Запорізький канал МТМ заявив про тиск з боку міськради. Директорку каналу відсторонили від виконання обов'язків

Запорізький канал МТМ заявив про тиск з боку міськради. Директорку каналу відсторонили від виконання обов'язків

17 Квітня 2024
2071
17 Квітня 2024
09:47

Запорізький канал МТМ заявив про тиск з боку міськради. Директорку каналу відсторонили від виконання обов'язків

2071
Директорка КП «Муніципальна телевізійна мережа» Ірина Полієктова стверджує, що очільник управління міськради Євген Коваленко сприяв Управлінню стратегічних розслідувань Нацполіції у притягненні її до відповідальності за адміністративні правопорушення, які вона начебто не вчиняла.
Запорізький канал МТМ заявив про тиск з боку міськради. Директорку каналу відсторонили від виконання обов'язків
Запорізький канал МТМ заявив про тиск з боку міськради. Директорку каналу відсторонили від виконання обов'язків

Запорізький комунальний телеканал МТМ заявив про тиск з боку начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євгена Коваленка. Відповідне відеозвернення керівниці КП «Муніципальна телевізійна мережа», кандидатки у члени Нацради Ірини Полієктової оприлюднили на ютуб-каналі мовника 12 квітня. 

«Керівництво телеканалу МТМ звернулось до органів ДБР, Генеральної прокуратури України та керівництва Національної поліції з приводу тиску на ЗМІ з боку начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євгена Коваленка, зумовленого його суто приватним інтересом. Телеканал знаходиться під загрозою закриття, що несе ризик для Запорізької області та частини ТОТ залишитись без єдиного місцевого українського джерела інформації», — йдеться в заяві.

Вже 15 квітня Полієктова оприлюднила розпорядження міського голови про проведення службової перевірки її роботи та відсторонення з посади директорки комунального підприємства до суду. Замість неї обов'язки керівниці буде виконувати Світлана Зайвенко, начальниця підрозділу загальних питань КП «Муніципальна телевізійна мережа».

Конфлікт між МТМ та Запорізькою міською радою триває багато місяців. У січні 2024 року Управління стратегічних розслідувань у Запорізькій області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції передало до Орджонікідзевського районного суду матеріали про притягнення Ірини Полієктової до адміністративної відповідальності. Її звинуватили в тому, що вона влаштувала свою доньку на посаду фахівця з інформаційного забезпечення, а згодом встановила їй надбавки до посадового окладу, не повідомивши про конфлікт інтересів Запорізьку міську раду. 

Згідно з судовим рішенням, Полієктову визнали винною за двома адмінпротоколами щодо підписання наказу про працевлаштування доньки в умовах реального конфлікту інтересів та неповідомлення про нього. Оскільки наказ був підписаний 31 січня 2022 року і з того дня минуло понад два роки, суд закрив провадження за цим фактом. За іншими матеріалами справу закрили через відсутність події і складу адміністративних правопорушень, оскільки, як встановив суд, накази про надбавки готували та підписували інші працівники МТМ, що дає можливість уникнути конфлікту інтересів.

У коментарі «Детектору медіа» Ірина Полієктова розповіла, що подала апеляцію на судове рішення, адже вважає, що працівники поліції, які складали протоколи та проводили перевірку на підприємстві, порушили процедуру збирання доказів, а також її права при врученні матеріалів. Окрім цього, за її словами, у січні 2022 року вона повідомила про потенційний конфлікт інтересів запорізького міського голову та Управління внутрішньої політики, преси та інформації міської ради, проте суд не взяв це до уваги. 

Полієктова звернулася до органів ДБР, Генеральної прокуратури України та Національної поліції «щодо внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань та початку кримінального провадження за фактом порушення працівниками поліції закону та проведення службового розслідування».

На думку керівниці МТМ, саме Євген Коваленко міг сприяти УСР у притягненні її до відповідальності, щоб згодом звільнити її з посади та розірвати контракт. Окрім цього, за її словами, з травня 2023 року після призначення на посаду він нібито намагався втручатися в редакційну політику телеканалу, зокрема просив передбачити структурою КП посаду першого заступника директора та призначити на неї людину, яка  не має стосунку до журналістики. Ірина Полієктова також стверджує, що минулого року двоє працівників каналу звільнилися через психологічний тиск Коваленка.

Сам посадовець у розмові з «ДМ» заперечив свою причетність до порушення справи про адмінправопорушення. За його словами, правоохоронці звернулися до нього із запитом надати низку документів МТМ. Він також запевняє, що не втручався в редакційну політику каналу та не чинив тиску на працівників.

«З першого дня в мене є питання до адміністративно-господарської діяльності керівника. Коли я влаштувався на роботу і приїхав знайомитися з керівництвом телеканалу, мені повідомили, що я не буду спілкуватися із заступниками, а лише з очільницею.  Потім у нас було питання про те, який контент ми купуємо у телеканалу на 25 млн грн, але нам не могли дати відповідь. Мені також не дають інформацію на письмові запити про те, яка заробітна плата у працівників. Була сесія Запорізької міськради, на якій у депутатського корпусу також були питання до керівника телеканалу щодо використання виділених коштів. Окрім цього, в нас були громадські слухання, на яких громадськість сказала, що телеканал взагалі потрібно закрити, а виділений на нього бюджет використати на потреби армії», — сказав начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради.

Зазначимо, що наразі канал МТМ перебуває на етапі переформатування з комунальної медіакомпанії на публічне аудіовізуальне медіа відповідно до Закону «Про медіа».

«Ми виграли конкурс від Національної асоціації медіа, яка зараз допомагає нам формувати документи, розробляти заяви тощо. Ми зробили звернення в мерію про рішення нашого колективу переходити на формат публічного медіа і отримали відповідь про те, що нам потрібно замислитися про фінансування, нібито з натяком на те, що його не буде. Наша програма підтримки телеканалу діє тільки до кінця цього року. Наступного року, якщо ми не реформуємося відповідно до Закону "Про медіа" і нас не будуть фінансувати вже як комунальне некомерційне підприємство, можуть взагалі звільнити весь штат.

Ми вирішили звернутися до компетентних органів, щоб якось вплинути на цю ситуацію, оскільки ми єдиний телеканал у Запорізькій області, що розповсюджує мовлення як на місто Запоріжжя та прилеглі райони, так і частково на тимчасово окуповані території. Нацрада нам надсилала лист про те, що вони зацікавлені, аби ми перейшли на більш потужний передавач та транслювалися на ТОТ. Ми відповіли, що залюбки, але в нас проблеми з фінансуванням», — розповіла Ірина Полієктова.

За словами керівниці МТМ, невдовзі вона планує зібрати Редакційну раду, до складу якої входять депутати з кожної фракції, щоб розповісти про складну ситуацію з бюджетом та переконати продовжити фінансування.

«Якщо закрити єдиний телеканал, чиї повідомлення транслюють для всіх жителів міста, області та навіть ТОТ, то ми можемо програти інформаційну війну проти Росії», — вважає Ірина Полієктова.

Фото: скриншот сюжету / ютуб-канал «МТМ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2071
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду