Після Степана Бандери та Джо Байдена Православна церква України «канонізувала»й пса Патрона. Огляд російської дезінформації за 27 листопада — 3 грудня 2023 року

Після Степана Бандери та Джо Байдена Православна церква України «канонізувала»й пса Патрона. Огляд російської дезінформації за 27 листопада — 3 грудня 2023 року

6 Грудня 2023
2611

Після Степана Бандери та Джо Байдена Православна церква України «канонізувала»й пса Патрона. Огляд російської дезінформації за 27 листопада — 3 грудня 2023 року

2611
Україні нібито постачатимуть ядерну зброю, а в Києві «встановлять» пам’ятник президентові США. Досліджуємо, про що писали пропагандисти наприкінці листопада й на початку грудня.
Після Степана Бандери та Джо Байдена Православна церква України «канонізувала»й пса Патрона. Огляд російської дезінформації за 27 листопада — 3 грудня 2023 року
Після Степана Бандери та Джо Байдена Православна церква України «канонізувала»й пса Патрона. Огляд російської дезінформації за 27 листопада — 3 грудня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 30 жовтня — 6 листопада, 6–12 листопада, 13–19 листопада, 20–26 листопада. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 27 листопада по 3 грудня в Центрі досліджень «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційних вкиди. Пропагандисти переконували, що в Україні роблять ставки на вбивства високопосадовців, а ще пояснювали, мовляв,  відтепер повістки приходитимуть у додатку для державних послуг «Дія».

«Пам’ятник Джо Байдену»

В анонімних телеграм-каналах брехали, начебто на місці нещодавно знесеного пам’ятника Пушкіну в Києві встановлять монумент на честь президента США Джозефа Байдена. Автори повідомлень додавали буцімто «план» створення пам’ятника та його «кошторис»: мовляв, планують створити монумент із Джо Байденом, який тисне руку українському колезі Володимиру Зеленському. Також навели назву реальної компанії «Метінвест холдинг», яка нібито займатиметься створенням такого проєкту, та додавали до публікацій низку «документів», які б мали засвідчувати початок його впровадження.

Компанія, яка нібито є виконавицею проєкту, спростувала повідомлення про виготовлення монумента Джо Байдену. У їхній пресслужбі пояснили, що не працюють над зведенням пам’ятника і таких запитів їм не надходило. 

За версією пропагандистів, замовником проєкту нібито став Український культурний фонд. Це установа, підпорядкована Міністерству культури та інформаційної політики. Однак на сайті державних закупівель Prozorro, наприклад, нема жодного тендеру на встановлення пам’ятника від цієї держустанови. Понад те, ні в Мінкультури, ні в підпорядкованих установах не згадували про такий проєкт на своїх сторінках. А новину поширювали лише в російському сегменті соцмереж.

Фото «кошторису». Скриншот — VoxCheck.

«У США роблять ставки на політичні вбивства в Україні»

В анонімних телеграм-каналах поширювали інформацію, буцім американські букмекери віднедавна приймають ставки на політичні вбивства в Україні. Посилалися в повідомленнях на матеріали видань «MSNBC» та «NBC4 Washington».

Насправді на офіційних сторінках згаданих онлайн-видань матеріалів із таким змістом немає. Отже, інформацію вигадали. 

Такі вкиди покликані переконати споживачів дезінформації, буцімто у військово-політичному керівництві України стався розкол — і можна очікувати будь-чого. Адже Зеленського нібито не підтримують ні в Україні, ні на Заході. 

До речі, в попередньому огляді дезінформації ми документували фейк, наче в Житомирі розповсюджували агітаційні листівки із закликом голосувати за Залужного.

 

«Повістки у смартфоні»

Цього тижня росіяни вкидали фейк, буцімто українцям приходять повістки через застосунок державних послуг «Дія». На підтвердження такої інформації до публікацій додавали відео, на якому герой показує «сповіщення» із додатка.

Насамперед варто сказати, що повістки в Україні не надходять через «Дію». А саме зображення повістки від пропагандистів має ознаки редагування. Наприклад, у «повістці» вказано імʼя та по батькові, але без прізвища. А також написано, що отримувачу потрібно зʼявитися «у військовий комісаріат». Але, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року, комісаріати переформатували на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Причому на зображенні вказано, що дані в повістці нібито оновлювалися в жовтні 2023 року. Тож світлина «повістки» скомпільована. Під час відео герой не торкався екрана пальцями — і скоріш за все, поплічники Кремля використали відредаговане фото й видали це за інтерфейс «Дії».

Фейкова повістка. Скриншот — VoxCheck.

У Мінцифри інформували, що повістки через «Дію» не приходитимуть. У сервісі нема будь-яких послуг чи сповіщень щодо військового обліку.

«ЗСУ розстрілюють російськомовних»

Також маніпулювали, стверджуючи, нібито мовний омбудсман України Тарас Кремінь визнав, що Збройні сили України стріляють по російськомовних людях. Автори посилалися на коментар омбудсмана в етері української служби «Радіо Свобода». 

Однак такої заяви в етері Тарас Кремінь не робив. Він відповів на питання журналістки щодо фактора мовного питання в умовах повномасштабного вторгнення. За його словами, військові з передової неодноразово казали про те, що «там, де чуєш російську мову, перша реакція — постріл». Але пропагандисти використали цитату Кременя так, щоб це виглядало як дії проти всіх російськомовних, причому лише цивільних.

Тобто йдеться тільки про ідентифікацію людини «свій-чужий» саме на лінії фронту. Про постріли в російськомовних цивільних в інтервʼю не йшлося. 

Головною причиною обговорень, якою мовою мають спілкуватися військові, в листопаді та приводом до російських маніпуляцій щодо української мови було інтерв’ю колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. У ньому Фаріон сказала, що не сприймає українських військовослужбовців, які спілкуються російською.

«Мобілізація літніх людей»

У прокремлівських медіа поширювали фото агітаційних листівок, які нібито роздають в Україні людям поважного віку. «Ти вже прожив своє — іди на фронт», «Вік тільки у твоїй голові — вступай до лав ЗСУ», — йдеться в таких «агітках». Автори повідомлень дописують, що працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, мовляв, змушують людей залишати свої дані, щоби потім їх примусово мобілізувати.

Такі агітки — фейкові і їх не могли роздавати представники ТЦК та СП або ж інших органів військового управління. Під час загальної мобілізації призвати на військову службу можуть лише військовозобов’язаних громадян України віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для отримання відтермінування або зняття з військового обліку.

Несправжні агітки. Фото — Центр протидії дезінформації при РНБО.

Насправді, таких офіційних агіток не існує, ніхто мобілізувати людей поважного віку не збирається. Але це не означає, що будь-хто, зокрема адепти російської пропаганди, не можуть створити такі листівки за допомогою графічних редакторів, а згодом — новину про їхнє «поширення».

У нашому нещодавньому дослідженні про те, як російська пропаганда розповідає про літніх людей, ми аналізували меседжі Кремля й щодо так званої мобілізації осіб поважного віку. 

«Україні передадуть ядерну зброю»

Прокремлівські медіа поширювали інформацію, начебто білоруська політикиня Світлана Тихановська під час одного з виступів у ПАРЄ обіцяла передати білоруську тактичну ядерну зброю Україні. 

Першоджерелом новини є сатиричний телеграм-канал. В описі каналу чітко зазначено, що його матеріали є творчою вигадкою, а всі збіги є випадковими. Проте пропагандисти розтиражували цю інформацію як нібито від достовірного джерела.

Останній на сьогодні виступ Тихановської не містив таких обіцянок, як і всі її інші публічні висловлювання. Українські та міжнародні медіа також не фіксували жодних повідомлень щодо таких заяв від Тихановської.

«Канонізований пес Патрон»

Наприкінці тижня пропагандисти писали, нібито Православна церква України канонізувала пса Патрона. Як доказ автори наводили «фото» іконостасу в одній із церков, яка, за словами пропагандистів, належить ПЦУ, і де замість царських воріт нібито встановили ікону із псом Патроном. Водночас у публікаціях додавали буцімто коментар предстоятеля ПЦУ Епіфанія, який «заявляв», що така канонізація допоможе залучити до церкви більше вірян, зокрема дітей.

Пропагандистська світлина, створена ШІ. Скриншот — VoxCheck.

Проте інформації про створення та розміщення у храмі ікони з псом Патроном на офіційних сторінках ПЦУ немає. Епіфаній не давав жодних коментарів стосовно ймовірної ікони, це просто вигадка російського агітпропу. За допомогою перевірки інструментом Hive Dasboard для верифікації контенту, створеного за допомогою штучного інтелекту, з’ясувалося, що зображення створені штучним інтелектом з імовірністю 99,9%.

Колаж на головній: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2611
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду