Кам’янський телеканал «МІС» під час війни: міський голова — всьому голова

Кам’янський телеканал «МІС» під час війни: міський голова — всьому голова

10 Серпня 2022
3434

Кам’янський телеканал «МІС» під час війни: міський голова — всьому голова

3434
Журналісти комунального каналу намагаються робити новини про життя людей і важливі події Дніпропетровщини, але головний герой більшості матеріалів — все одно мер.
Кам’янський телеканал «МІС» під час війни: міський голова — всьому голова
Кам’янський телеканал «МІС» під час війни: міський голова — всьому голова

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Раніше ми регулярно проводили кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяли читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Раніше ми публікували огляди телеканалів СТС (Суми), ГОК (Горішні Плавні Полтавської області), Alex.ua (Запоріжжя), ПАЕС (Южноукраїнськ, Миколаївщина), «Візит» (Кременчук, Полтавська область), «Павлоградська ТРК» (Павлоград на Дніпропетровщині), «НІС-ТВ» (Миколаїв), «Simon» (Харків). Сьогоднішній огляд присвячений телеканалу МІС із Кам’янського на Дніпропетровщині. 

Історія «Міської інформаційної служби» Кам’янського

Згідно з даними YouControl, компанія «МІС» була зареєстрована в тодішньому Дніпродзержинську 14 грудня 1998 року. Нині «Міську інформаційну службу» очолює Катерина Узунова. Засновницею комунального підприємства «МІС» є Кам’янська міська рада (і це, як ви побачите згодом, згубно впливає на підхід редакційного колективу до подачі матеріалів).

Ютуб-канал «ТРК МІС» створений у квітні 2015 року. Нині тут 7,4 тисячі підписників. Як ідеться в описі каналу, «телебачення твого МІСта — саме під таким гаслом колектив підприємства працює з 2007 року, коли отримало ліцензію на етерне мовлення у кабельній мережі КТБ+. На сьогодні, "МІС" — це невелика, але ініціативна і креативна команда, яка щоденно створює новини і телепрограми для містян. Наша мета — показати кожному мешканцю усю красу ландшафтів Кам’янського, його історію і таланти містян».

На ютуб-каналі ЗМІ щобудня виходять випуски новин тривалістю 10–20 хвилин, а також публікуються окремі сюжети з них. Є і щотижневий випуск головних новин із сурдоперекладом, а крім того — матеріали в рамках проєктів. Для моніторингу «Детектор медіа» переглянув вісім випусків новин із 25 липня по 3 серпня, один підсумковий інформаційний випуск, а також кілька сюжетів у межах супутніх проєктів медіа. 

Хвала міському голові

Інформаційні випуски на «МІС» виходять у класичному для новинарів форматі: у студії перебуває диктор, який читає підводки до сюжетів кореспондентів. Медійники, на відміну від деяких колег із інших регіонів, не приховують інформацію про себе: ведучі завжди представляються. Крім того, й ведучого, й журналістів підписують титрами.

Та вже з перших хвилин перегляду випусків помітно: працівники ЗМІ, засновницею якого є Кам’янська міська рада, наполегливо намагаються донести глядачам, як сумлінно і якісно працює влада міста на Дніпропетровщині. А надто міський голова Андрій Білоусов. Посадовець керує Кам’янським другий термін поспіль.

Про те, що пан Білоусов є віп-героєм новин «Міської інформаційної служби», свідчать, зокрема, студійні підводки ведучих. Наприклад, у випуску від 25 липня першим сюжетом ішов матеріал про інспекцію укриттів у навчальних закладах міста. Ведучий Володимир Кравченко повідомив, що «це надважливе питання тримає на особистому контролі очільник міста Андрій Білоусов».

Чимало похвальних слів звучало і в самому сюжеті. Зокрема, синхрон заступниці директорки 24-го ліцею починається з того, що посадовиця… дякує директорці навчального закладу за те, що та «мобілізувала усі можливі ресурси», аби довести укриття до ладу. Директорка 17-ї гімназії Кам’янського у своїй прямій мові дякує вже безпосередньо міському голові. Не відстає й автор сюжету Олександр Нікологорський. За словами кореспондента, «влада виділила кошти на ремонт і реконструкцію, щоб усунути можливі недоліки» укриттів у школах. При цьому видається, що керманичі Кам’янського вже ліквідували всі недоліки, адже про проблеми шкіл у підготовці до нового навчального року в матеріалі не згадували.

Автори новин «МІС» регулярно роблять сюжети про те, як у місті прощаються із земляками, загиблими на війні. Такі матеріали, без сумніву, потрібні. Але новинарі й тут піарять Кам’янського міського голову. Зокрема, у випуску від 25 липня, згадуючи полеглих, сказали: «Про сумні звістки сповістив міський голова Андрій Білоусов у соцмережах». Додавши слова співчуття, написані посадовцем на фейсбук-сторінці. Загалом у шести з восьми переглянутих випусків новин були матеріали про прощання з полеглими героями, і в кожному відео фігурував Білоусов, який чи то «сповістив сумну звістку», чи то «висловив співчуття».

Та повернімося до випуску новин «МІС» від 25 лютого. Бо піар міського голови на перелічених згадках не закінчився. Адже далі був сюжет про те, як місцеве КП «Добробут» проводить планові ремонтні роботи в під’їздах багатоповерхівок. Директор установи, даючи коментар, говорив, зокрема, про «пріоритетні напрямки міського голови», за якими і працюють комунальники. Кореспондент Володимир Кравченко (той, який був ведучим випуску) від себе додав, що «міський голова тримає на особистому контролі оперативне та якісне виконання усіх поточних робіт».

Квінтесенцією роботи кам’янських медійників в інтересах влади міста став сюжет про змагання стрільців із лука «Козацький драйв». Ведучий поспішив наголосити, що турнір пройшов «за підтримки міського голови», та найцікавіше чекало на глядачів безпосередньо у відео. Першим був синхрон керівника управління молоді та спорту Кам’янської міськради Едуарда Коряка. Посадовець перерахував журналістам, що зі спортивного знаряддя було придбано «за підтримки міського голови». Далі вже авторка сюжету Мальвіна Карапиш сказала, що «змагання завжди проходять на високому рівні завдяки підтримці міської влади».

У наступних синхронах, зокрема, президент міської федерації стрільби з лука дякував очільнику міського спортуправління, а один із учасників сказав слова вдячності на адресу «місцевої адміністрації». При цьому дізнатися, хто переміг у першості, із сюжету так і не вдалося.

Випуск новин «МІС» від 26 липня теж ряснів схвальними згадками міської влади. Розпочалися дифірамби сюжетом про встановлення нових світлофорних комплексів на складних перехрестях Кам’янського. Ведучий Володимир Кравченко сказав, що «інспектує роботи очільник міста особисто». У відео, в свою чергу, показали проблемні перехрестя та навели бліци містян, задоволених тим, що на складних ділянках нарешті з’являться світлофори. Далі в синхроні про хід робіт звітував уже сам мер міста Андрій Білоусов.

 

Андрій Білоусов в одному із сюжетів 

За схожою схемою зроблений і сюжет про благоустрій дворів у місті. Якщо глядачі раптом забули, тут, зокрема, сказали, що «роботи виконуються за дорученням міського голови».

Позитивні згадки про мера Кам’янського та міську владу загалом траплялися в кожному випуску новин із-поміж тих, що потрапили в огляд. Зокрема, у випуску від 29 липня вийшов сюжет про те, як міська влада вітала призерок чемпіонату Європи з чірлідингу. Звісно ж, на зустрічі був і очільник Кам’янського, коментар якого є у відео, а також керівник управління молоді та спорту, який позитивно згадував міського голову. Тренерка призерок у своїй прямій мові, зокрема, дякувала Андрію Білоусову. 

Не Білоусовим єдиним

2 серпня у випуску новин вийшов сюжет про те, як міський голова та очільник районної військової адміністрації Олег Гапіч відвідали лікарню швидкої медичної допомоги. Там саме зробили ремонт та встановили нове обладнання. Як сказали в підводці, його передали представники групи «Метінвест» та Фонду Ріната Ахметова.

Піар тут був і в синхронах. Зокрема, поранена військова схвально згадувала міського голову Білоусова, генеральний директор медзакладу дякував меру міста, а той, у свою чергу, — Фонду Ріната Ахметова. Авторка сюжету Ірада Акімова говорила, що «в лікарні створено всі умови, щоб наші мужні захисники та захисниці почували себе комфортно». І що ремонт у лікарні зроблений «за рахунок міського бюджету». Як і інші схожі матеріали, цей не мав рекламних позначок.

А от у сюжеті про реалізацію проєкту «Успішна молодь» піарили вже не Андрія Білоусова. Ведучий Володимир Кремінь сказав, що в реалізації ініціативи «значну фінансову допомогу надала народна депутатка Ганна Лічман». Парламентарка пройшла до Верховної Ради від округу № 30 (Кам’янське) і є членкинею фракції «Слуги народу». У відео, зокрема, є синхрон організаторки проєкту, яка відзначає «постійну допомогу» з боку депутатки, а також пряма мова самої обраниці.

Подекуди працівники «МІС» у бажанні догодити місцевій владі, якій підпорядкований телеканал, перевершували самі себе. Зокрема, у випуску від 2 серпня вийшов сюжет про взаємодію дітей та домашніх тварин, знятий у місцевому комунальному притулку. Перші кадри домашніх улюбленців натякали, що глядачі побачать цікавий матеріал. 

Безпрограшні кадри для будь-якого ЗМІ 

Та не так сталося, як гадалося: в сюжеті була одна-єдина спікерка — керівниця міського притулку для тварин Ольга Коник. Її синхронів у сюжеті було аж п’ять, і посадовиця була єдиною спікеркою відео. Та якщо в чотирьох синхронах жінка говорила про взаємодію дітей та домашніх тварин, то у п’ятому вона… вгадали — дякувала міській владі.

А от у випуску від третього серпня був сюжет про те, як місцева громадська організація разом із міським головою Білоусовим передала чергове авто на передову. У відео була пряма мова представника ГО «Бджола», який хвалив… вгадали, міського голову. Здавалося б, звичний для «МІС» сюжет із піаром міської влади. Але не тільки її: за даними руху «Чесно», ця громадська організація оплачувала у фейсбуку політичну рекламу партії «Бджола». Ніколи не чули про таку політсилу? Можливо. Проте саме від неї балотувався мер Андрій Білоусов у 2020 році. Ще в цьому ж випуску вийшов сюжет про працевлаштування молоді. У відео згадували Фонд розвитку Кам’янського. Як свідчать дані руху «Чесно», фонд також пов’язаний із партією «Бджола».

Не змінилася картина й у підсумковому випуску новин тижня із сурдоперекладом, що вийшов на ютуб-каналі «МІС» 2 серпня. У шести із семи сюжетів позитивно згадували Андрія Білоусова. 

Робота над помилками

Серед помилок, що їх припускаються ведучі та автори сюжетів «Міської інформаційної служби», є типові для багатьох регіональних медіа. Зокрема, телеканал досі не перейшов до практики усталеного використання фемінітивів. Тож в одному сюжеті спікерку можуть підписати «класним керівником», а в іншому — «заступницею директора».

У сюжеті про візит до медичних закладів Кам’янського автора хіта «Байрактар» Тараса Боровка самого музиканта підписали, а от кілька спікерів надалі мовили без титрів. Бажання під час війни не називати військових зрозуміле. Проте спікери були в медичних масках, тож титри на кшталт «боєць ЗСУ» чи подібні навряд чи розкрили би, чию саме пряму мову наводять у сюжеті.

Були й невеличкі ляпи з боку ведучих. Зокрема, у випуску від 25 липня ведучий Володимир Кравченко кілька разів згадав про «загиблих на водойОмах», а 27 липня говорив про «Антонівський мОст» на Херсонщині. Траплялися в новинах і титри, які глядачеві важко було розшифровувати. Наприклад, у випуску від 27 липня був матеріал-роз’яснення, чи можна військовозобов’язаним виїжджати за межі області. Коментарі для відео надав Денис Монатко, якого підписали як «адвокат системи БВПД Кам’янського МЦ з надання БВПД». Ішлося в титрі про міський центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги. Попри те, що повну назву установи згадував у підводці ведучий, варто було би розшифрувати її і в титрі. 

Були й помилки від неуважності. Зокрема, в сюжеті від 29 липня про привітання призерок першості Європи з чірлідингу. Адже і ведучий Володимир Кремінь у підводці, й авторка Ірада Акімова в титрах послуговувалися терміном «чемпіонки». Хоча на кубку, який спортсменки привезли до рідного міста, чітко помітний напис: нагорода вручена за третє місце.

А от у сюжеті від 1 серпня про можливий наступ окупантів на Кривий Ріг ведучий Володимир Кремінь назвав Миколу Лукашука «головою Дніпропетровської обласної військової адміністрації». Хоча насправді посадовець очолює Дніпропетровську обласну раду. У титрі сюжету, що йшов після згаданої підводки, Лукашука підписали правильно. 

Хороші сюжети — не рідкість

Якісні матеріали у випусках новин ТРК «МІС» теж траплялися регулярно. Варто відзначити, зокрема, щоденні зведення про ситуацію з обстрілами Дніпропетровської області. Їх подавали на основі прямої мови речника обласного управління ДСНС Сергія Ковтонюка.

У випуску новин від 28 липня вийшов сюжет у рубриці «Символи України» про гімн нашої держави. Матеріал доречний у часи навали окупанта, який хоче знищити національну ідентичність українців. 29 липня у програмі «Час новин» був матеріал про борців за незалежність України, про яких згадували в музеї історії міста. Такі теми теж вкрай важливо озвучувати під час війни.

Хороший сюжет вийшов і у випуску від 1 серпня — про виставку уламків зброї загарбників, зібраних представниками Служби автодоріг Дніпропетровщини. Глядачі експозиції мали змогу пожертвувати кошти на безпілотники для армії. Не гіршим був і матеріал про юних мешканців Кам’янського, які грають у шашки з усіма охочими, закликаючи тих, хто програв, робити внески на потреби українського війська. Журналіст Олександр Нікологорський не тільки поговорив із юними гравцями та їхньою тренеркою, але й записав стендап, де сам грає з дітьми. 

Що кажуть містяни та чого бояться окупанти?

Виходять на ютуб-каналі «МІС» і відео окремих проєктів. Зокрема, «Народна думка», випуски якої публікують раз чи двічі на тиждень. У проєкті журналісти виходять на вулиці міста, аби поцікавитися в перехожих, що ті думають про те чи інше питання.

25 липня вийшов випуск, у якому кореспондентка Поліна Єрмакова цікавилася в містян, чи знають ті президентів України, країни — сусідки нашої держави, та запитувала, де прийняли першу Конституцію. Показово, що молодь, відповідаючи на запитання, вказувала Ігоря Коломойського одним із президентів України, а гетьмана Богдана Хмельницького згадувала як «письменника».

Так само 25 липня опублікували випуск «Народної думки», що стосувався того, як має проходити новий навчальний рік: онлайн чи офлайн? 29 липня журналісти «МІС» запитували містян, чи є «хороші росіяни»? А от 1 серпня в рубриці «Народна думка» оприлюднили бліцопитування людей у Кам’янському про те, які плани ті мають на останній місяць літа.

Натомість у проєкті «Про що мовчать окупанти?» ведучий Володимир Кравченко наводить перехоплені українською стороною розмови російських терористів. Випуски виходять один раз на два тижні. У переглянутих відео йшлося, зокрема, про втрати особового складу, звірства терористів на території України, мародерство тощо. Всі ці аудіо та відео можна почути й на загальнонаціональних телеканалах. Проте нагадати про злочини загарбників мешканцям Кам’янського теж не буде зайвим.

«Міська інформаційна служба» Кам’янського була би звичайним регіональним ЗМІ, яке розповідає глядачам про місцеві новини. Якби не той факт, що міська рада володіє медіа. Вочевидь, за таких умов редакція не може повністю відійти від піару можновладців. Проте схвальні матеріали про міського голову й компанію можна робити дозовано й не так прямолінійно. Натомість у кожному випуску новин «МІС» є неприхований піар Андрія Білоусова і решти представників міськради, який подекуди доходить до абсурду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3434
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду