«Корреспондент» вийде з білою обкладинкою на знак протесту проти закону про наклеп

25 Вересня 2012
6552
25 Вересня 2012
15:02

«Корреспондент» вийде з білою обкладинкою на знак протесту проти закону про наклеп

6552
Віталій Сич закликав так зробити й інші друковані видання
«Корреспондент» вийде з білою обкладинкою на знак протесту проти закону про наклеп

У четвер, 27 вересня, вперше у своїй історії журнал «Кореспондент» вийде з білою обкладинкою на знак протесту проти законопроекту № 11013, який запроваджує кримінальну відповідальність за наклеп. Про це заявив головний редактор Віталій Сич на своїй сторінці у Facebook.

«Ми впевнені, що цей законопроект, запропонований представником Партії регіонів Віталієм Журавським і вже підтриманий у першому читанні Партією регіонів, Комуністичною партією та Народною партією, знищить свободу висловлювань в країні, оскільки змусить багатьох журналістів відмовитися від будь-якої критики влади, яка може бути згодом названа наклепом», - пише головред.

Він вважає, що не багато журналістів візьмуться за матеріал, якщо існуватиме хоча б невелика ймовірність того, що після їх публікації вони можуть п'ять років провести у в'язниці. На його думку, з огляду  на стан судової системи України, цей закон буде використовуватися вибірково проти журналістів, які публікують критичні матеріали на адресу влади.

«Ми вважаємо, що парламентська більшість під виглядом закону про наклеп вводить закон про цензуру, і тому вимагає відкликати цей законопроект», - пише Віталій Сич.


Головред «Корреспондента»  закликав й інші видання виходити в четвер-п'ятницю з білими обкладинками. «Якщо хочете, беріть цей текст з нашої обкладинки і розміщуйте на свою, щоб було зрозуміло, що ми всі виступаємо єдиним фронтом, і що нам не подобається, коли нам в дупу намагаються вставити швабру», - резюмував пан Сич

 

 


 

Нагадаємо, 25 вересня, в Україні стартувала акція протесту проти ухвалення закону про наклеп «Захисти своє право знати. Скажи «НІ» закону про наклеп».

 

Низка інтернет-видань вийшла з банером, в якому опубліковано контакти 244 депутатів, які проголосували в 1-му читанні за закон про наклеп. «Зателефонуйте їм у приймальню, напишіть e-mail, залиште повідомлення в соцмережах, запитайте, чому вони це зробили. Ви також можете зателефонувати або написати листа в центральний офіс Партії регіонів і в Адміністрацію Президента та дізнатися, навіщо регіонали голосували за законопроект, і що про нього думає Президент», - сказано в повідомленні.

 

Зокрема, у акції взяли участь такі онлайн-видання: «Детектор медіа», Детектор медіа, «Українська правда», УНІАН, 5 канал, korrespondent.net, bigmir.net, сайт Інституту масової інформації, «Главное», «Фокус», «Інтерфакс-Україна», «Инвестгазета», Kyivpost, Lb.ua, «Обком», tochka.net, ukranews.com, «Дзеркало тижня», «День», ТВi.ua, «РБК-Україна», «Сегодня», newsru.ua, liga.net, Інститут розвитку регіональної преси, football.ua, censor.net, isport.ua, lgbtua.com, «Дело», iPress.ua, glavcom.ua,  ВД «ОГО», «Комментарии», gazeta.ua, ictv.ua.

 

Нагадаємо, законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6552
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 389
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 925
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду