Україна під дверима НАТО. Огляд інформаційних каналів за 11–13 липня 2023 року

Україна під дверима НАТО. Огляд інформаційних каналів за 11–13 липня 2023 року

1 Серпня 2023
6246

Україна під дверима НАТО. Огляд інформаційних каналів за 11–13 липня 2023 року

6246
На Прямому участь України в саміті НАТО у Вільнюсі порівнювали із невдалим сватанням, на каналі «FreeДом» випромінювали оптимізм.
Україна під дверима НАТО. Огляд інформаційних каналів за 11–13 липня 2023 року
Україна під дверима НАТО. Огляд інформаційних каналів за 11–13 липня 2023 року

Головною темою етерів у ці дні був, звісно ж, саміт Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі. У перший день саміту, 11 липня, всі чотири канали моніторингу транслювали пресконференцію генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга й багатолюдний мітинг у центрі Вільнюса за участю президента України Володимира Зеленського. 12 липня всі канали транслювали виступи президента США Джо Байдена та всі, крім «Еспресо», — підсумкову пресконференцію Зеленського («Еспресо» в цей час транслював онлайн-дискусію Київського безпекового форуму.) 13 липня найактивніше саміт НАТО обговорювали на Прямому, решта каналів приділяла подіям у Вільнюсі менше уваги.

Також упродовж цих трьох днів на інформаційних каналах говорили про наступальні дії Сил оборони на сході; зернову угоду, строк дії якої добігав кінця 17 липня; ситуацію на Запорізькій АЕС;  законопроєкт про медичний канабіс; заміну герба СРСР на монументі «Батьківщина-мати»; заколот Євгена Пригожина та переслідування в Росії генералів, які його підтримали.

Прямий канал: «Наших політиків у порядних сім’ях не приймають…»

11 липня першими гостями ведучих Валерія Калниша та Світлани Орловської у «Вечорі про головне» були воєнний експерт Іван Ступак і фінансист Сергій Фурса. Під час обговорення пресконференції Єнса Столтенберга ведуча обурювалася, що Україна не отримала чіткого запрошення до Альянсу: мовляв, це не Україна не готова до НАТО, а НАТО — до України. Гості пояснювали, що в умовах війни Росії проти України запрошення й не могло бути і що «нам ще є над чим працювати». На думку наступного гостя, дипломата Костянтина Єлісєєва, однією з причин відмови в запрошенні є непослідовність нинішньої української влади щодо НАТО впродовж трьох років: «Дехто дорікав Порошенку, що він вніс євроінтеграцію до Конституції».

Тема недосконалої влади продовжилася в «Людях війни» з Матвієм Ганапольським, першою гостею якого була адвокатка й народна депутатка попереднього скликання Вікторія Пташник. На зв'язок зі студією виходили народні депутати Сергій Рахманін (фракція «Голос»), Ірина Геращенко та Марія Іонова (обидві з «Європейської солідарності»), Тарас Березовець, а також депутат Київради (фракція «Голос») і офіцер ТРО ЗСУ Вадим Васильчук. Із представників інших політичних сил в етері Прямого в ці дні помічений був лише Михайло Цимбалюк («Батьківщина»). Натомість канал немов постійно нагадує, що «партнером показу» є «Європейська солідарність».

На думку Ірини Геращенко, попередні підсумки саміту у Вільнюсі — «не перемога, але точно не зрада». Щоправда, «українська влада вигадала ці ілюзорні гарантії безпеки, які дали партнерам можливість обговорювати їх, але не вступ до НАТО». Однак не слід звинувачувати в усьому НАТО, вважає Ірина Геращенко, треба подивитися у «дзеркало», тобто не лише Байдена запитувати, але й себе. «Шуфрич у 2008 році бігав по Раді з повітряними кульками “НАТО — ні”, чому він досі голова парламентського комітету свободи слова?!» — поставила риторичне запитання депутатка. Ведучий підхопив тему, нагадавши, що фракція «Європейської солідарності» зареєструвала в Раді постанову про відкликання Нестора Шуфрича з посади.

Зауваживши, що в Київраді теж є певні нюанси, ведучий дав Вікторії Пташник можливість розповісти, що через нелюбов влади до представників опозиції пані Пташник не може зареєструватися депутаткою Київради від «Європейської солідарності», Мовляв, ТВК зволікає із засіданням, на якому мусить здійснити відповідну процедуру. «От до таких дій вдається наша прекрасна влада, і це ганьба», — заявила гостя, натякнувши, що подібні дії аж ніяк не узгоджуються зі стандартами НАТО.

12 липня у «Вечорі про головне» з Валерієм Калнишем до студії запрошували Тараса Загороднього, Олександра Мусієнка, Юрія Луценка, на зв'язку зі студією були нардепи Олексій Гончаренко («ЄС») та Роман Костенко («Голос»). Юрія Луценка, представленого капітаном ЗСУ та генеральним прокурором України в 2016–2019 роках, ведучий, зокрема, попросив прокоментувати «доволі різкий» твіт президента Зеленського та загалом «комунікаційну стратегію, яку продемонструвала українська делегація», їдучи до Вільнюса. «Він пише: рішення цього саміту — безпрецедентне і абсурдне!» — нібито процитував твіт Зеленського Луценко. Нібито — адже насправді цитата виглядає дещо інакше: «Безпрецедентно й абсурдно — коли немає жодних часових рамок і для запрошення, і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України». Однак ведучий гостя не поправив. «32 лідери держав підготували проєкт рішення, а той, хто зацікавлений в конструктивних перемовинах, одразу їм каже: але все, що ви там написали — абсурд», — іще раз наголосив Луценко, додавши, що «вся політика дипломатії часів президента Зеленського — це політика шантажу та політичного хамства».

В цьому ж контексті ведучий і гість обговорили зроблену після неофіційної вечері фотографію, на якій Зеленський стоїть осторонь від інших. «Ця фотографія є квінтесенцією стосунків із нашими партнерами», — констатував Юрій Луценко. Водночас він визнав, що «того ж вечора Зеленський був на величезному мітингу солідарності з Україною, говорив правильні слова, закликав у правильному напрямку…» Зауваження міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса про «Амазон» і вдячність стали для Луценка приводом згадати, як п’ятий президент України Петро Порошенко ввічливо добився рішення Євросоюзу про безвіз для України. Ухвалення лідерами G7 спільної декларації з гарантіями безпеки для України гість теж витлумачив по-своєму, зазначивши, що Сили оборони готові до інтеграції в НАТО, на відміну від політиків: «Пана Залужного та його команду вже можуть запрошувати, як колись казали, в порядні сім’ї, а політикам сказали: їдьте, панове, додому і виконуйте домашнє завдання». Запитання ведучого, чи впораються наші політики з домашнім завданням, було, певно, риторичним, адже він не приховував своїх сумнівів.     

Матвій Ганапольський у «Людях війни» ошелешив гостей, політолога Максима Джигуна (у студії) та радницю в канадському парламенті Ганну Лачихіну (на зв’язку), «наїздом» на Бена Воллеса, Джо Байдена й Олафа Шольца. Мовляв, Воллесу не сподобалося, що йому в Києві вручили список необхідного озброєння. «А йому що, “Київський торт” мали вручити? Чи ансамбль Вірського мусив перед ним танцювати?» — обурився ведучий. А Байден і Шольц, виявляється, «дали Путіну ще рік на вбивство українців — до наступного саміту НАТО у Вашингтоні». «Учора люди, які не хочуть замилювати ситуацію, сказали, що нас кинули!» — заявив Ганапольський, запропонувавши гостям посперечатися з цією точкою зору. Утім, провокація ведучого майже не пожвавила дискусію. Лише пізніше Максим Джигун все ж охарактеризував позицію президента Сполучених Штатів як цинічну: мовляв, привабливіші для України пропозиції Байден приберіг до наступного саміту НАТО у Вашингтоні та виборів у США. Наприкінці програми Тарас Березовець у своєму включенні назвав тих, хто поширює тезу, що відсутність запрошення — це індульгенція Путіну на вбивство українців, «корисними ідіотами».

13 липня гостями Валерія Калниша у «Вечорі про головне» були політичні коментатори Євген Магда й Олег Саакян, на зв’язку зі студією — міський голова Енергодара Дмитро Орлов. У засіданні «Воєнного кабінету» (ще одна програма, ведучим якої є Калниш) брали участь Сергій Рахманін (у студії) та воєнні експерти Костянтин Криволап і Давид Шарп (онлайн). Говорили, зокрема, про надання Україні Сполученими Штатами касетних боєприпасів і перспективи отримання винищувачів F-16.   

Матвій Ганапольський у «Людях війни» запитав в експерта з питань нацбезпеки Івана Варченка, чи є в саміті у Вільнюсі щось позитивне. «Найгірше, що ми можемо робити, це бачити поразки там, де їх немає», — відповів Варченко. Про недолугість нинішньої української влади в порівнянні з попередньою говорили народна депутатка від «ЄС» Софія Федина та політичний коментатор Володимир Цибулько. «Україну хочуть бачити в НАТО, але із Зеленським Україна в НАТО точно не потрапить», — заявив Цибулько. На запитання ведучого, чому саме, гість відповів: «Тому що його викрили на тому, що він робить усе, щоб Україна ані в ЄС, ані в НАТО не потрапила. Його просто у Вільнюсі на цьому викрили!» Софія Федина схвально кивала та посміхалася. На спроби ведучого з’ясувати, в якому документі саміту це написано, Цибулько відповів, що читає між рядків.

Згодом Цибулько порівняв Україну на саміті у Вільнюсі з парубком, який пішов свататися, але під будинком обраниці матюкнувся, висякався, розбив пляшку пива, на що батьки нареченої сказали, мовляв, іди, синку, ще рік повчися пристойної поведінки… Цим порівнянням Цибулько розсмішив уже не лише Федину, але й ведучого.

Упродовж трьох днів Прямий час від часу демонстрував відео з Петром Порошенком — спочатку зі словами подяки лідера «Європейської солідарності» на адресу британців за велику допомогу Україні (вочевидь, для контрасту з «невдячністю» президента Зеленського). А потім — виступ у Верховній Раді, який супроводжувався червоною плашкою «Невтішні результати: Порошенко жорстко пройшовся по результатам саміту і закликав владу провести реформи».   

«Еспресо»: «Стежимо за Вільнюсом, але не забуваємо, що в нас війна»

У праймтаймі каналу «Еспресо» підсумки саміту у Вільнюсі підбивали переважно у програмі Сергія Руденка «Вердикт», хоча торкався цієї теми і ведучий Василь Зима у своєму «Великому етері». «Стежимо за Вільнюсом, але не забуваємо, що в нас в Україні війна», — зауважив він. У порядку денному «Еспресо» були також огляди бойових дій, історії про жінок на війні від Христини Парубій, «Про здоров’я під час війни» з Іриною Коваль, звичні «Про гроші з Олександром Морщавкою», «Погода з Наталкою Діденко», випуски новин «ВВС News Україна», «Свобода.Live» з Дарією Кудімовою.

11 липня на зв’язку зі студією «Вердикту» були (по черзі) політик і військовослужбовець Володимир Омелян, коментатор Володимир Цибулько та народна депутатка Євгенія Кравчук (фракція «Слуга народу»). Володимир Омелян загалом оптимістично оцінив результати саміту, але щодо різкого твіту президента Зеленського зауважив, що «принципи криворізької школи геополітики не працюють у світовому вимірі, тут потрібен був абсолютно інший підхід і усвідомлення, що плювати в криницю, з якої збираєшся пити, не є розумним вчинком».

За словами Володимира Цибулька, Банкова тестувала Альянс на «похитніть», він виявився непохитним, тому що заради України внутрішні правила змінювати ніхто не буде. Тим паче, що останніми тижнями українська державна система начебто «потрапляла у дуже велику кількість скандалів, щоб цивілізований Захід ішов на якісь зустрічні кроки». До таких скандалів гість відніс, зокрема, «розкрадання оборонного бюджету через Міноборони, атаку на міського голову Рівного, прикру історію з підривом підозрюваного в Шевченківському суді». Цибулько також дорікнув президенту Зеленському за «перешантажування Альянсу заявами “їду — не їду”», водночас відзначив вдалий виступ глави держави на мітингу та урочистому піднятті в центрі Вільнюса українського бойового прапора.

На думку Євгенії Кравчук, єдиної представниці владної політсили на «Еспресо» цими днями, саміт у Вільнюсі «точно не став проривом, але про бюрократію ПДЧ (Плану дій щодо членства.  "ДМ") ми можемо забути». Важливим, на її думку, є і створення постійної ради Україна — НАТО, і надання Україні нових оборонних пакетів, анонсованих у Вільнюсі. Варто зазначити, що шансом пред’явити гості звинувачення на адресу влади, озвучені попередніми співрозмовниками, ведучий не скористався, гострих запитань не ставив.

12 липня гість «Вердикту» Сергій Рахманін загалом погодився з озвученою ведучим тезою, що Росія отримала чіткий сигнал: доки вона вестиме на території України війну, доти Україна не буде в НАТО. Не факт, що Україна стане членкинею НАТО навіть коли війна закінчиться — через побоювання наших партнерів нового етапу ескалації між НАТО і Росією, додав Рахманін. Він також зазначив, що був неприємно здивований риторикою Бена Воллеса, який дуже багато зробив для України: «Але коли він сказав, що Україна повинна частіше дякувати, то я міг би нагадати, що “Амазон”, на відміну від Великої Британії, не був гарантом безпеки України. І не “Амазон” винний у тому, що Захід промовчав, коли Росія безкарно та безперешкодно захопила й окупувала частину української території ще в 2014 році…»

У наступному «Вердикті» директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак висловив думку, що Захід не розглядає в цьому році варіант завершення війни, української перемоги й деокупації всіх наших територій. Другий гість, полковник армії Великої Британії у відставці Глен Грант, зокрема, спробував виправдати, так би мовити, заочне пікірування Бена Воллеса та Володимира Зеленського: «Треба врахувати, що на них обох чиниться великий тиск, вони також мають емоції, ми маємо приймати їх у такому стані, в якому вони є, йде війна. Всі стараються, всі намагаються надати Україні те, чого вона потребує».

«FreeДом»: «Величезний прорив у порівнянні з попередніми роками»

На відміну від Прямого та «Еспресо», де переважали критичні та помірковані оцінки підсумків саміту НАТО у Вільнюсі, на каналі «FreeДом» загальний тон був більш оптимістичний. «FreeДом» підійшов до висвітлення саміту доволі творчо: в етері, крім гостей-коментаторів, були включення з Вільнюса кореспондентки Єви Ніколашвілі та шефредактора каналу Олексія Мацуки, а також сюжети про заходи безпеки під час події та про історію НАТО і відносини Альянсу з Україною.

Перебіг і результати саміту коментували голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко й голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв (обидва з фракції «Слуга народу»), представниця Держдепартаменту США Андреа Калан, дипломати Володимир Хандогій та Андрій Веселовський, Сергій Жуков (Центр стратегічних комунікацій та інфобезпеки), політичні коментатори Володимир Фесенко, Тарас Жовтенко, росіяни Ігор Ейдман та Андрій Піонтковський. На думку останнього, загалом сприятливу атмосферу саміту «зіпсували заяви дідуся Байдена».

Єгор Чернєв, зокрема, назвав саміт дуже успішним для України, мовляв, вдалося досягти багато чого. «Хотілося б почути ще політичне запрошення в НАТО, однак давайте будемо чесними: те, що ми отримали, це величезний прорив у порівнянні з тим, що було в попередні роки для України. Вступ без ПДЧ, гарантії безпеки, нове озброєння, підтвердження формули миру Зеленського, підтвердження готовності НАТО бути з нами стільки, скільки буде потрібно в цій війні. Тобто максимум того, що можна було отримати, ми отримали», — резюмував Чернєв.    

Представників інших політичних сил, крім «Слуги народу», в етер каналу не запрошували.

Чимало уваги цими днями «FreeДом» приділив і своїм, так би мовити, улюбленим темам: в етері говорили про іноагентів, репресії Кремля, а також переслідування в Росії генералів, які підтримали «заколот» Євгена Пригожина.

24 канал: «Ми будемо тридцять третім членом НАТО»

Канал дещо здивував вибором першого у праймтаймі коментатора саміту у Вільнюсі: ним виявився російський адвокат і блогер Марк Фейгін. Зате наступним гостем став секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Щоправда, чи не єдиною конкретикою, яку почули глядачі від секретаря Радбезу, була обіцянка, що Україна стане тридцять третьою членкинею НАТО. «Чи здатна ваша влада подолати корупцію так, щоб це сподобалося нашим союзникам?» — поставив питання руба ведучий Артем Овдієнко. Однак пан Данілов і тут зумів відповісти ухильно: мовляв, нам потрібна допомога союзників.

Події у Вільнюсі на 24-му коментували також генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко, депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс, політичний коментатор Ігор Рейтерович, голова центру політичних студій «Доктрина» Ярослав Божко, воєнні експерти Олександр Мусієнко та Роман Світан. За збігом обставин або ж навмисно на канал цими днями у праймтаймі не запросили жодного народного обранця.

На 24-му теж були включення з Вільнюса кореспондентки каналу Софії Назаренко. Чимале навантаження звалили на свої плечі й ведучі Артем Овдієнко та Олексій Печій, які періодично самотужки тлумачили події у Вільнюсі, обходячись без «головомовців». Вийшло непогано, принаймні емоційно та без зайвого суб'єктивізму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6246
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду