Дніпровський 9 канал у час війни: несподівані новини здорової людини

Дніпровський 9 канал у час війни: несподівані новини здорової людини

19 Серпня 2022
2198

Дніпровський 9 канал у час війни: несподівані новини здорової людини

2198
На регіональному каналі Коломойського нема джинси, майже не піарять місцевих чиновників, а головна проблема — не завжди коректні посилання на джерела.
Дніпровський 9 канал у час війни: несподівані новини здорової людини
Дніпровський 9 канал у час війни: несподівані новини здорової людини

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Раніше ми регулярно проводили кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяли читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Раніше ми публікували огляди телеканалів СТС (Суми), ГОК (м. Горішні Плавні Полтавської області), Alex.ua (Запоріжжя), ПАЕС (Южноукраїнськ, Миколаївщина), «Візит» (Кременчук, Полтавська область), «Павлоградська ТРК» (Павлоград на Дніпропетровщині), «НІС-ТВ» (Миколаїв), «Simon» (Харків), «МІС» (Кам’янське, Дніпропетровська область), «Рудана» (Кривий Ріг, Дніпропетровщина), ATV (Суми). Сьогодні оглядаємо дніпровський 9 канал.

9 канал — один із найстаріших приватних телеканалів міста Дніпра. Телекомпанія «Приват ТБ Дніпро» працює з 1995 року. За даними Opendatabot, ТОВ «Телевізійна компанія "Приват ТБ Дніпро"» на 98 % належить ТОВ «Вел-райс», зареєстрованому в Києві. Його бенефіціарами називають Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. На сайті каналу написано, що «з 2011 року “9 канал Дніпро” є частиною холдингу “1+1 media” та виступає регіональним вікном каналу “2+2”». Ознак впливу засновників на новини 9 каналу «Детектор медіа» не побачив.

Директором «Приват ТБ Дніпро» з 2020 року є Владислав Мальков. Він також є бенефіціаром і керівником «Видавничого будинку “Особи”», агентства і рекламного агентства «Парадіз» тощо. Загалом він засновник 9 компаній, ще у п’ятьох, серед яких і 9 канал, є керівником. Як розповідала «Детектору медіа» колишня головна редакторка каналу Ольга Владимирова, Владислав Мальков очолив канал, коли Ігор Коломойський нібито передав його в користування місцевому політику Святославу Олійнику.

Ютуб-канал 9-channel.com зареєстрували в листопаді 2009 року, він має 16 тисяч підписників. Відео на каналі публікують достатньо оперативно: випуски новин та окремі ролики із сюжетами з випуску можна подивитися того ж дня. Щоправда, кількість переглядів невелика: від 3 до 95 переглядів окремих сюжетів і в середньому пара десятків переглядів повного випуску новин.

У студії через день працюють ведуча й ведучий, випуски новин структуровані, з анонсами репортажів на початку випуску. Хронометраж випуску — максимум 20 хвилин, у середньому 14–17 хвилин. Уніфікований і початок випуску новин: ведучі починають із того, яка сьогодні доба «героїчного протистояння української нації російському воєнному вторгненню», потім переходять до загального опису подій на фронті загалом, окремо зупиняючись на ситуації на Дніпропетровщині. В новинах основними темами є війна та її наслідки, багато соціалки (переселенці, освіта, охорона здоров’я, діти тощо), є добре зроблені сюжети про культурне життя та ініціативи. Журналісти знімають повноцінні сюжети і про волонтерство, і про надзвичайні події, і про екологію, і про погоду. Також раз на тиждень у новинному випуску з’являється сюжет про українського героя чи події, на честь яких названі вулиці Дніпра. За період моніторингу вийшли два такі сюжети із загальної серії — про Сергія Єфремова, і героїв битви під Крутами. До речі, це було доволі цікаво. Власні репортажі в новинах зазвичай короткі, динамічні, містять бекґраунди, іноді базову інфографіку і, що дуже важливо, адекватних спікерів. Взагалі контент каналу справляє гарне враження.

Перше спостереження: без джинси

Протягом двох тижнів у новинах 9 каналу я не побачила навіть натяку на матеріали з ознаками замовності. Хоча ні, один натяк був. Мова по сюжет від 4 серпня про розподіл продуктових наборів у лікарнях Дніпра благодійним фондом «Пісні, народжені в АТО». Авторка сюжету розповідає, що доброчинці на початку великої війни стали волонтерами і привезли до лікарні близько 70 пакетів гуманітарки. В них були продукти, предмети гігієни, олівці, альбоми для дітей. «Це все, що необхідно молодій сім’ї, яка покинула свою домівку», — резюмувала журналістка. Насправді, як людина, яка також покинула свою домівку, я можу точно сказати, що це далеко не все, що потрібно. Також у сюжеті не уточнили, що це за лікарня й чому там так багато вагітних жінок. Те, що їх багато, стало зрозуміло через доволі дивні кадри поставлених у шеренгу вагітних жінок, які трохи втомлено слухають виступ представниці благодійного фонду. Її коментар після цих кадрів був адекватним контексту, але навіщо приділяти стільки уваги фонду, яким «загалом сформовано близько 150 пакетів із допомогою, які розвозять до лікарень Дніпра», і змушувати стояти, як на лінійці, вагітних жінок, так і залишилося незрозумілим. У решті матеріалів ознак замовності не було, що є геть нетиповим для регіональних медіа.

У 2019 році, коли «Детектор медіа» востаннє проводив моніторинг регіональних каналів Дніпра, 9 канал мав найменший відсоток матеріалів з ознаками замовності (5 %). Приємно бачити, що відтоді ситуація навіть покращилась.

Друге спостереження: без чиновницьких головомовців

Новинарі щодня включали у випуски новин нарізку із брифінгів рятувальників щодо російських обстрілів і постраждалих минулої доби. Часом залучали офіційні (дуже стислі й по суті) коментарі речників поліції чи Служби безпеки України. Решта коментаторів у сюжетах — живі люди. Навіть голова Дніпровської обласної військової адміністрації Валентин Резниченко з’явився в новинах протягом двох тижнів лише раз — у форматі цитати з фото про обстріли Дніпропетровщини градами 11 серпня.

Щоправда, в ефірі порівняно часто фігурував голова Криворізької районної державної адміністрації Євген Ситниченко. Протягом двох тижнів його коментарі з’являлись у новинах не менше п’яти разів. Ці коментарі записані в автомобілі на телефон; тільки раз його записали в Дніпровській ОВА, де він 12 серпня розповідав про удар російських військових по Криворізькому району. Та загалом підвищена увага до Криворіжжя виправдана, адже ця частина Дніпропетровщини, прилегла до Херсонської області, зазнає артилерійських ударів.

Натомість про мера Дніпра Бориса Філатова протягом двох тижнів не згадували взагалі. Це також свого роду прогрес, адже в попередні роки 9 канал, як і інші медіа Ігоря Коломойського, безперестанку критикували мера та публікували чорний піар проти нього.

Третє спостереження: експерти — це зазвичай експерти

Логіка добору експертів-коментаторів у сюжетах 9 каналу виглядає адекватною: експерти тут реальні, компетентні, з’являються в ефірі, аби сказати щось змістовне, а не просто «засвітитися» перед камерою. Тому цікаво слухати керівника гідрометцентру та лікарку, які говорять, яка буде погода і як уберегтися від спеки; і про ринок нерухомості в Дніпрі, і про річку Дніпро, яка смердить через цвітіння, і про те, як пожежники гасять ліс, який займається від російських обстрілів. Було цікаво послухати й керівника обласного центру вакцинації про бустерні щеплення. Корисно, актуально, але чому титрований він був як просто «Олександр», але з повною назвою посади, — питання. Якщо він навіть не був готовий назвати своє прізвище (не питайте), то знайти його у відкритих джерелах було нескладно. Втім це поодинока помилка, а загалом із добором героїв і героїнь, експертів та експерток у 9 каналу все гаразд. У більшості матеріалів у центрі уваги — людина, й це дуже добре для новин.

Четверте спостереження: про культуру — цікаво

Культурна тематика часто буває проблемною для локальних медіа — її обмежують протокольними сюжетами про «художню самодіяльність». Проте 9 канал знаходить способи говорити про культуру цікаво. Наприклад, репортаж про репетицію спільного концерту військового оркестру «Холодний Яр» і колективу «Юність Дніпра». Або репортаж із вистави за участі актора Віктора Гунькіна і репетицію постановки про підлітків, які пережили події в Бучі. І навіть розповідь про старовинну скриню, яку передали в музей, було цікаво дивитися. До речі, всі матеріали на подібні теми мають фінал, звернений у майбутнє, — ніби транслюють глядачам надію.

Невеличкі аномалії

У фокусі новин 9 каналу — події Дніпра та області. Аж раптом у випуску новин від 3 серпня вийшов матеріал про… візит американської політикині Ненсі Пелосі на Тайвань. Журналісти всерйоз розповідали, «чому цей візит викликав обурення Китаю». Оскільки у знімальної групи 9 каналу з відрядженням на Тайвань не склалося, матеріал складався з чужого відео, зокрема взятого «на ютубі». Використали й шматок істеричного виступу речниці міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової. Чому це все важливо для України, а надто для мешканців Дніпропетровщини і Дніпра, новинарі не пояснили. В інших випусках цих тижнів спроб переповідати новини міжнародної політики не було.

Власне, головною проблемою новин 9 каналу є посилання на джерела. Найбільше запитань викликали перші дві новини кожного випуску, в яких ішлося про обстановку на всьому фронті й постраждалих від воєнних дій місцях Дніпропетровщини. Хоча в сюжеті завжди використовували дуже зрозумілу й наочну інтерактивну карту ситуації на фронті, далеко не завжди ведучі новинного випуску або автори сюжетів повідомляли, звідки взялися ці дані. Іноді ведучий казав «за даними Генштабу», але здебільшого не називав джерела взагалі.

Те ж саме стосується й фотографій / відео, якими ілюструвалися наслідки бомбардувань і обстрілів попередньої доби на Дніпропетровщині. Тільки іноді на фото були водяні знаки структури, яка робила знімки, — Державної служби з надзвичайних ситуацій чи поліції. Здебільшого походження ілюстрацій залишалось невідомим. Журналісти намагалися титрувати архівні зйомки, але робили це не завжди. Іноді джерело відео, яке показували в ефірі, було зазначене так: «відео: ютуб» — хоча в час, коли перевірка джерел є життєво важливим питанням для всіх виробників і споживачів медіапродукту, цього точно недостатньо.

2019 року «Детектор медіа» оцінив дотримання стандартів у новинах 9 каналу на 4 бали за шестибальною шкалою. Зараз ми не оцінюємо дотримання стандартів у кожному сюжеті, однак загалом можна констатувати, що якість новин покращилася: зник політичний піар, немає ознак просування бізнесових інтересів власника. Новини 9 каналу під час війни виглядають як відповідальні, людяні та професійні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2198
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду