Канал ГОК із Горішніх Плавнів під час війни: гірничо-збагачувальні новини

Канал ГОК із Горішніх Плавнів під час війни: гірничо-збагачувальні новини

7 Липня 2022
8812

Канал ГОК із Горішніх Плавнів під час війни: гірничо-збагачувальні новини

8812
Головна подія в житті промислового міста на Полтавщині — вкрадені квіти, а найпоширеніший тип новин — прихована реклама компанії-власника, його бізнесів та ініціатив.
Канал ГОК із Горішніх Плавнів під час війни: гірничо-збагачувальні новини
Канал ГОК із Горішніх Плавнів під час війни: гірничо-збагачувальні новини

«Детектор медіа» розпочав масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Раніше ми регулярно проводили кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Результати цього моніторингу дозволяли читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і зробити свій інформаційний контент кращим. Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні програми, а й студійні інтерв’ю та авторські публіцистичні програми. Перший телеканал, ефір якого ми оглянули, — сумський СТС, сьогодні — ГОК із Горішніх Плавнів.

ГОК — це російська абревіатура, яка розшифровується «горнообогатительный комбинат»: саме Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат є ключовим підприємством Горішніх Плавнів на Полтавщині. Комбінат належить компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго, а власник ТОВ «Телерадіокомпанія ГОК» — брат Костянтина, Олег Валентинович Жеваго. Що загалом пояснює специфіку редакційної політики телекомпанії, новини якої переповнені позитивними сюжетами про Ferrexpro, її компанії-сателіти та місцевий футбольний клуб «Гірник-Спорт».

Щодня, крім вихідних, тричі на день на ютуб-каналі ГОКа виходять новини. Передивившись майже два тижні новин на ютубі каналу ГОК, «Детектор медіа» з’ясував, яка в них ситуація із дотриманням стандартів, матеріалами з ознаками замовності та якістю новин загалом. 

Про що новини?

Власне, тему війни, як мінімум, із 23 по 30 червня 2022 року не можна назвати ключовою в новинах. Наприклад, 27 червня, коли російські ракети поцілили в торгівельний центр сусіднього Кременчука, випуск новин почався з обличчя мера, судячи з усього, Горішніх Плавнів (бо він був протитрований просто як «міський голова»), який повідомив про ракети «рашистів» і що лікарні міста готові до прийому постраждалих. Сюжет тривав майже дві хвилини і складався виключно з синхрону мера. Хто автор і чи взагалі матеріал  робився силами журналістів ТРК, так і залишилося невідомим. Ця таємниця зберігається й дотепер: жодної вказівки на авторів сюжетів у випусках новин воєнного періоду немає. Можливо, це робиться з міркувань безпеки, хоча що загрожує журналістам далеких від фронту Горішніх Плавнів — невідомо.  

Але повернімося до теми війни. На цьому воєнна тема у випуску новин завершилася, і з’являлась далеко не в кожному випуску в ці два тижні.  28 червня про трагедію в Кременчуці показали ще два  сюжети, один із них — із безкінечним коментарем генпрокурорки України Ірини Венедиктової, яка прибула на місце трагедії. Чи то була робота автора сюжету, чи хтось інший допитував прокурорку, глядачам не пояснили. Вже 29 червня військовому російському злочину в Кременчуці присвятили 55 секунд: на екрані були анонімні фото зруйнованого центру і інформація, куди звертатися щодо зниклих людей із Горішніх Плавнів, які могли бути в «Амсторі» під час російської ракетної атаки.

Війну в новинах можна було побачити у невеликих сюжетах про загиблих мешканців Горішніх Плавців — приміром, 24 червня. Іноді ж під час перегляду новин видавалося, що в місті взагалі немає війни. З більш ніж 35 матеріалів, які вийшли за два тижні, безпосередньо про війну був лише кожен сьомий, причому повноцінних,  із синхронами і живою картинкою, значно менше. Однак на початку кожного випуску новин на екрані є заставка на фоні українського прапора: «Стоп війні!».

А от про проблеми вкрадених із клумби «одного торговельного центра»  квітів і повторної наруги над клумбою кількома днями пізніше говорили довго й обурено. Щоб ви розуміли, про це було знято два величезні сюжети в традиційному ключі «як вам не соромно».

Вперше проблема крадених квітів постала у випуску новин від 23 червня. В першу секунду сюжету на екрані з'явилася дуже засмучена неназвана жінка з парасолькою, яка обурено читала нотацію російською: «Якщо комусь дуже подобаються наші квіти, ви завжди можете попросити, вам подарують. Але не треба показувати вашим дітям, як не треба робити і все знищувати».

Трохи пізніше завдяки титрам стало зрозуміло, що обурюється «Анна, адміністратор торговельного центру», до якої приєднався безіменний закадровий голос тоном «Покайтеся, грішники». «Ось так, з гіркотою в голосі адміністратор одного з торговельних центрів Анна звертається до горішньоплавців і гостей міста. Причиною розпачу стали два випадки, які сталися два дні тому і неприємно вразили працівників закладу», — розповів голос за кадром. Тільки після цього вступу стає відомо, що якась сім'я з дітьми вночі вирвала кілька кущів квітів на клумбі біля торговельного центру і це зафільмували камери спостереження. Сюжет про це тривав майже три хвилини і констатував: «вранці працівники центру виявили у клумбі лише ямку, та ще хтось залишив там недопалки». Зловмисників так і не знайшли.

 

За кілька днів журналісти повернулись до цієї ж теми. Вже в довшому сюжеті була та ж адміністраторка, але вже без парасольки, а сам сюжет почався зі стьобу безіменної авторки. Але якщо глядач не бачив попередній сюжет, то зрозуміти, про який центр і чому вони розповідали кілька днів тому, було неможливо. В розтягнутому до безкінечності матеріалі про вкрадені квіти (бо зловмисна сім’я знов повернулася і викопала ще кілька кущів) було стільки моралізаторства, що його б вистачило на  повну деморалізацію ворога. Фінальним акордом сюжету став коментар авторки, де були намішані оціночні судження і, як і квіти, вирвані з коренем професійні стандарти: «В народі говорять: “Вкрадені квіти цвітуть краще”. А ще говорять: “У сусіда за парканом краще і смачніше”. То що ж, виходить, гайда до сусідів? Якщо дотримуватися цього принципу, то у якості такого сусіда можете опинитися ви, пані і панове крадії (тут інтонаційно три знаку оклику, — ДМ)». Може, це й добрий знак, що в такі тяжкі для країни дні проблема вирваних без дозволу квітів є головною для міста.

Це все, що можна сказати про тематику новин. Окрім війни і квітів, у сюжетах було ще про комуналку (оголошення), будівництво доріг (точніше, про мера на будівництві), погоду, освіту (все з ознаками замовності), спорт (майже все з ознаками замовності) і промисловість (абсолютно все з ознаками замовності).

Якщо порахувати всі сюжети з ознаками замовності, то за моніторинговий період їх було в кілька разів більше, ніж в умовно мирний час до 24 лютого. Тоді, до речі, випуск новин був класичним: із ведучою, титрованими журналістами і журналісткою, а також завжди з парочкою сюжетів во славу компанії Ferrexpro.  

Натомість за тиждень із 23 до 30 червня у випусках новин було 44% матеріалів з ознаками замовності. Якщо ж порахувати загальну тривалість  усіх сюжетів, які вийшли в цей період, то на джинсу припало півтори (!) години  — це майже половина, точніше, 54,5% загального часу ефіру. Це дуже багато. Особливо якщо порахувати середню тривалість одного сюжету про Ferrexpro і його сателітів, випускні в закладах освіти і спонсорського спорту. Тільки зрідка сюжети тривали біля двох хвилин. Переважно ж розлогі матеріали про цю компанію розтікалися по ефіру від 4 до 7:25 хвилин. Послідовність сюжетів у різних випусків протягом дня могла змінюватись, але наявність матеріалів з ознаками замовності залишалась незмінною.

 

Часто висвітлювали в новинах конкурс на найкращого працівника «Кращий за професією» від компанії Ferrexpro. Тут були  кандидати в найкращі слюсарі, машиністи млинів,  машиністи екскаваторів, машиністи екскаваторів (з невимовною назвою) у кар'єрі, машиністи бурових установок, машиністи бульдозерів, лаборантки хімічного аналізу служби управління якості (до речі, вони єдині програли). Всі сюжети за формою були зроблені якісніше за звичайні новинні матеріали: в середньому три, — щоправда, однотипні, — спікери, різні плани, інтершуми, іноді навіть синхрони. Глядача ніби занурювали в певний заспокійливий ритм: вступ безіменного автора — спікер — план — спікер — план — спікер — мікрофон (бо спікер нудний) — спікер — привітання з перемогою.

Але за суттю це був суцільний безкінечний жах, вершиною якого став сюжет з інтригою журналістки, з якого почався вечірній випуск новин 23 червня. «Конкурс кращий за професією, як ви думаєте — якої? Впевнена, телевболівальники впізнали обладнання дробарно-облавлювальної фабрики!». Звичайно, судячи  з кількості джинси про це, вони не могли не впізнати.

Друга група джинсових сюжетів — спортивні матеріали про команду «Гірник-Спорт»: товарисський матч, тренування дітей, знову матч. Головний аспект цих сюжетів  — незмінне лого компанії в ефірі і вилизаний лояльністю до спонсорів зміст.

Третя група матеріалів — сюжети про випуск студентів профільних освітніх закладів із безкінечними коментарями випускників, викладачів і випадкових гостей, за сумісництвом представників Ferrexpro чи споріднених благодійників. Зрідка з'являлася джинса про гуманітарну допомогу від цієї ж компанії.

Судячи з усього, завдяки рекламним сюжетам, поданим як редакційні, телеканал виживає і може далі працювати. Проте коли з п’яти сюжетів у випуску чотири — це джинса і панегірики доброчинцям, цінність таких новин для аудиторії сумнівна. Бо питання, для кого працює і має працювати медіа в період повномасштабної війни, коли країна намагається вистояти, є особливо важливим.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8812
Читайте також
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир Іванов
627 дн. тому
Дуже об'єктивний аналіз. Жодної критики. Проаналізувати ГОК-ТВ зовсім не те саме, як скривдити NETFLIX. З одного боку стресувати жителів міста під час великої війни було б максимально помилково. Але замилювати людям очі в цей тяжкий для людей час також недоречно. Ми зображуємо свято випускного вечора у Будинку культури з повним залом людей, а в той самий час випускниці шкіл в гарних платтях їдять просто піцу на парапетах набережної вулиці. Вони так святкують. І летять балістичні ракети. Даруй Боже не до нас. Крапка. ТРК-ГЗК працює і створює сюжети накшалт лебединого озера при розпаду СРСР. Дуже шкода. Адже наше місто кожен тиждень ховає Захисника Вітчизни. Мабуть моя писанина потребує якогось епілогу. Хлопчики і дівчатка. Критики автора. Не забувайте. Де ви працюєте, хто ваші господарі, хто ваші керівники, хто вам платить вашу зарплату, хто вам дає вказівки і як ви крадете. Живіть с цим знанням. СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ГЕРОЯМ!
Вадим
657 дн. тому
Ну хоч хтось визнає що критика замовна. Раджу наступного разу як будете псевдомоніторити, робіть це переглядаючи телеканал у кабельній мережі або у APTV. Ось тоді увас буде ШИРОКИЙ погляд на телеканал. P.S Як то кажуть - собаки лають ......
Lemko
658 дн. тому
Так це кишеньковий кАнал, тут чути зойк шо замовна критика та шо це, мовляв, містечковий канал, що ви там хочете, але: 1) замовна чи ні критика, та по справі, це не та канал, це рекламний канал підприємства, не зрозуміло чому воно подається як міський. 2) витікає і з першого – якщо ви міське та, то робіть широку тематику сюжетів, а не тільки про те який гарний спонсор міста, що взагалі недоречно, якщо ви міські, бо крім зааангажованості таке ТБ виховує в жителях зашореність, містечковість, ментальність про хату з краю, віру в єдиного благодєтєля, а міська влада це укріплює справами як результат повна відсутність спроб і сприяння альтернативним маштабним промисловим проектам за усі роки незалежності, пригнічення конкуренції за робочою силою і, як результат, нульова диверсифікація економічної незалежності жителів. Бо у місті крім дрібного бізнесу, який заробляє на працівниках гзк фактично нічого, або сателіти гзк або трикотажні цехи, які важко назвати крупним роботодавцем
Макс
659 дн. тому
Артур - ТАК
Макс
659 дн. тому
буду робити скріни всих коментів. І буду паблити які в нас незалежні псевдоексперти!
Макс
659 дн. тому
а чому ви видаляєте коментарі??? ви ж незалежні? Чи все ж таки без грантів коломойського важкувато працювати???
Іван Степаненко
659 дн. тому
І навіщо ви видалили мій коментар? Краще в тексті у себе виправте про дробарно-збагачувальну фабрику. Ви ж підтасовуєте факти і брешете! Михайло Думич, чий ляп? В сюжеті все вірно сказано. Горе-журналісти у Детектор Медіа? А куди дивився редактор? ;)
Юрій Андрушкевич
660 дн. тому
Сашко Ліновитський, ти такого чути не міг, адже я пп, і хабарі можу давати лише самому собі хіба що)))) А те, що ти не в курсі того, як замовляються сюжети - то виключно твої проблеми. Ну або на крайній випадок, якщо хочеш ФАКТІВ, то підійми одне місце і запитай у тих, хто ПРАЦЮЄ на ГОК ТВ, або тих хто їм ЗАМОВЛЯЄ такі відео. Чи ти будеш стверджувати, що студія виключно за власної ініціативи вставляє пику мера у кожен випуск і у мерії немає замовлення для них?)))
Артур
660 дн. тому
Дивні претензії у Детектора. ГОК ТВ із самого початку створювався як "канал при комбінаті", і з якої сторони не глянь - це містоутворююче підприємство: майже усі будівництва, ремонти та благоустрої виконуються у співфінансуванні з Феррекспо. І вже точно не вина телекомпанії, що головна подія у місті - це крадіжка квітів. З приводу "заказла" - так, його видно неозброєним оком, але камон - скажіть, на якому каналі його нема?) Тож, більше схоже на заказло, але з боку детектора. Єдине з чим можна погодитись: це іноді незрозумілий формат сюжетів, в яких синхрони значно більше 15 секунд, і найчастіше, такі синхрони з міським головою))
Олександр Ліновитський
660 дн. тому
(Неодноразово чув від наближених до "міського голови", які суми витрачаються на замовні сюжети, в які вже і пика мера не влазить. От і думайте, чому з 4-5 сюжетів у випуску лише один більш менш відповідає стандартам журналістики) а я чув як Юрій Андрушкевич бере хабарі на роботі! жодних фактів! одні слова! Диванні експерти в роботі!
Олександр Ліновитський
660 дн. тому
Чергове замовлення проти Жеваго!!! Комусь дуже хочеться відкусити шматочок а ще краще забрати всю компанію ферекспо. В статті дуже багато особистих міркувань автора які не підтвердженні жодними фактами. Видавання особистої думки за факт - ви це серйозно??? (Власне, тему війни, як мінімум, із 23 по 30 червня 2022 року не можна назвати ключовою в новинах. Наприклад, 27 червня, коли російські ракети поцілили в торгівельний центр сусіднього Кременчука, випуск новин почався з обличчя мера, судячи з усього, Горішніх Плавнів (бо він був протитрований просто як «міський голова»), який повідомив про ракети «рашистів» і що лікарні міста готові до прийому постраждалих. Сюжет тривав майже дві хвилини і складався виключно з синхрону мера. Хто автор і чи взагалі матеріал робився силами журналістів ТРК, так і залишилося невідомим.) - випуск розпочався обличчя міського голови, все правильно міський голова звернувся до громади з повідомленням про те що все під контролем! Бо більшість мешканців побачили як всі пожежники та швидкі поїхали до Кременчука, розпочалося загальне хвилювання. Тому тут логічне звернення міського голови до громади. (Напевно міського голови Горішніх Плавні) бо він протитрований просто як міський голова - правильно бо це місцевий телеканал який не транслюється в інших містах. Далі ще цікавіше хто автор? і чи робився сюжет силами ТРК - а логотип телеканалу вам нічого не говорить?? а підпис СПЕЦВИПУСК ви його не помітили???? Телеканал був завжди міський і налаштований на Горішні Плавні і так напевно буде завжди. В Україні немає незалежного телебачення. Як власне і таких псевдоекспертів як ви!
Юрій Андрушкевич
660 дн. тому
Неодноразово чув від наближених до "міського голови", які суми витрачаються на замовні сюжети, в які вже і пика мера не влазить. От і думайте, чому з 4-5 сюжетів у випуску лише один більш менш відповідає стандартам журналістики
Олена Воронцова
660 дн. тому
Відпрацювали гранти Коломойського, молодці. Псевдонезалежні!))
Михайло Думич
660 дн. тому
Так дійсно, дробарно-збагачувальна фабрика. Ляп!
Христя Куліш
660 дн. тому
Виявляється, прикольні в нас новини. А експерти якісь дивні. Та чи експерти вони? Написали єрєсь, чекайте на премію "незалежні".
Михайло Думич
660 дн. тому
Вибачте, «Візит» критикує Жеваго і мерію
Михайло Думич
660 дн. тому
ТРК «Кременчук» і ТРК «Візит» піарять чиновників міста та області! Про що писати? Але вибух у місті в червні висвітлювали якось!
Дмитрий Рожков
660 дн. тому
Оцінювати телеканал на підставі відео у YouTube, не правильно. Для загальної картини цього не достатньо. Хвилює інше! Чому на протязі останніх двох років детектор звертає увагу саме на цей телеканал?? Схоже більше на спецзамовлення! Наприклад в обмін на грант для громадської організації. В Україні не існує незалежного телемовника. Слава Україні!
Думич Михайло
660 дн. тому
Навіщо воно?
Думич Михайло
660 дн. тому
Такий канал, як ГОК, треба закривати! Виживають за рахунок піару! Навіщо воно!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду