«Валерій Залужний стане гарною заміною Зеленському». Огляд російської дезінформації за 20–26 листопада 2023 року

«Валерій Залужний стане гарною заміною Зеленському». Огляд російської дезінформації за 20–26 листопада 2023 року

29 Листопада 2023
2592

«Валерій Залужний стане гарною заміною Зеленському». Огляд російської дезінформації за 20–26 листопада 2023 року

2592
НАТО нібито планує напасти на Росію «після війни в Україні». Досліджуємо, про що писали пропагандисти минулого тижня.
«Валерій Залужний стане гарною заміною Зеленському». Огляд російської дезінформації за 20–26 листопада 2023 року
«Валерій Залужний стане гарною заміною Зеленському». Огляд російської дезінформації за 20–26 листопада 2023 року

Із 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 30 жовтня — 6 листопада6–12 листопада13–19 листопада. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 20 по 26 листопада аналітикині й аналітики «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційних вкиди. Пропагандисти переконували, що в Україні нібито підвищать тарифи на електроенергію, але українці не зможуть втекти, адже прикордонники буцімто мінують територію.

«Електроенергія подорожчає»

Пропагандисти писали, нібито з 1 січня 2024 року в Україні підвищать тарифи на комунальні послуги, зокрема за електроенергію. Посилалися в таких публікаціях на інтерв’ю голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтина Ущаповського виданню «Економічна правда».

Проте Ущаповський не робив такої заяви, і в Міністерстві енергетики також запевнили, що наразі підвищення тарифів для українців не передбачають. Контекст слів голови НКРЕКП спотворили: насправді він казав, що «до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів». Тобто, навпаки, йдеться, що не слід підвищувати тарифи.

До речі, в попередньому огляді російської дезінформації ми розповідали про пропагандистський вкид, буцімто в листопаді мали відключати світло «навіть без обстрілів».

«Мінування кордонів»

В анонімних телеграм-каналах поширювали відеоролик, у якому невідомий чоловік у формі Збройних сил України «попереджає» жителів Закарпатської області, що йому й іншим військовим нібито дали наказ почати мінувати території, які межують з Угорщиною.

Але в Державній прикордонній службі України прокоментували, що така інформація не відповідає дійсності. Відео скомпілювали, й, найімовірніше, для його створення могли залучити поплічника Кремля, який розмовляє українською.

«У ПЦУ моляться за Євросоюз»

У соціальних мережах російського сегмента поширюють восьмисекундне відео, на якому в українській церкві нібито читають молитву за вступ України до НАТО та ЄС. «Боже, не відправляй нас до Раю, але відправ до НАТО та ЄС», — буцімто йдеться в тексті «молитви». В анонімних телеграм-каналах почали стверджували, що в ПЦУ займаються богохульством і дискредитують православних вірян.

Насправді жодної інформації, що в українських храмах читають таку «молитву», немає. Саме відео занадто коротке й на ньому неможливо нічого розібрати. Крім того, інформацію поширюють лише в прокремлівських медіа чи в анонімних телеграм-каналах.

Згідно з церковними правилами, тексти нових молитов затверджує Священний Синод ПЦУ — це орган управління ПЦУ. Усі рішення, зокрема тексти новозатверджених молитов, публікують на офіційному сайті ПЦУ. Проте на сайті неможливо знайти серед рішень Синоду затвердження «молитви про вступ України до НАТО та ЄС». Тобто централізовано цього точно не відбувається.

«Українців чекає продовольча криза»

На тижні росіяни запустили дезінформаційну кампанію, залякуючи українців голодом. Це відбулося напередодні Дня пам’яті жертв Голодоморів: у мережі робили спам-розсилки нібито від урядових структур — Міністерства аграрної політики та продовольства й Міністерства охорони здоров’я України. У повідомленнях, зокрема, натякають на загрозу «продовольчої кризи».

У фейковому повідомленні від Мінагрополітики користувачам рекомендують урізноманітнити свій раціон такими стравами: «ризотто з голубом», «суп із колорадських жуків» чи «в’ялене м’ясо собаки» тощо. Пояснюють же пропозицію «значними втратами в аграрному секторі України», спричинені російською військовою агресією в Україні. У підробному зверненні також ідеться, що Мінагрополітики сприяє стабілізації ситуації й, власне, пропонує українцям скуштувати такі страви.

Усі звернення до українців надходили абонентам приватного месенджера Signal та на скриньки електронної пошти. У месенджері розсилку зафіксували від імені користувача Terry Mills, авторами електронних листів вказані minagroua@minmoz.org та mozua@minagroua.org — хоча державні органи України використовують електронні скриньки, які закінчуються на gov.ua. До прикладу, справжні пошти Мінагрополітики й МОЗ — support@minagro.gov.ua та moz@moz.gov.ua відповідно.

«В українських школах агітують за Залужного»

Також стверджували, що в українських школах проводять агітацію за Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на посаду президента. Автори фейкових повідомлень додавали до публікацій фото, на яких нібито зображено школярів, які створили плакати з написами «Залужний — наш президент».

Однак світлини скомпільовані — їх узяли з випадкових сторінок українських користувачів у соцмережах і додали політичні написи. На оригінальних публікаціях нічого подібного немає.

Нагадаємо, в українських школах заборонено проводити будь-які політичні агітації, а неповнолітніх — безпосередньо залучати до цього процесу.

Нещодавно ми документували випадок, коли пропагандисти поширювали підробне відеозвернення Валерія Залужного, в якому він нібито закликав до військового перевороту.

Скомпільовані фото. Скриншот — StopFake.

«НАТО все ж нападе на Росію»

У прокремлівських медіа маніпулювали, коментуючи зустріч президентів країн Вишеградської групи (Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії), які обговорювали питання міжнародної політики, зокрема російсько-українську війну. Автори маніпулятивного повідомлення стверджували, що президент Чехії Петр Павел упродовж саміту глав держав нібито пояснив, що Вишеградська група «готова вступити в агресію проти Росії», а НАТО, мовляв, здійснить напад на Росію уже «після війни в Україні».

Однак жодних заяв про «готовність» НАТО розпочати «вторгнення» до Росії на саміті Вишеградської четвірки не було — це вигадка пропагандистських медіа. Натомість зустріч лідерів присвятили питанням безпеки Європи в контексті російської агресії проти України. Сторони говорили, що Росія має нести відповідальність за людські життя та збитки, а країни четвірки мають «рішуче продовжувати всебічну підтримку України та її громадян».

Серед іншого, Петр Павел під час зустрічі казав, що саме Росія — основна загроза безпеці Європи й, відповідно, оборонному Альянсу. Тобто маніпулятори спотворили весь контекст заяви високопосадовця та просто вигадали вигідні Кремлю тези.

Використовуючи цитати публічних особистостей, російський агітпроп намагається переконати споживачів дезінформації в автентичності такого висловлювання. Мовляв, якщо це сказав сам європейський лідер, отже йому можна довіряти, адже він авторитетне джерело. Хоча наскільки достовірна інформація, викладена в публікації, автори не пояснюють. Так пропагандисти використовують тактику апелювання до авторитету.

«В Україні знову запровадять карантин?»

У російському сегменті соцмереж поширювали інформацію, ніби в семи областях України оголосили карантин через скарлатину. До публікацій додавали скриншоти нібито сюжету «ТСН» про запровадження карантину.

Та станом на 21 листопада 2023 року в жодній області України не запроваджували карантин через скарлатину. У Міністерстві охорони здоров’я України повідомляли, що поширення захворювання не є надзвичайною ситуацією, скарлатина — сезонна хвороба, тож зараження в Україні реєструють щороку. Наприклад, за 10 місяців 2023 року у столиці зареєстрували 375 випадків скарлатини, із них найбільше — серед дошкільнят та учнів.

Щодо світлин новинного сюжету, то вони скомпільовані. На це вказує некоректне оформлення текстової плашки та шрифт — ці елементи не схожі на оригінальний бренд-код, що використовують медійники «ТСН» для створення новинних матеріалів; а за допомогою зворотного пошуку в гуглі вдалося встановити, що кадри фейкового сюжету насправді належить серії інформаційних матеріалів про запровадження карантину у 2018 році через спалах грипу та у 2021 році — через коронавірус.

Пропагандисти віддавна спекулюють на темі охорони здоров’я, зокрема брешуть про «спалахи хвороб», задля того щоби спровокувати паніку та недовіру до влади. Нібито українське керівництво не в змозі впоратися із забезпеченням гідного лікування або профілактики захворювань.

Скомпільований сюжет. Скриншот — VoxCheck.

«Раз не у школах, то на вулиці агітуватимуть за Залужного»

На кінець тижня в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширювали фото агітаційних листівок із закликом «голосувати» за Валерія Залужного та проти Володимира Зеленського. Автори дописують, що такі листівки буцімто розповсюджували в Житомирі.

Ці листівки — несправжні, жодне місцеве чи національне медіа не виходило з такою новиною про агітацію. Водночас інформацію про агітки поширювали лише в соціальних мережах російського сегмента. Крім того, жодної офіційної агітаційної кампанії в умовах воєнного стану не може бути, так само як і виборів.

Однак відсутність офіційної агітаційної кампанії не означає, що будь-хто, зокрема й поплічники Кремля, не можуть створити таку листівку за допомогою графічних редакторів, а згодом — новину про їх «поширення». Автентичність самого фото не вдалося встановити.

Фейкові агітки. Скриншот — VoxCheck.

Нещодавно ми аналізували меседж російського агітпропу, де стверджували, що Захід нібито готує державний переворот проти Зеленського і якраз на його місце хочуть поставити Валерія Залужного, який, мовляв, прихильніший до західних лідерів. Такі вкиди загалом покликані переконати споживачів дезінформації, буцімто у військово-політичному керівництві України стався розкол.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2592
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду