Таємний знак «К1»

25 Лютого 2010
21034
25 Лютого 2010
07:43

Таємний знак «К1»

21034
К1 спробував себе в ролі «першого містичного»
Таємний знак «К1»

Два роки тому група «Інтер» провела вдале переформатування каналу НТН на «перший кримінальний», тепер черга дійшла до найзагадковішого члена цієї медіасім'ї - загальнонаціонального К1, який на початку року спробував себе в ролі «першого містичного».

 

Спогади про канал без попси

 

К1 від самого початку свого існування створювався як сучасний канал із орієнтацією на власне виробництво інформаційно-публіцистичних програм, якісним кіно та просунутими серіалами. Згадайте про «телебачення для тих, хто не дивиться телевізор»? Це колись був К1.

 

Канал освоював цю непросту нішу, поки не увійшов у групу «Інтер». У 2006 році на зміну авторським проектам на канал прийшов так званий інфотейнмент. К1 отримав досить специфічну підтримку «старшого брата» «Інтера» у вигляді пакету повторних показів, а «Один репортаж», «Телеформат», «Поза очі» перекочували на «Інтер» (на сьогодні лише останній лишився в ефірі).

 

К1 став загальнонаціональним каналом внаслідок фантастичного трюку з обміну мережами з «Мегаспортом» у липні 2008-го. Проте тоді формат каналу кардинально не модернізувався (попри заяви тодішнього першого заступника голови Нацради Ігоря Куруса стосовно того, що буде трохи пізнавально-документальні проектів, трохи інтерівських повторів, розрахованих на вельми різну аудиторію. Так, «Солдати» та «Вечірній квартал» поєднувались у сітці каналу з «Євлампією», «Мухтаром», «Примножуючи смуток» та «Що? Де? Коли?»).

 

Однак навіть і в ролі «каналу повторного показу» К1 намагався тримати планку продукту для «інтелігентного глядача», який виражався в тому, що повторювалося не все підряд, а все-таки найкращий продукт «Інтера», принаймні ніяких теленовел для «маріванни» на К1 не було. Серед кінопоказу канал спершу продовжував пропонувати артхаус (досить приємно загадати тижні фільмів Кустуріци в лінійці «Інше кіно»). У кабельних пакетах К1 подавався як «культ першості» і «канал для тих, хто мислить». Заради виконання ліцензійних зобов'язань і позірного виправдання звання «спортивного каналу» К1 збільшує обсяг спортивного мовлення - транслює «Формулу 1», ставить у сітку програму «Екіпаж».

 

Згодом на каналі пройшла ще одна «революційна заміна» - закриття новин. «Один день» зник з ефіру як рудимент про найпершу концепцію «першого конгінеального». Тоді ж К1 зрушив з «мертвої точки» повторів і впустив в ефір прем'єрний продукт, знятий на замовлення К1. Але найцікавіше було попереду: 2010 рік К1 розпочав містичним сезоном із красномовною назвою «Несподіваний лютий на К1», остаточно розпрощавшись із установкою завоювати серця тих, хто не дивиться...

 

«Падіння загального телеперегляду інтелектуального продукту - це те, що розчарувало в 2009 році в цілому. Це стосується і програм, і документального кіно», - коментував генеральний директор каналу Сергій Затула підсумки року.

 

Без 14-49

 

К1 змінив графіку, оновив прайм, випустив новий проморолик: «Тисячоліття історії, тисячоліття змін, світ змінюється щомиті. Повірте, дивуйтесь, дивіться. К1 відкриває містичний лютий. Неймовірно, але факт!».

 

Окрім цього, канал змінив аудиторію продажів: з 14-49 на 18-45. На сьогодні К1 має трохи вищу частку за останньою у містах «50 тис.+» - 3,42% проти 3,38%. Таким чином він розпочав здобувати найпривабливіших для рекламодавців глядачів, напевно, залишивши молодіжну нішу для оновленого «Мегаспорту». Внаслідок цих змін із праймових слотів зникли «Солдати», які повернулись на «рідний» Новий канал.

 

Натомість у праймі з'явилася документальна програма «Таємні знаки» (21.00), а американські містичні серіали «Полтергейст» та «Мертва зона» витіснили з ефіру буднів вечірню лінійку кінопоказу.

 

У дзеркалі «Справжнього містичного»

 

Аналогічне переформатування під SciFi десь у 2008 році здійснив пітерський канал ТВ-3, перепозиціонувавшись на «Справжній містичний». Він сконцентрувався на трьох основних жанрах: містика, фантастика, пригоди.

 

Схоже, що група «Інтер» взяла саме цей рецепт на озброєння. Принаймні, на ТВ-3 вона знайшла свій праймовий проект «Таємні знаки».

 

Серіал «Зоряна брама», який торік зайняв два ранкові та два денні слоти К1 (11.00-12.00, 12.00-13.00, 16.00-17.00, 17.00-18.00), досить тривалий час теж виходив на ТВ-3. Саме цей серіал Сергій Затула відзначив як один із найуспішніших експериментів минулого року, і, напевно, результати його трансляції не в останню чергу вплинули на оновлення формату.

 

«На К1 раніше ніколи не працювали довгі лінійки. Серіал не праймовий, але демонструє дуже хорошу динаміку: середній показник післяноворічного сезону "Зіркова брама. Атлантида" досяг 5,34%, а низка серій перевищила 8,16%», - пояснив Затула.

 

Щодо третьої складової «Справжнього містичного» - пригодницьких фільмів, то їх, недорогих і стареньких, на К1 завжди вистачало: періодично канал показував «Синдбада», «Загублений світ» тощо. Окрім цього канал К1, як і ТВ-3, активно транслює документалку про нострадамусів, медіумів, НЛО та інші «Незбагненні явища».

 

Однак на відміну від російського аналога, який все ж таки з серіального продукту в основному орієнтується на американські проекти, К1 активно почав додавати в сітку російські та українські серіали з елементами містики. «Відблиски» у сітці вже змінив «Загін» «Стар медіа», прем'єра якого рік тому вийшла на «1+1».

 

Проте К1, звісно, буде трохи складніше, ніж ТВ-3. Адже останній спеціалізувався на кінопоказі категорії b-movies і, перепрограмувавшись, він просто запропонував своїй аудиторії вибагливіший продукт. Натомість К1 - канал із інтелектуальним бекґраундом, а чергове нашестя таємних привидів, підступних домовичків, страшних полтергейстів, фатальних відкриттів та пророцтв у житті знаменитостей, кровних проклять чи загублених душ, врешті-решт, відьом, чаклунів, мольфарів, можуть не налякати, а радше відлякати традиційну аудиторію старого К1.

 

Втім, таємниче завжди буде в центрі цікавості масового глядача, в житті якого «інша реальність» є багато привабливішою за власне життя.

 

Та й конкуренція за масово привабливий продукт теж є високою - містична тематика різною мірою присутня на багатьох українських каналах. Документальні проекти про незбагненне давно показує СТБ - «Неймовірно, але факт», «Паралельний світ», «У пошуках істини» (при цьому два останні - власне виробництво каналу). Не варто забувати і про «Битву екстрасенсів», яку СТБ транслює шостий сезон. Плюс проект «Містичні історії з Павлом Костіциним», створений на «реальних розповідях» очевидців неймовірного. А ще нещодавно СТБ провів рестарт свого нішевого каналу QTV, змінивши його формат на щось подібне до AXN Sci-Fi з орієнтацією на прем'єрний продукт у праймі.

 

Окрім цього експериментує з містичною тематикою і група «1+1»: на «Плюсах» наприкінці минулого року в праймі досить успішно виходив «Сеанс із Кашпіровським», який, утім, з туманних причин безповоротно залишив ефір, а «Кіно» показує західні містичні серіали - «Та, що говорить з привидами».

 

Вистачає містики і на ТЕТі (каналі, що останні два роки має ще більш незрозумілий формат, ніж К1): молодіжні серіали «Чи боїшся ти темряви?», «Баффі - переможниця вампірів» (до речі, ці серіали також з репертуару російського ТВ-3).

 

«У вихідні буде трохи смішно, у будні - моторошно»

 

Окрім містики, пригод і фантастики К1 вирішив включити у свою концепцію «несподіваного лютого» ще одну потужну складову - гумор.

 

«У вихідні буде трохи смішно, у будні - моторошно», - йдеться в анонсах каналу.

 

Орієнтуватися на гумористичні проекти канал став ще на початку минулого сезону, коли в сітці з'явилася низка російських проектів, звісно, не прем'єрних: «Городок», «Убійна ліга», «Слава Богу, ти прийшов», «Сміх без правил», «Жіноча ліга». Хоча поки що не спрацювало власне гумористичне виробництво. Зокрема «Аналітично-гумористична програма» «Ледокол ISTIL» після нетривалого провального виходу переселилася на «Сіті». Однак канал, очевидно, зробив ставку на прем'єрний КВК (українська ліга), який навіть знімається на замовлення К1.

 

А топи каналу традиційно очолює «Вечірній квартал», який бере показники, вдвічі вищі за середні. Взагалі, цей проект - золота жила групи «Інтер». Він примудряється давати високу частку й «Інтеру», й К1, і при цьому одночасно, тобто навіть тоді, коли виходить на обох каналах в один і той самий час.

 

Як вже повідомив Сергій Затула, цього року пріоритетом К1 буде саме власне виробництво, яке й визначатиме основні тенденції розвитку каналу. Поки що з власних програм на каналі запустили «Скептика». Проект позиціонується як пізнавальна програма, яка «спробує своєю критичністю навчити глядачів не йняти віри всьому, що з'являється у ЗМІ». Тож імовірно, К1 не піде в нішу і концепцію містичного каналу розширюватиме іншими складовими.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21034
Читайте також
29.03.2010 10:48
Наталія Данькова
35 311
05.03.2010 09:19
Наталія Данькова
54 526
15.02.2010 07:21
Наталія Данькова
18 005
22.12.2009 13:25
Наталія Данькова
26 858
07.12.2009 08:13
Наталія Данькова
16 177
30.11.2009 10:23
Наталія Данькова
31 884
23.11.2009 12:02
Наталія Данькова
20 282
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду