “Z” у якості свастики та позначає нею військову техніку. Літера стала символом вторгнення Росії на територію незалежної України. Наша команда не хоче мати жодного стосунку до символу, що несе в собі насильство, кровопролиття та жертви. Ми – українці, підтримуємо Збройні сили нашої держави та разом з усією країною віримо у перемогу над окупантами», — йдеться на сайті медіа.

 Айдентика телеканалу за кілька днів до великої війни

Ютуб-канал запорізького «МТМ» створений у 2012 році, має 25,6 тисяч підписників. Окрім випусків новин «На часі», що виходять у будні, а також проєкту «Час. Підсумки», який виходить по суботах, на ютуб-каналі публікують і чимало інших проєктів, присвячених освітнім питанням, охороні здоров’я, захисту довкілля і, звичайно ж, обороні та відбудові пошкодженого обстрілами окупантів Запоріжжя та іншим темам великої війни. Для огляду «Детектор медіа» переглянув випуски новин з 1 по 8 вересня, а також інші проєкти, що вийшли в етер у цей проміжок часу.

Комунальне може бути цікавим

Новинні випуски «На часі» по буднях тривають близько 30 хвилин кожен. Подача — «класична» телевізійна: у студії є ведучі, які підводять глядачів до матеріалів місцевих кореспондентів. На відміну від колег з інших регіональних мовників, автори новин «МТМ» не приховують своїх імен і прізвищ: ведучих і членів знімальних груп підписують титрами, та й самі вони представляються.

Структура кожного випуску, в який зазвичай входить близько 10 сюжетів різної тематики, має незмінні елементи. Зокрема, на початку «На часі» незмінно йде інформаційний блок, де розповідають про оперативну обстановку не лише у Запорізькій області, але й у решті регіонів, що перебувають під вогнем російських загарбників. Автори матеріалів посилаються на повідомлення посадовців, Генштабу, надзвичайників тощо.

А от далі у новини «Муніципальної телевізійної мережі» добирають сюжети, виходячи з інформаційної картини доби. Наприклад, у випуску від 1 вересня були матеріали про тренування представників екстрених служб у разі надзвичайних подій на Запорізькій АЕС (що у 120 км від обласного центру), вживання йодиду калію при викиді радіації, відзначення Дня знань. Ще показали сюжети про спецпогашення поштової марки із зображенням пса-сапера Патрона, анонсували власний телепроєкт «Ангели перемоги» (про нього — далі), розповіли про місцеву інклюзивну бібліотеку, нові послуги у «Дії», згадали про порятунок тварин та завершили спортивним підсумком доби. Кожен випуск «На часі» завершується добіркою новин спорту.

При цьому у відео фігурували представники Запорізької обласної військової адміністрації та міської ради (яка, нагадаємо, і володіє медіа). Але у жодному із сюжетів випуску не було «паркетної» подачі, а посадовців не тягли у кадр «заради пристойності». 

Про війну — з різних боків

Навколовоєнних тем у новинах «МТМ» — чимало. І це не дивно, адже Запоріжжя недалеко від лінії фронту. Тому, зокрема, у випуску від 2 вересня, крім традиційних оперативних зведень, були сюжети про візит делегації МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, роботу автомобіля радіохімічної розвідки на вулицях обласного центру, заняття бійців територіальної оборони, викриття місцевих колаборантів, навчання дітей-переселенців у місцевих школах. Знову були і корисні новини всеукраїнського масштабу — наприклад, про гранти на власну справу від українського уряду.

В інших випусках «На часі» також не бракувало сюжетів на актуальні теми воєнного сьогодення. Кореспонденти телеканалу, зокрема, розповідали глядачам, як стати донором крові, про освітні заклади, що переїхали до Запоріжжя з окупованих територій, про ремонт автівок військових та роздачу гуманітарної допомоги силами місцевих волонтерів. 

Журналісти «МТМ» підіймають і тему протидії домашньому насильству. У моніторинговий період вийшли два тематичні сюжети, де, зокрема, вказували телефон гарячої лінії, на яку можуть звертатися постраждалі, та нагадували про відповідальність за такі дії.

Окремі «плюси у карму» автори сюжетів місцевих новин заслужили за матеріали, присвячені боротьбі з шахраями різного штибу. Наприклад, у випуску від 6 вересня було відео про «чорних» ріелторів, які займаються шахрайськими оборудками з нерухомістю. А напередодні, 5 вересня, журналісти ЗМІ попрацювали на благо медіаграмотності, випустивши інформативний сюжет про те, як не стати жертвою дезінформації.

 

Бували у моніторинговому періоді і мистецькі сюжети, дотичні до війни. Наприклад, у випуску від 5 вересня журналісти розповідали про благодійну виставку на підтримку захисників «Азовсталі», 7 вересня — про місцеву художницю, котра пише патріотичні мурали на будинках.

Не пропускають журналісти «МТМ» і трендів сьогодення. Зокрема, у випуску «Час. Підсумки» за 3 вересня, крім добірки актуальних новин тижня, що минув, був і матеріал про походження мему «бавовна» (у сенсі вибухів на тимчасово окупованих територіях України або у прикордонних російських регіонах). Перефразовуючи відомого футбольного коментатора, «такі новини (за якістю матеріалів — ДМ.) нам потрібні».

А як щодо прихованого піару?

Новини від КП «Муніципальна телевізійна мережа» можна було би вважати наближеними до взірцевих, якби не деякі «але». Традиційно не обійшлося без маленьких помилок. 1 вересня у сюжеті про навчання представників екстрених служб журналіст вжив термін «санобработки», а 5 вересня ведуча згадувала про виборчі «бюлетні». Втім такі дрібні помилки не мали впливу на загальний рівень виданих в етер новин.

Але траплялися і сюжети з ознаками прихованого комерційного піару. Зокрема, у випуску «На часі» від 1 вересня був сюжет про те, як ремонти у багатоповерхівках Запоріжжя виконують фахівці компанії «Місто для людей». У відео фігурували працівник фірми, який саме фарбував ганок під’їзду, прессекретарка компанії, котра закликала містян звертатися з пропозиціями на «гарячу» лінію, та літня мешканка, яка щиро дякувала фахівцям за виконання ремонту. Рекламних маркувань сюжет не мав. Відзначимо, що «Місто для людей» має низку договорів зі структурними підрозділами Запорізької міськради, якій належить телеканал «МТМ». 

У випуску від 2 вересня був сюжет про ярмарок вакансій для переселенців, організований Запорізькою торгово-промисловою палатою. Відео було цікавим та інформативним, проте у ньому навели пряму мову двох представників ТПП на фоні банера з логотипом цього об’єднання підприємців, що виглядало як прихований піар.

Змогу піаритися на «МТМ» має і в. о. Запорізького міського голови Анатолій Куртєв. Для цього в етер щобудня виходять короткі звернення посадовця, присвячені важливим подіям у житті обласного центру. Наприклад, 6 вересня Куртєв хвалив місцевих бізнесменів, а наступного дня  розповідав містянам про… здобутки муніципального футбольного клубу «Металург», який нині успішно стартував у першій лізі чемпіонату України з футболу.

Анатолій Куртєв, як і його колеги з інших міст, постає у цих зверненнях в образі «міцного господарника», готового дати раду місцевим викликам. Але «Муніципальна телевізійна мережа», нагадаємо, належить міськраді, тож чекати тут повної відсутності піару посадовців не випадає.

Проєктів багато не буває

Окрім новин, на ютуб-каналі запорізького «МТМ» виходять і чимало інших проєктів. Частина з них спрямована на формування позитивного іміджу міської влади. Зокрема, по буднях в етері — програма «Акценти», в межах якої до студії приходять гості, аби поговорити на важливі теми. У моніторинговий період, зокрема, переглянутий випуск проєкту за участю заступниці директора міського освітнього департаменту. З нею обговорювали нагальні питання на старті нового навчального року, і улесливою ця розмова не була.

Схожого штибу проєкт «Це важливо» виходить в етер запорізького мовника щоп’ятниці. Тут теж обговорюють нагальні теми, сюди так само ходять місцеві посадовці й депутати. У моніторинговий період оглянутий випуск за участю речниці Головного управління ДСНС в області Юлії Баришевої. Розмова була доволі корисною для глядачів: гостя розповідала про роботу рятувальників під час великої війни, правила поведінки громадян із вибухонебезпечними предметами, стан справ довкола Запорізької АЕС тощо.

Є на «МТМ» і окремий проєкт для розповідей про стан справ у галузі освіти. «Територія освітніх перспектив» виходить в етер щопонеділка. Для огляду взятий випуск за 5 вересня. Попри те, що проєкт покликаний формувати позитивний імідж місцевих освітян, а з ними і тутешньої влади, дивитися програму не нудно. Тут не намагаються запхнути у 20-хвилинний випуск «все найкраще», як, наприклад, колеги з сумського СТС. Проте перебір із посадовцями все ж помітний. Зокрема, половину випуску становили вітальні звернення заступника мера Анатолія Васюка та керівниці департаменту освіти Юлії Погребняк. Перший говорив три хвилини, друга — п’ять.

Ще один проєкт, у якому йдеться про успіхи міської влади — «Відбудуємо разом». У коротких сюжетах, як ви здогадалися, йдеться про відновлення міських будівель після обстрілів. Зокрема, лагодять і пошкоджені війною приватні будинки. Участь у процесі, звісно ж, бере міська влада Запоріжжя, про що згадується у матеріалах.

Двічі на тиждень виходить на телеканалі розважальне токшоу «Добрий день. Ми з Запоріжжя», де гурт ведучих у компанії гостей коментують актуальні новини міста й України. У випуску від 8 вересня гостею була представниця футбольного клубу «Металург», тож згадували про вдалі виступи футболістів на старті чемпіонату України. А ще говорили про житлово-комунальні проблеми, візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС тощо.

Практичну користь для глядача несуть і проєкти на кшталт «Здоров’я», що виходить на запорізькому «МТМ» один раз на тиждень. Тут ведучі розмовляють із медичними фахівцями на профільні теми. Нині переглянутий випуск від 6 вересня, гостею якого стала дитяча психологиня. Вона розповідала, зокрема, як уберегти дитячу психіку в часи війни. Тож контент від авторів проєкту — без сумніву своєчасний та корисний.

Не менш корисною для глядачів є і програма «Екофактор», що також з’являється в етері мовника раз на тиждень. У випуску від 7 вересня ведуча проєкту поцікавилася у фахівців, як уберегтися від дії тих чи інших видів хімічної зброї, отримавши докладну відповідь. У часи, коли терористи захоплюють атомні електростанції та обстрілюють мирних людей забороненими у всьому світі боєприпасами, такий контент доречний як ніколи.

А от новий проєкт «Місто Україна» взявся розповідати глядачам про історію краю. У першому випуску, що з’явився на ютуб-каналі «МТМ» 9 вересня, йшлося про окупований Мелітополь.

У потужному переліку телевізійних проєктів муніципального запорізького телеканалу не загубилися і програми, присвячені українським захисникам. Одна з таких — «Незламні» — розповідає історії бійців від першої особи. У випуску від 2 вересня про своє фронтове життя-буття розповідав воїн на позивний «Лебідь».

Та чи не найбільш щемливим є новий проєкт «Ангели перемоги». У ньому розповідають історії воїнів запорізького краю, які віддали життя на полі бою. Випуск програми від 4 вересня присвятили загиблому захиснику Костянтину Цокуренку. Такі матеріали важко дивитися, але і місто, і країна повинні знати своїх героїв та берегти їхню пам'ять.

Зрештою, КП «Муніципальна телевізійна мережа» Запорізької міської ради, попри потужну присутність посадовців в етері, тримає марку якісного регіонального ЗМІ. Колектив телеканалу оперативно реагує на поточну ситуацію як новинними сюжетами, так і тематичними проєктами. При цьому програми «МТМ» і за оформленням, і за змістом виглядають сучасно та якісно.

А новини «На часі» і взагалі можна вважати чи не найбільш збалансованими серед оглянутих у межах цього моніторингу. Адже тут розкривають найрізноманітніші теми сьогодення, розповідають історії звичайних людей та не «тягнуть за вуха» посадовців тоді, коли без цього можна обійтися. І якби не поодинокі сюжети, що містили ознаки комерційного піару, роботі колективу «МТМ» можна було би поставити тверду п’ятірку.

Скріншот відео: канал МТМ/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2385
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Xek
583 дн. тому
Зробіть, будь-ласка, огляд на канали "Орбіта" та "Капрі" з Покровська
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду