Перший крізь призму рейтингів

29 Березня 2010
35311
29 Березня 2010
10:48

Перший крізь призму рейтингів

35311
Як змінювалися показники, сітка та програмування Першого національного за попередників Бенкендорфа
Перший крізь призму рейтингів

Єгор Бенкендорф, очоливши НТКУ, отримав від нового керівництва держави першочергове завдання «значно поліпшити показники Першого каналу». Саме такими словами наставляв на путь нового голову віце-прем'єр Володимир Семиноженко, представляючи його колективу компанії. До цих оптимістичних сподівань долучилася навіть прес-служба каналу «Інтер», яка дещо іронічно побажала НТКУ стати гідним конкурентом.

 

Такий курс кардинально суперечить висловлюванням колишнього президента телекомпанії Василя Ілащука, який неодноразово наголошував, що для НТКУ рейтинги не є першочерговим завданням. Він, радше, близький до тих планів поліпшення частки каналу, які за час свого керівництва ставив Віталій Докаленко. Невипадковим видається й повернення на канал людей, що працювали на НТКУ при Докаленку (зокрема, Артема Денисова).

 

ТК вирішила простежити, як змінювалися показники, сітка та програмування Першого національного за попередників Бенкендорфа.

 

Ретроспектива

 

Від 2005 року НТКУ живе в перманентному стані «завтра буде суспільне мовлення». Цей стан триває вже 5 років. Ще 2005-го за часів «младореформаторів» (Стецьківа, Шевченка, Самохвалова) на каналі було оновлено новини. Цей бренд майже без видозмін зберігся дотепер. Тоді інформаційний проект вийшов під логотипом «Новини» (замість «Вісті»), зі слоганом «Головні новини країни» та оригінальною фішкою - перекладом усіх російськомовних синхронів українською. Тоді ж було зроблено спробу закріпити за каналом назву Перший замість Перший національний (між іншим, ця ініціатива мала активний опір з боку профспілок). З того часу показники новин зросли і на сьогодні програма є однією з найуспішніших на каналі.

 

З приходом Віталія Докаленка (27 жовтня 2005 року) на Першому з'являються нові спортивні програми, нові конкурси «Євробачення», підписано першу угоду з Euronews, запущено проект Наталії Розинської «Ваш вихід», «Вихідні по-українськи», «Історія одного ресторану» з Маргаритою Січкар, «Книга.UA», «Експерти дозвілля», «Життя триває», знімається ситком «Родичі» (який позиціонувався як перший український фільм у подібному жанрі), також на канал переходить «Світське життя з Катею Осадчею». Причому переходить із ТОНІСа, де до цього його теж запустив Докаленко.

 

Окрім цього, Віталій Докаленко пішов на один досить цікавий експеримент і придбав для Першого національного два формати компанії Endemol - Restoration («Реставрація») та Go! («Уперед!»). Особливо цікавою була ідея першого проекту: за умовами формату, глядачам пропонувався опис найвизначніших культурних пам'яток країни, серед яких шляхом голосування буде обрано одну, на реконструкцію якої виділятимуться гроші. Втім, керівництво змінилося, а Василь Ілащук від адаптації форматів відмовився - за браком коштів.

 

Ілащук прийшов на телекомпанію після зняття Докаленка у лютому 2008 року і перші півроку виконував обов'язки керівника. «Треба віддати належне Віталію Докаленку - він дещо підняв її рейтинг, але ж компанія з такими ресурсами та можливостями мала би бути першою в Україні», - зазначав на той час член Нацради Ігор Курус.

 

Однак у порівнянні зі здобутками Віталія Докаленка показники Першого національного починають падати і канал навіть залишає топ-10. Приміром, за комерційною аудиторією 18+, «50 тис.+» в епоху Докаленка (жовтень 2005 року - лютий 2008 року) канал мав рейтинг 0,3%, частку 2,04%, а в епоху Ілащука (лютий 2008 - березень 2010) рейтинг каналу склав 0,26%, частка 1,71%. Однак тут варто зазначити, що на період роботи другого очільника припала економічна криза.

 

Канал Василя Ілащука

 

Василь Ілащук розглядав Перший національний як канал універсального формату: «Для кожної вікової групи на Першому має бути своя ніша». Але «канал для всіх» на практиці зміг зацікавити лише незначний відсоток глядачів. Хоча пан Ілащук і не ставив собі за мету рейтингові досягнення: «Наша мета не полягає в тому, щоби посісти в рейтингу національних каналів місце у трійці лідерів. Ми будемо показувати глядачеві не лише те, що він хоче бачити, ми будемо показувати глядачеві те, що він має бачити».

 

Перший припиняє співпрацю зі сторонніми продакшнами (приміром, зникли проекти Дмитра Гордона і Каті Осадчої) і зосереджує всі сили на створенні власних програм різного спрямування: «Спокуса владою»,  «Бізнес-чемпіонат», «Фольк-music», «Легко бути жінко», «Пазли» тощо. Були спроби показу британського ситкому Genie in the House («Джин у будинку») та британської теленовели Watch Over Me («Стеж за мною»). А на початку 2009 року канал навіть намагався запровадити показ тематичних лінійок італійського, французького, американського кіно та закуповував фільми й мультфільми через дистрибуторські компанії «КІТ», «Прайм-тайм», «1+1 дистрибушн», «Телефон» та «Віател». Однак на реалізацію цих ідей грошей вистачило лише частково.

 

Натомість компанія за неринковими цінами, які не могли сплатити навіть найпотужніші комерційні мовники, купувала топові спортивні трансляції - Лігу чемпіонів, Лігу Європи, олімпіади, «Євро». Однак досить показовим є й те, що саме ці чемпіонати й робили найбільший внесок в рейтинги каналу.

 

Водночас через «оптимізації» на «Інтері» та «1+1» на Перший приходять зіркові обличчя - Світлана Леонтьєва, Олесь Терещенко («Новини»), Юрій Макаров («Культурний фронт», «Золота булава»). Згодом до цієї команди приєднався і Вахтанг Кіпіані («Українська рулетка»).

 

Василь Ілащук і сам не бажав лишатися осторонь зіркової когорти - попри зауваження Держкомтелерадіо, запустився із суспільним шоу «Батьки та діти». Попри те, що проект вийшов у прайм, його показники були далекі навіть від середніх каналу - частка 0,7% за загальнонаціональною панеллю та 0,48% за «50 тис.+».

 

«Євробачення» - футбол, футбол - «Євробачення»...

 

За останні п'ять років найбільше зростання показників Перший національний мав у 2006 році, коли його частка досягнула 2,17% (18+, «50 тис.+»)*. Але з 2007 року частка каналу почала потроху падати і вже у 2009-му досягла показника 1,42%. За три роки це досить суттєве зниження, навіть враховуючи кризовий 2009 рік. Сьогодні показник каналу зростає, але тут варто зазначити, що від січня до березня 2010 року Перший показував Лігу чемпіонів, зимову олімпіаду, відбірковий тур «Євробачення» і теледебати, а ці «сезонні» трансляції якраз і дають каналу найбільшу частку.

 

Зміна частки Першого національно з 2005 по 2010 роки

 

 

Початок вимірювання GFK у містах із населенням менше 50 тисяч допоміг Першому розвіяти міф про те, що за рахунок своєї прекрасної мережі канал має суттєво вищі показники в селах і маленьких містечках. За загальнонаціональною панеллю частка каналу хоч і вища, однак не набагато, і це зовсім не наближає телекомпанію до топових каналів: приміром, в середньому за 2009 рік за загальнонаціональною панеллю канал мав 1,79%, а за «50 тис.+» - 1,42%.

 

Якщо порівняти структуру аудиторії Першого національного за 2005 та 2010 роки, то за цей час на каналі скоротилася кількість жінок віком 4-14 та 45-54 років. А от найбільше зростання показників відбулося серед чоловіків віком 55-64 (за цією аудиторією частка каналу зросла з 3,4% до 4,16%). Ці зміни якраз і зумовила наявність на каналі топових спортивних, переважно футбольних, трансляцій, які користуються найбільшою увагою чоловіків старшого віку.

 

Структура аудиторії Першого національного у 2005 та 2010 роках

 

 

Найрейтинговіші трансляції каналу за останні п'ять років майже не змінювалися. Після того, як Перший національний розпочав показувати «Євробачення», пісенний конкурс щороку очолював річні топи каналу аж до 2009-го, коли паралельна трансляція конкурсу на «Первом канале» (Росія) суттєво відтягнула глядачів українського мовника. У 2005 році «Євробачення» взяло частку 41,52%, у 2006-му - 32,83%, у 2007-му - 34,38%, у 2008-му - 42,88%, а у 2009-му - 22,26% (18+, «50 тис.+»)*. Окрім «Євробачення» серед найрейтинговіших трансляцій - суцільний футбол (Ліга чемпіонів, кубок України, відбірковий цикл чемпіонату Європи). Серед інших проектів каналу в топ-20 за рік потрапили лише «Новини» та концерт «Маю честь запросити... Ян Табачник» у 2007 році і «У гостях в Дмитра Гордона. Михайло Задорнов» у 2008-му.

 

Рік із вертикаллю

 

Досить цікавим, та не надто ефективним експериментом за часів Василя Ілащука стала сітка Першого національного. Адже з березня минулого року канал перейшов на вертикальне програмування, і пропрацював за такою схемою цілий рік.

 

Але до такого сміливого кроку канал звернувся не з огляду на нові виклики (як цього сезону «1+1»), а як до механізму боротьби з економічною кризою. Сітку було затверджено в березні минулого року. «Це сітка кризового періоду, ми значно обмежили залучення до прайму каналу дорогого продукту, зокрема кіно. І це нам дозволило принаймні не впасти в цей час нижче плінтусу», - зазначав у коментарях ТК керівник дирекції програм НТКУ Олександр Зорка.

 

За його словами, ця схема виправдала себе і дала каналу можливість встояти навіть при обмежених фінансових можливостях.

 

Прайм Першого починається інформаційним блоком з 18.00 до 19.30 (20.00), який включає випуски програм «Новини», «Діловий світ», Euronews, «Світ спорту» та аналітичний проект Юрія Громницького - «Точка зору». Після цього блоку в пік-прайм 20.00 якраз і розпочинаються власні проекти каналу, розміщені в сітці за вертикаллю: понеділок - «Попередження з Миколою Вереснем», вівторок - «Загадки археології», середа - «Громадська варта» (раніше в цьому слоті виходило ток-шоу Василя Ілащука «Батьки та діти»), четвер - документальний фільм («Українська рулетка»), п'ятниця - «Знайдемо вихід». Після цього о 21.00 виходив основний випуск «Новин», «Діловий світ» та низка інших проектів, серед яких обов'язково в будні транслювалася лотерея «Трійка, Кено» (її слот щодня змінюється). Інколи ця сітка змінювалася залежно від виходу на каналі спортивних трансляцій, політичних спецпроектів чи передвиборної агітації.

 

Динаміка зміни показників слотів

 

 

Як бачимо, після запровадження вертикалі частка слоту 20.00 - 21.00 знизилась. Однак це зниження було системним і спіткало й інші горизонтальні праймові слоти каналу.

 

Також варто додати, що прайм, як і майже весь ефір каналу, складається з власного виробництва. Питанням, звісно ж, лишається якість цих проектів, розуміння програмною дирекцією свого глядача та формату каналу.

 

Власне, ці ж виклики стоятимуть і перед новим гендиректором НТКУ, якому доведеться обрати новий формат для успішного розвитку державного каналу (з усіма держзамовленнями тощо). Сподіваємося, що він не складатиметься з ретропоказів групи «Інтер» і буде цікавим для тих, хто вкладає в телекомпанію власні кошти, сплачуючи податки. Швидше за все, Перший розбудовуватиметься за прикладом однойменного російського каналу, сітка якого на сьогодні більше схожа на «Інтер». Та й кошти, які вкладаються в російську телекомпанію, неспівмірні з нинішнім бюджетом НТКУ. Втім, завдання перетворити державний український канал на фінансово заможний та популярний можна тільки вітати. Питання в одному: за рахунок чого? Якщо за рахунок суто розважально-комерційного vs. лояльного до нової влади інформаційно-політичного продукту, то про суспільну місію державного каналу та підготовку його до перетворення на громадський, на чому наголошувала зокрема й Ганна Герман, можна забути на довгі роки.

 

* Вимірювання за загальнонаціональною панеллю розпочалось у 2008 році, тому порівняння з показниками 2005-го, 2006-го, 2007 років відбувається за «50 тис.+».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35311
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 943
05.03.2010 09:19
Наталія Данькова
54 527
25.02.2010 07:43
Наталія Данькова
21 037
15.02.2010 07:21
Наталія Данькова
18 006
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я обиделась
5143 дн. тому
2 Громодянина. Спасибо, что смотрите))))
Громодянин
5143 дн. тому
Іноді дивлюсь цю програму і не можу зрозуміти, кому взагалі потрібні такі - гламурним фіфам, які тільки і знають, що по фітнесах бігати та заможніх чоловіків шукати? На Першому повині бути соціальні програми, публіцистичні. Такі програми, навіть, якщо мають низкий (хто ж йому вірить?!) рейтинг, повинні доносити до глядача проблеми сучасного суспільства зі всіма його мінусами та плюсами. В цьому правий Ілащук - треба показувати глядачеві не лише те, що він хоче бачити, а те, що він має бачити.
Валерия
5143 дн. тому
Было б прикольней, если бы на каждый день недели была новая ведущая, как набор "неделька". Например блондинка, рыжая, каштановая, брюнетка-вамп и еще какая-то другая, как раньше было с Богомолец.
K.,jgsnysq
5143 дн. тому
А мне Даша не нравится. Худая и рябая. А у блондинки грудки - мммм! И губки пухленькие и она такая живенькая!
Карина
5144 дн. тому
В "Легко буты жинкою" есть ужасающая просто ведущая - блондинка, Юлия кажется. Кто, по каким причинам и зачем допустил ее вести программу?
Я обиделась)))
5145 дн. тому
Между прочим, Петр, у «Легко бути жинкою» рейтинг и доля, часто не ниже, чем в аналогичное время на 1+1. И повыше некоторых праймовых проектов УТ. И это несмотря на то, что программа стартует на 30 мин. позже, чем сериалы на других каналах. Значит, на нее даже со средины серий переключаются. А по поводу куколок - не думаю, что у Кличко, Скрипки, Литвина, а тем более Дианы Дорожкиной или Анны Бабенко,или других известных и умных людей, был вкус хуже чем у Вас. А им интерьер студии нравится и ведущие, кстати, тоже. Потому что в отличии от других ведущих - не выпячиваю себя, а умеют вызвать гостя на откровенный разговор, умеют слушать, а не болтать без толку. Между прочим, то что, Вы, мужчина, в 9:30 (заметьте практически рабочее время) вместо Мегаспорта или Евроспорта или Интера и Плюсов смотрите, пусть даже с отвращением, нашу чисто женскую программу говорит само за себя. Спасибо Вам за это, а мы постараемся стать лучше. Специально для Вас))))
Карабач
5145 дн. тому
УТ-1 - нормальний канал. А всі ці "вимірювання" - підстава і чепуха. Книгу.юа, Лінію долі, передачі Кіпіані, Макарова, Вересня дивлюся і дивитимуся.
Лилу
5145 дн. тому
Наталия, вот это оперативность! Всегда плз. :)
Петровичь
5145 дн. тому
2Петра. Вы смотрите программу "Легко бути жынкою"? Петр, Вы женщина или простите, гей? Если нет, то вы- не целевая. А ваще - можете, перегрузите)))). Панове, спокойно! И Выхидни по украински - отличная программа, и Пазлы- вполне. Но. я ж не могу все перечислить- места не хватит))). Пусть начальство изучает, я ж не Бенкендорф и мне за это не плотють.
ЛР
5145 дн. тому
+ гарний проект "Спокуса владою"... +++ У попередньому повідомленні мала на увазі "Фолькмюзік", а не "Муз.юа"....
ЛР
5145 дн. тому
Обожнюю проекти "Вихідні по-українськи", "КНИГА. ЮА", "КИНО. ЮА", "Автоакадемія","Попередження" - це СУПЕР-шикарні проекти, навіть не знаю каналу, у якого був би такий арсенал шикарних-розумних-професійних програм власного виробництва!!!! Ще "Пазли" - дуже непогані, хоч ще є над чим працювати, але загалом дуже прикольний проект!!! Подобаються також "Хто в домі хазяїн", "Експерти дозвілля", а "Муз.юа" - була б нормальна, якби не ведуча, яка постійно кричить, а не говорить і кудись спішить...і ще подобаєтьсяі передача з чарівними ведучими - хлопець-дівчина - один у студії - інший десь на "репортажі" - і наче спілкуються по ноутбуку, телефону і т.п... не пам'ятаю назви, на жаль..(( хоча кілька раз дивилась - дуже класна програма, цікава, ведучі супер! І новини часто оперативніші ніж на інших каналах - але ж студія у них така...і цей крупний план ведучого дратують((... А загалом ДУЖЕ багато гарних проектів - просто кліпи Поплавського!!!! і низькоякісне, примітивне ОФОРМЛЕННЯ псують усю картину...заставки такі банальні((( а найбільше я люблю "Острів скарбів" - не повірите, але навіть мені - дівчині, під щебетання цих симпатичних панянок так приємно засипати!)))) а як можна насміятись з "людей" (чи то підстав), які бідолахи туди ще і дзвонять))...шкода їх)... Маю надію, що керівництво відбере справді гарні проекти і канал зміниться у кращий бік!!!
Наталія Данькова
5145 дн. тому
Лілу, дякую за уточнення. В тексті вже виправила
Лилу
5145 дн. тому
Наталия, побойтесь Бога! "Вихідні по-українськи" появились при Докаленко, а не Илащуке.
Петр
5145 дн. тому
"Легко бути жинкою" примитивная программа, которую зрители смотреть даже с утра не хотят. Однообразные ведущие, не подготовленные к разговору с гостем. О каком рейтинге можно говорить? А трафарет рубрик, сюжетов. А студия с куклами? Нужна перезагрузка проэкта, качественное наполнение, ведущие с харизмой. Или "спасибо, вы свободны"
Петровичь
5145 дн. тому
А че там думать - с 9:00 - утренняя программка часовая типа"Легко бути жинкою" или другое утро, с 10 - сериалец женский приятній, потом линейку приличніх 26 минуток собств. производства - типа "КНИГА. ЮА", "КИНО. ЮА" , «Історія одного ресторану" или даже "Життя тривае" пусть будет(куда УТ без социалки), потом линейка вразумительніх документалок, только не разорванніх, а тематических - сериально, типа Дискавери, потом когда дети из школі придут - детские программі, мульті или сериалец молодежній - все это объединить сплошным ведением, в 18 - первіе Новости, в 18;30 - кино, типа от Фильм ЮА или Стар медиа (шоб украинские производители біли представлені), снова Новости в 19:30 , шоб раньше Интера, потом в 20 против Подробностей - шоу, типа БУМа или Талантов или фильмі если шоу не потянут, снова Новости в 21- 21:30, а потом кина побольше)))). А чтоб до лицензии по собственному производству дотянуть - с 23:30 - авторские программі, или что-то типа часового ночного шоу, например со звездами, которіх о сексе спрашивают. Тож мне - бином ньютона, сетка)))0 ДАРЮ! )))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду