Телеканал ТЕТ відповів на критику серіалу «Встигнути до 30». Але, схоже, так нічого й не зрозумів

Телеканал ТЕТ відповів на критику серіалу «Встигнути до 30». Але, схоже, так нічого й не зрозумів

Минулого тижня настав час влаштовувати колотнечу навколо чергового серіалу, ним став ситком «Встигнути до 30» на телеканалі ТЕТ. Iшлося про образ однієї з головних героїнь — Люби, яка приїхала до Києва з Коломиї. Автори вирішили її зобразити дуже недалекою стереотипною селянкою, яка не бачила в очі найменших проявів цивілізації.
Телеканал ТЕТ відповів на критику серіалу «Встигнути до 30». Але, схоже, так нічого й не зрозумів
Телеканал ТЕТ відповів на критику серіалу «Встигнути до 30». Але, схоже, так нічого й не зрозумів
13 Лист 2023
1
10238

Спочатку на це звернули увагу користувачі соцмереж, які постили уривок з першої серії. Їх здивувало не лише те, що Коломия раптом перетворилася на «забите село», а що Люба аж ніяк не схожа на дівчину з цього міста, та й взагалі з регіону. Адже щонайменше вживає дуже нетипові для цього краю слова штибу «греча», а тато називає її «доча». Тобто люди звернули увагу на відверту нелогічність та непропрацьованість серіалу.

Після цього в нас на «Детекторі медіа» вийшов мій огляд цього проєкту, який став доволі резонансним. Настільки, що мер Коломиї Богдан Станіславський під тиском містян почав вимагати від каналу вибачень і зняття цього продукту в ефірів. Це викликало ще одну хвилю обговорень, і ТЕТ просто мусив якось реагувати. І відреагував.

На сайті з’явився матеріал із офіційною позицією телеканалу. Автори пишуть, що в жодному разі не хотіли нікого образити і Коломию забитим краєм не зображали:

«Це абсолютно не відповідає дійсності, адже, по-перше, про Коломию, умови життя в місті, традиції чи щось інше — в серіалі не йдеться, а персонаж Люби, який є вигаданим, — це жодним чином не збірний образ коломиян. По-друге, якщо переглянути серіал повністю, стає очевидним, що героїня проходить шлях трансформації та завдяки друзям та оточенню стає кращою версією себе». 

Я подивилася всі доступні на ютубі серії. Там є сцени, в яких Любу показують вдома, з татом і в різний спосіб натякають, що люди там живуть у далекому минулому. Бодай через інтер’єри.

Вигляд «Коломиї» згори. Впізнаєте? Як вам «умови життя в місті»?

Сама ж героїня неодноразово згадує, як пасла корів, наприклад. І тут важливо зауважити: йдеться не про те, що село — це погано. 

Йдеться про невідповідність реальності (що свідчить про те, що авторам глибоко байдуже — коломиянку вони показують, миргородчанку чи жмеринчанку) і про зображення українського села не просто у стереотипізований спосіб, а так, як це десятки років робили росіяни. І про це ми ще поговоримо в наступному матеріалі. А поки ось невеличкий приклад з іншого серіалу. Він доволі типовий, хоч і майже шокує. Це кадр із «Клану ювелірів», наші дні. Село в одному із західних регіонів.

Не здивуюся, якщо героїня народила в полі на панщині. Її наче в українському селі ще не скасували. Так думають автори?

Також на ТЕТі висловили жаль, що все так вийшло, але це, на їхню думку, сталося не тому, що автори ситкому налажали, а тому, що суспільство травмоване. Тут одразу можна згадати Наталю Мосейчук із її фразою «емоційно надкушені». 

«Водночас ми розуміємо, що суспільство наразі дуже травмоване, та навіть безневинна аналогія, репліка чи зовнішній вигляд можуть обурити когось. Надалі ми враховуватимемо ці аспекти ретельніше, щоб створювати український контент українською мовою для українців, який буде відволікати та надихати», — написали представники каналу. 

Між тим, це чудово, що телеканал відреагував на критику, і ще більш чудово буде, якщо керівництво надалі уважніше ставитиметься до свого продукту та його якості. Для цього потрібно зізнатися собі, що нині ця якість не на найвищому рівні. Це абсолютно нормальна ситуація, адже саме в таких дискусіях та реакціях вимальовуються певні червоні лінії, формується громадянське суспільство, а глядачі отримують (я сподіваюся) якісніший контент. До того ж нині межі прийнятності сильно змінилися, і нам усім доводиться до цього пристосовуватися. 

Але є ще один момент у заяві ТЕТу, на який хочеться звернути увагу, бо стосується він нашого огляду на «Детекторі медіа». Хоч у тексті чомусь не згадується ані видання, ані моє прізвище, проте є цитати з огляду. Йдеться про те, що я означила зовнішність акторки Анастасії Остреїнової типово російською. Це, мовляв, суперечить демократичним цінностям і «величезна кількість образ, критики та цькування» вилилася саме на Анастасію.

Особисто я, вивчаючи реакції на цей серіал у соцмережах, бачила вкрай мало критики саме на адресу акторки. Понад те — у багатьох випадках її захищали, пояснюючи, що актори в наших серіалах мало на що можуть впливати і такий образ придумала не вона. Власне, це саме зауважила і я у своєму матеріалі. На жаль, актори — досить вразлива категорія в нашій індустрії. На процес не впливають, але в кадрі видно саме їх. Та з іншого боку, ми маємо говорити і про відповідальність акторів за свою роботу. Чудовий допис на цю тему опублікувала Римма Зюбіна після критики фільму «Юрик», у якому вона теж знімалася. Зюбіна перепросила перед усіма, кому ця робота завдала болю, але й описала обставини, які часто не дозволяють акторам зрозуміти, яким буде кінцевий результат зйомок. 

Ну а щодо «типово російської зовнішності», то в цьому випадку не можу назвати цей опис расизмом, шовінізмом, русофобією чи ще чимось штибу цього. Важливий контекст, адже це не було зауваження у стилі ні сіло ні впало. Одним з найбільших закидів на адресу Люби була її виражена і нарочита російськість у принципі. Наче автори взяли російський формат, у якому зображена стереотипна тамтешня селянка, додали суржику, Коломию і видали в ефір.

Художники з костюмів і гриму, здавалося, робили все, аби наблизити героїню до російської стилістики. А нехарактерні навіть для більшості російськомовних людей слова, які вона використовує, яскраво завершують увесь цей образ. До того ж я навела приклад власної зовнішності, «типову російськість» якої можна легко підкреслити у схожий спосіб, і в певних ситуаціях це має дуже дивний вигляд. Проте якщо поважні правозахисники зауважать, що навіть у такому випадку фраза «російська зовнішність» є неприйнятною, то, безумовно, ми приймемо це до уваги і зробимо галочку на майбутнє.

А ще краще — отримати від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення чіткий список фраз і слів, які трактуються як мова ворожнечі, щоби, знову ж таки, всі ми чітко знали межі. Бо їх надзвичайно багато. Автори серіалу не відповіли, до речі, на критику інших моментів, бо йдеться не лише про стереотипне й неправдиве зображення коломийчан чи українських селян, а й гомофобію, сексизм та шовінізм. Докладно про це можна почитати в матеріалі видання Zmina.

Ну і я впевнена, що ось таких скандалів навколо серіалів буде значно більше і траплятимуться вони регулярно. Через зміни в суспільстві та щедре фінансування телеконтенту з держбюджету увага до цієї теми сильно зросла. Тому посидіти в комфортній бульбашці з невибагливою «домогосподаркою Антоніною» більше не вийде. 

Фото: кадри із серіалів «Встигнути до 30», «Клан ювелірів»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Абырвалг
167 дн. тому
Авторка хоче отримати якийсь список ворожих слів. Чи не бачить вона тоді галасу, особливо в російських ЗМІ про українські темники?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
871
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 393
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 116
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 377
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
486
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду