Сумський телеканал ATV під час війни:  служба паркетних новин

Сумський телеканал ATV під час війни: служба паркетних новин

17 Серпня 2022
3216

Сумський телеканал ATV під час війни: служба паркетних новин

3216
Синхрони тривалістю в 14 хвилин, суцільна пряма мова чиновників і мінімалістична географія Сумщини.
Сумський телеканал ATV під час війни:  служба паркетних новин
Сумський телеканал ATV під час війни:  служба паркетних новин

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Раніше ми регулярно проводили кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяли читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Раніше ми публікували огляди телеканалів СТС (Суми), ГОК (м. Горішні Плавні Полтавської області), Alex.ua (Запоріжжя), ПАЕС (Южноукраїнськ, Миколаївщина), «Візит» (Кременчук, Полтавська область), «Павлоградська ТРК» (Павлоград на Дніпропетровщині), «НІС-ТВ» (Миколаїв), «Simon» (Харків), «МІС» (Кам’янське, Дніпропетровська область), «Рудана» (Кривий Ріг, Дніпропетровщина). Сьогодні на огляді — сумський телеканал ATV.

За даними сторінки каналу, телерадіокомпанія «Академ TV» створена у 2002 році «як молодіжна студентська телевізійна студія на базі Української академії банківської справи Національного банку України. Не секрет, що ініціатором і головним її ідеологом став ректор Української академії банківської справи Анатолій Єпіфанов. […] 

12 березня 2007 року телерадіокомпанія "Академ-TV" вперше вийшла в ефір як незалежний міський телевізійний канал. З 25 січня 2011 року телерадіокомпанія "Aкадем TV" перетворюється на регіональний телевізійний канал, який веде цілодобове мовлення в цифровому форматі DVB-T2 на всю територію Сумської області. […] Нас дивляться всі категорії телеглядачів. Наші основні принципи: об'єктивність, оперативність, доступність».  

Згідно з інформацією в розділі «Структура власності» на сайті телеканалу, 60% компанії належить дружині «ідеолога» телеканалу Анатолія Єпіфанова Олені, а 40% — Дмитру Ковальчуку. Тоді як на сайті YouControl ідеться про те, що Єпіфанова має частку у 100%. Засновник ТРК «Академ TV» Анатолій Єпіфанов за часів Леоніда Кучми очолював Сумську обласну державну адміністрацію та обласну раду. А на місцевих виборах 2015 року програв чинному міському голові Олександру Лисенку, якого ми далі згадаємо не один раз.  

Ютуб-канал ATV створений у березні 2012 року й нині має шість тисяч підписників. Раз на кілька днів у будні там публікують випуски новин тривалістю від 15 до 45 хвилин. Для огляду переглянуті шість випусків із 27 липня по 11 серпня. 

Випуски новин на ATV носять назву «Сумщина на (дата випуску)». У них немає студійних підводок ведучих, як і титрів з інформацією, хто робив той чи інший сюжет. Можливо, так роблять із міркувань безпеки журналістів, та глядачеві про це залишається тільки здогадуватися. Наприкінці кожного випуску з’являється плашка, на якій вказані «І. Павлюк» та «А. Левченко». Як саме їх звуть і які посади ці люди обіймають на телеканалі, глядачеві не відомо.

Попри те, що Сумщина є прикордонною з Росією областю та потерпала спершу від часткової окупації, а нині — від регулярних обстрілів терористів, у теленовинах ATV немає щоденних фронтових зведень. Які, наприклад, виходять на сумському телеканалі СТС. Хоча на сайті ATV хроніки ворожих обстрілів публікують час від часу

А от чого в етері сумського мовника (як і в новинах деяких інших регіональних телеканалів) точно не бракує, то це неприхованого піару багаторічного міського голови Олександра Лисенка. Іноді видається, що журналісти йдуть на події не через їхню цінність для місцевого глядача, а саме через те, що там був мер Сум.

 Олександр Лисенко — незмінний герой сюжетів ATV

Зокрема, у випуску новин від 27 липня першим був матеріал про те, як на засіданні міськвиконкому ухвалили рішення про матеріальну допомогу українським воїнам. Сюжет складався із п’яти синхронів Олександра Лисенка і був схожий на мінітрансляцію пресконференції Сумського міського голови. У першій прямій мові посадовець виголошував загальні фрази про важливість допомоги армії, у другій — про покращення інфраструктури обласного центру. Третій синхрон стосувався гуманітарної допомоги нужденним, четвертий — нового навчального року, а п’ятий — опалювального сезону, що наближається. 

Монологи Олександра Лисенка «за все хороше» були доволі тривалими. Рекордною стала третя пряма мова (про гуманітарну підтримку), яка тривала майже три з половиною хвилини. Помітним було бажання авторів матеріалу вмістити в одне відео якомога більше «корисних ініціатив» мера Сум. Сюжет про молитовний сніданок у міськраді, що йшов слідом, був теж «паркетним». У відео були два синхрони Олександра Лисенка, а також уривок молитви, яку мер прочитав на зібранні. 

Ще у випуску від 27 липня було «паркетне» відео про привітання дітей-сиріт, які цього року закінчили школу. Тут просто-таки просилася життєва історія когось зі вчорашніх школярів, але пряма мова випускниці з’явилася лише наприкінці сюжету. Бо спочатку йшли синхрони керівниці служби у справах дітей; міського голови (який видав дуже «інформативну» промову про «найкращі шкільні роки», а потім став говорити про підтримку дітей з боку міської влади, і говорив загалом понад дві з половиною хвилини); і секретаря Сумської міськради. 

Та найбільш показовим сюжетом не тільки випуску, але і всього моніторингового періоду виявився матеріал про роботу Сумського обласного театру для дітей та юнацтва, який днями очолив відомий у театральних колах Микола Юдін. Автор сюжету вирішив не заморочуватися з текстом, тож після короткої підводки у відео пішла пряма мова нового керівника театру. Синхрон Миколи Юдіна тривав (увага!) 14 хвилин 20 секунд! Театрал, здавалося, встиг сказати про все на світі. Та чи зміг бодай один глядач додивитися промову чоловіка до кінця і при цьому не загубити сенсу сказаного? Після безкінечного синхрону слова автора сюжету «всі плани театру директор не розкриває» звучали як неприховане знущання. Для прикладу, як можна було зробити лаконічніше, пропонуємо переглянути аналогічний матеріал місцевої філії Суспільного.

Випуск новин від 29 липня почався з висвітлення урочистостей із нагоди Дня державності України. Тут теж домінувала пряма мова високопосадовців: заступника голови Сумської обласної військової адміністрації Олега Клименчукова, Сумської райдержадміністрації Руслана Сіренка та (куди ж без нього) мера Олександра Лисенка. Останній у сюжеті говорив двічі.

У цьому ж випуску був і «паркетний» матеріал про зустріч голови Сумської ОВА Дмитра Живицького з колективом компанії «Сумигаз». Керівник області у прямій мові говорив загальні фрази про роботу на результат, а потім у кадрі вручав працівникам газорозподільника грамоти. Керівник компанії дякував підлеглим. Пізніше Дмитро Живицький з’явився в доволі динамічному сюжеті про вакцинацію від коронавірусу. Пряма мова посадовця в цьому відео тривала майже дві з половиною хвилини, що теж дуже багато як для новинного сюжету. 

Вочевидь, договірні відносини ATV з міською радою та обласною державною адміністрацією підштовхують журналістів включати посадовців у якомога більшу кількість сюжетів, незалежно від того, чи є новина і якась суспільна вага в тому, що кажуть і роблять посадовці.   

Крім згаданих вище відео, мер Сум з’являвся у випуску від 3 серпня (ішлося про апаратну нараду в міськвиконкомі та про вшанування місцевих волонтерів), від 5 серпня (повтор сюжету про волонтерів) та від 11 серпня (відео про підготовку до опалювального сезону та як місто готується до нового навчального року). У кожному сюжеті сумський очільник мав по 2-3 монологи тривалістю від двох до чотирьох хвилин. У сюжеті про підготовку Сум до старту навчального року, до слова, Олександр Лисенко був не головним персонажем. Крім його синхрону, в матеріалі подані три коментарі заступника міського голови Станіслава Полякова, а також чотири синхрони начальниці управління освіти і науки обласного центру Нелі Вербицької. Чи не забагато посадовців?

Від новин каналу також склалося враження, що в регіоні є тільки два важливих міста: власне Суми та райцентр Шостка. Адже згадували автори сюжетів лише про ці населені пункти.

І якщо новини Сум подавалися через дії міського голови Олександра Лисенка, за участі якого відбувалися публічні події, то про життя Шостки глядачі дізнавалися із сюжетів, знятих на апаратних нарадах у міськвиконкомі під головуванням очільника територіальної громади Миколи Ноги. Таких відео в моніторинговий період було три: 27 липня, 3 серпня та 11 серпня

 Голова Шосткинської територіальної громади Микола Нога

Сюжети тривали близько семи хвилин і мали однакову структуру. Після коротких реплік журналіста першими зазвичай ішли синхрони міського голови, а потому — решти посадовців, які виступали на засіданнях. Зокрема, в матеріалі від 27 липня виступив спершу голова громади, далі — начальник відділу архітектурно-будівельного контролю; головна спеціалістка управління з надзвичайних ситуацій; головний лікар Шосткинської центральної райлікарні; керівник управління ЖКГ; начальниця управління освіти; начальник відділу культури; директорка місцевої філії обласного центру зайнятості; директор центр первинної медико-санітарної допомоги Шостки. За схожим принципом будувалися й матеріали від 3 та 11 серпня. Цим новини з життя Шостки (як і решти області), власне, й вичерпались.  

А от випуск новин від 1 серпня розпочався із сюжету про початок вступної кампанії до вишів. Те, як вона триває в області, показали на прикладі набору до Сумського державного університету — давнього замовника послуг телеканалу. Матеріал вийшов відверто піарним: тут подали п’ять (!) синхронів першого проректора СумДУ Сергія Леонова, у яких той розповідав не стільки про вступну кампанію, скільки про переваги вишу. Крім нього слово мав секретар приймальної комісії навчального закладу.

У цьому ж випуску новин вийшов і один із небагатьох «непаркетних» сюжетів за цей період — про роботу лісівників. Журналістка побувала в угіддях Охтирського лісгоспу та порозпитувала фахівців про життя-буття. Проте матеріал вийшов затягнутим: в 11 хвилин сюжету кореспондентка втиснула чотирьох спікерів, кожен із яких мав від двох до чотирьох синхронів.  

Варто відзначити і згаданий вище сюжет про вшанування місцевих волонтерів. Крім прямої мови Олександра Лисенка тут було й чимало синхронів військових та волонтерів. Хоча Лисенком відео й почали (пряма мова), й закінчили (мер нагороджує присутніх почесними відзнаками).

Зрештою, серед 17 сюжетів, що увійшли до шести оглянутих випусків новин, 13 були «паркетними». Крім того, час від часу одні й ті ж відео повторювалися в різних випусках. Серед таких — матеріали про виділення сумською владою грошей на потреби захисників, вшанування дітей-сиріт, хід вступної кампанії до Сумського державного університету, нагородження волонтерів, роботу Охтирського лісгоспу.

Як і чимало колег із регіональних каналів, автори сюжетів на сумському ATV не прийшли до практики сталого використання фемінітивів, тож підписували спікерок «різнобійними» титрами. 

Не можна говорити і про повноту інформації в новинах ATV. Бо левова частка сюжетів обмежувалася коментарями посадовців. Та й бачити в шести поспіль випусках новин Сумщини згадки тільки про обласний центр і Шосткинську громаду дивно, адже про інші міста й села, напевно, журналістам теж мало би бути що розповісти.

Проте головною вадою новин від сумських телевізійників є надлишкова присутність у сюжетах міського голови Олександра Лисенка. Із 17 переглянутих відео посадовець фігурував у восьми, здебільшого будучи головним героєм матеріалу, незалежно від того, що було інформаційним приводом. Це, звісно, не єдиний приклад залежності локальних медіа від місцевої влади, який ми бачили. Однак у випадку ATV медіа фактично повністю відмовилось висвітлювати події на користь піару влади та інших людей і організацій, з якими має угоди про висвітлення. Це точно не в інтересах аудиторії. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3216
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду