У Росії знайшли «український слід» в антиєврейських погромах у Дагестані. ФСБ готує рапорти

У Росії знайшли «український слід» в антиєврейських погромах у Дагестані. ФСБ готує рапорти

30 Жовтня 2023
1659
30 Жовтня 2023
10:57

У Росії знайшли «український слід» в антиєврейських погромах у Дагестані. ФСБ готує рапорти

1659
Голова Дагестану заявив, що до погромів закликав телеграм-канал «Утро Дагестана», який буцімто адмініструється з України. Російський політик Ілля Пономарьов, який перебуває в Україні, а колись долучився до створення цього каналу, заявив, що вже давно не має до нього жодного стосунку.
У Росії знайшли «український слід» в антиєврейських погромах у Дагестані. ФСБ готує рапорти
У Росії знайшли «український слід» в антиєврейських погромах у Дагестані. ФСБ готує рапорти

Голова Дагестану Сергій Меліков заявив, що погроми з пошуком євреїв в аеропорту Махачкали сталися через заклики з телеграм-каналу, який буцімто адмініструється з України. Про це пише «Українська правда» з посиланням на російські канали The Moscow Times і Gulagu.net та пропагандистські «РИА Новости» і ТАСС.

Меліков заявив, що ситуацію в республіці намагалися дестабілізувати «противники нашої країни» з-за кордону. 

Він згадав телеграм-канал «Утро Дагестана», у якому жителів республіки закликали виходити на несанкціоновані акції.

«Сьогодні ми отримали абсолютно достовірну інформацію про те, що канал “Утро Дагестана” адмініструється і регулюється з території України — зрадниками, бандерівцями»,— сказав Меліков.

Вранці в понеділок голова Дагестану відвідав аеропорт Махачкали, де запропонував затриманим в аеропорту Махачкали поїхати «в зону спецоперації» (на війну проти України), щоб «відмитися від ганьби».

Голова Дагестану у своєму телеграмі назвав заворушення в аеропорту Махачкали «грубим порушенням закону» і звинуватив їхніх учасників у тому, що вони «встромили ніж» у спину тим, хто «віддав життя за безпеку Батьківщини» і «бореться з нацистами в зоні СВО», тобто у війні проти України. За його словами, всі жителі Дагестану співпереживають «жертвам дій неправедних людей і політиків і моляться за мир у Палестині». 

При цьому джерело Gulagu.net у Федеральній службі безпеки (ФСБ) Росії повідомило, що Служба з захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ за розпорядженням першого заступника директора прямо вночі готувала рапорти і спецдонесення про нібито «український слід» в антисемітських погромах у Дагестані.

За даними цього джерела, вночі та вранці 30 жовтня планували обшуки за місцем проживання організаторів та учасників погрому, де мали «знайти» докази про нібито причетність співробітників ГУР, СБУ та пов'язаних із ними осіб. 

Оперативникам поставили завдання «підтвердити» фінансування акції українською стороною, щоб уже вранці директор ФСБ Олександр Бортніков або президент Володимир Путін могли оголосити про «розкриття змови» і про те, що в антисемітизмі та погромах винні «нацисти з Києва», а аж ніяк не дагестанці, агресивна російська пропаганда і Путін, пише Gulagu.net.

(ДОПОВНЕНО) Російський політик, який перебуває в Україні, власник телеграм-каналу «Утро февраля» Ілля Пономарьов у відповідь на звинувачення заявив, що вже давно не має жодного стосунку до телеграм-каналу «Утро Дагестана», до створення якого колись був причетний.

«Колись на мене вийшла група ісламістів з Дагестану та попросила підтримки у боротьбі з війною та проти мобілізації. Я допоміг, ми підняли повноцінне народне збройне повстання та зупинили на той момент мобілізацію. Влада відступила.

Після цього колеги пішли у вільне плавання. І я особисто “Утро Дагестана” не читаю, так само як і канал Волкова та взагалі ресурси ФБК, які давно перетворилися на місце зведення особистих рахунків та взаємних звинувачень», — заявив Пономарьов.

Телеграм-канал «Утро февраля» також заявив, що інформація, начебто телеграм-канал «Утро Дагестана», який займається грубою антисемітською пропагандою, має стосунок до Іллі Пономарьова, є або хибними, або провокаційними.

«Насправді вже більше року жодного зв'язку між Іллею Пономарьовим та структурами, з якими він співпрацює, з одного боку, і ТГ-каналом “Утро Дагестана” не існує. Канал ведуть абсолютно незалежні люди зі своєю позицією, і з багатьох питань вона не збігається з позицією Іллі та його однодумців. Зокрема, це і тема нападу ХАМАСу на Ізраїль, і тим більше антисемітська кампанія, розв'язана агресивними ісламістами», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, у неділю 29 жовтня в Махачкалі (Дагестан, РФ) учасники антисемітської акції увірвалися в аеропорт і намагалися проникнути в літак із Тель-Авіва, шукаючи євреїв, а росіян пропускали. Вони заходили в кожне приміщення, вигукуючи антисемітські гасла.

Поліцейські ніяк не перешкоджали натовпу. Вони лише закликали в мегафон утриматися від погрому і перекриття доріг, а спецпризначенці, які прибули на місце, не стали нікого розганяти.

Слідчий комітет Дагестану порушив кримінальну справу за фактом захоплення місцевими жителями аеропорту в Махачкалі за статтею про масові заворушення.

Читайте також:

Фото: антиєврейська акція в аеропорту Махачкали, 29 жовтня / Baza

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1659
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду