Привид виборів

Привид виборів

9 Серпня 2023
1553

Привид виборів

1553
Навіщо відомі телеведучі адаптують свої ютуб-проєкти під телебачення?
Привид виборів
Привид виборів

Вівторок, 8 серпня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Фейсбук-«вечорниці»

Саме такий замінник запропонувала мені знайома філологиня на мій запит: «Як іронічно сказати про “срач” у фейсбуці, не вживаючи слово “срач”?». — Фейсбук-«вечорниці». Мені подобається. Тим більше, що  «вечорниць» було вдосталь і минулого тижня, і вже у перший день цього робочого: Остапчук, Позитив і Богдан Буше захейтили жінок через целюліт і відсутність депіляції — соцмережі відреагували хейтом у відповідь, а я замислилась… А чи й справді можливо у срачах знайти істину або хоча б позитив? І спробувала. От дивіться, минулий тиждень довів, що ми нація, яка цікавиться культурою і спортом одночасно («Полякова виконала Гімн України на матчі “Шахтар”—“Тоттенгем”»), книжками (чи справді українці мало читають?); освічена нація, активна; зрештою, ми емпатична нація («Проєкт “Мосейчук+”: про людей і міста»)… А потім вчитуєшся в коментарі, у самі тексти, над змістом задумуєшся, нові дописи з дописів читаєш — і виникає інше запитання, як-от у авторки «Детектора медіа» Марії Спалєк: а чи не долучилася, приміром, «Наталія Мосейчук до передвиборчої кампанії?» Звісно, за законом під час воєнного стану вибори в Україні неможливі. Але чомусь їхній привид уже декілька місяців блукає в українському інформаційному просторі. Хіба не актуальне питання? І спробуй тут угадай, де той привид вигулькне наступного разу. Відповідь трохи є в кожному з текстів, на які я вам залишила посилання в першому ж абзаці.

І загалом раджу не пропускати матеріали журналістів, аналітикинь, аналітиків та експертів «Детектора медіа».  У цьому листі я для вас збираю найважливіші та найцікавіші наші тексти.

Розберімо ж їх.

Хто зрадник?

«Медійні колаборанти Херсона: хто, як і чому співпрацював з ворогом». Цим текстом «Детектор медіа» розпочав власний спецпроєкт «Медіаколаборанти». Що це за проєкт, для чого і як ми це робимо — ось у цьому тексті розповіла шефредакторка «ДМ» Наталія Лигачова. Я коротко нагадаю, що в «Медіаколаборантах» ми збираємо та публікуємо інформацію про тих українських медійників, які після початку повномасштабного вторгнення Росії добровільно перейшли на бік ворога та поширюють пропаганду на тимчасово окупованих територіях. Також пишемо про тих, хто пішов на співпрацю з окупантами з 2014 року і зараз продовжує брати участь в інформаційній війні проти України на окупованих територіях Криму та Донбасу.  Ось буквально кілька тем, які дослідила і пояснила у своєму тексті про колаборантів  Херсона Наталія Данькова: хто такі колаборанти, якою є юридична відповідальність за цей злочин, чи працювали медійники з окупантами з примусу, скільки платили за таку співпрацю, і чи могли проукраїнські журналісти працювати в окупованому Херсоні. Треба читати — це важливо.

Іще в одному тексті з циклу «Медіаколаборанти» Ірина Семенюта докладно розповіла про осередок російської пропаганди на Херсонщині — ТРК «Таврія». Як усе почалося, як захоплювали телеканал, що було з його колективом, кого окупанти запрошували працювати в ефірі, хто відмовлявся і хто погодився (з ідейних міркувань або за гроші), де ці люди зараз, чи висунуті їм обвинувачення і чи понесуть вони покарання — ґрунтовний текст Ірини містить відповіді на всі ці запитання.

Рекламні мільйони телебачення: спроба вижити

Звідки гроші? Як виживають? Як змінились правила?  Коли зникнуть телеканали-дублери і контент повернеться на материнські кнопки? Про ринок реклами під час війни і майбутнє телеканалів Галина Петренко розпитала комерційного директора «1+1 медіа» Валерія Вареницю. Тож треба читати, щоб розуміти, чому телебачення без грошей рекламодавців виживати не може і як у теперішніх реаліях працювати телевізійникам, щоб і гроші зібрати,  і глядача зберегти, а не відлякати півгодинними рекламними блоками.

(не)судилося?

«Вавилон’13» проти «1+1»: у справі про порушення авторських прав «1+1» вимагає стягнути 160 тис. грн з документалістів, а останні подали апеляцію. Марина Баранівська зібрала ексклюзив, пояснила суть спору і публікує позицію сторони позивача: «Щойно спілкування набрало офіційних обертів, то Плюси забули про все, що було до цього, і зайняли позицію “ми не виробники фільму, в нас лапки, ми тільки показували, а це не порушення”», — розповіла адвокатка, партнерка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк. «Детектор  медіа» звернувся із запитами до видавництва «Час» і «1+1», щоб дізнатися їхню позицію.

«Емоція, яка нас усіх об’єднує, — це любов»

У цьому інтерв’ю «Детектор медіа» розпитав пластуна, а нині аеророзвідника 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша Максима Михайлика про його цивільне життя, про керування осередком «Пласту» в Полтаві, про роботу в організації «Будуємо Україну разом» та в «Українській академії лідерства», про нагороду  «Золотий хрест» від Головнокомандувача, яку отримав у свої 27, і відзнаку від міністра «За зразкову службу». А ще про те, як «Пласт» підготував нове покоління до війни з ворогом. Є інтерв’ю, які читаються на одному подиху, — це саме з таких.

Здається, на сьогодні це все… Звісно, якщо ви не забуваєте слухати наші подкасти — тоді точно це все.

Дякую, що дочитали.

Якщо хочете ще більше текстів наших авторів і в різних форматах — читайте нас у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв’язок можете також писати сюди — мені на пошту letter@detector.media. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1553
Читайте також
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
805
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
624
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 247
02.08.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 576
26.07.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 454
19.07.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 162
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду