«Караоке» проти «Караоке» - 2

22 Грудня 2009
26859
22 Грудня 2009
13:25

«Караоке» проти «Караоке» - 2

26859
Дем’янчук звільнився, але справа його живе
«Караоке» проти «Караоке» - 2

Про ефект дежавю у методах програмування українських мовників можна писати ледь не щодня, однак програмі «Караоке на майдані» чомусь щастить найбільше.

 

Проект вже вдруге змінює канал, і вдруге стикається з «помстою» покинутого каналу -  контропрограмуванням повторних випусків проти прем'єрних. У серпні 2007 року таким кроком  шокував канал «Інтер», минулої неділі проти прем'єри «Караоке» на СТБ з повтором шоу виступив «1+1». «Плюси» не стали згадувати часи, коли самі втрачали аудиторію через такий «креатив» конкурентів, і вирішили скористатись ефективним, як лом, рецептом.

 

З одного боку, каналу «1+1», напевно, було не просто знайти заміну цьому продукту на найближчі тижні, оскільки рішення про перехід програми на інший канал було прийнято швидко, одразу після того, як Ігор Кондратюк не зміг домовитись  з «Плюсами» щодо фінансових питань.

 

«13 грудня у мене закінчився договір з "1+1", а вже 20 грудня я вийшов з програмою на СТБ», - зазначив у коментарях ТК ведучий.

 

Але з іншого боку таке програмування зовсім не в інтересах глядача, оскільки ті, хто звикли за останні 2 роки бачити «Караоке» на «Плюсах» за звичкою дивились його і в цю неділю, і замість прем'єри... побачили повтор.

 

А тепер цифри. Прем'єра «Караоке на майдані» на  СТБ мала рейтинг 3%, частку 13,24%, аудиторія 18+, дані загальнонаціональної панелі GFK, у містах з населенням понад 50 тисяч рейтинг 2,07%, частка 9,89%.

 

Тоді як на «1+1» шоу взяло рейтинг 5,08%, частку 21,91% (загальнонаціональна панель), та рейтинг 3,21%, частка 14,98% («50 тис.+»). На СТБ хоч вийшли проморолики проекту,  прем'єра анонсувалась і у пресі, однак, приміром, зовнішньої реклами не було. І частина лояльних до програми глядачів таки неминуче лишилась на «Плюсах», хоча СТБ і поставив проект у сітку на 15 хвилин раніше, ніж «Караоке» виходили на «1+1».

 

Ігор Кондратюк, здавалося б, був цього разу вражений набагато менше, ніж улітку 2007-го, коли таким же методом проти нього змагався «Інтер».  

 

«Причини мого переходу з "Інтера" на "1+1", а звідти на СТБ - незрівнянно різні. На "Інтері" була створена ситуація, при якій я більше не міг працювати. Тут же  ситуація, коли   в неділю мав зніматись проект, а у п'ятницю ми не домовились.  На жаль, канал зволікав з домовленостями так довго,  що через це  і відбувся досить надшвидкий перехід. Тобто історії різні, але для глядача вони однакові», - сказав він у коментарях ТК.

 

Також Кондратюк відзначив, що формально «1+1» має право на такі дії: «Але якщо говорити неформально, то таке враження, що ми живемо в час, коли прості і зрозумілі етичні речі краще не обговорювати, тому що вони поза юридичним договором».

 

Проте Ірина Костюк, директор Media Resources Management, оцінює дії «1+1» як украй неетичні.

 

«На рынке снова имел место факт абсолютно неэтичного контрпрограммирования, при чем при уже существующем аналогичном прецеденте. "1+1" пошел уже опробированным путем, да и зачем изобретать велосипед в приёмах контрпрограммирования, если такой способ уже ранее воплощен и уже продемонстрировал  свои положительные (для рейтингов) результаты... Просто не верится, что с такой точностью можно копировать решения других людей», -  переконана вона.

 

А от генеральний продюсер ТВі Сергій Дем'янчук, який у 2007 році  ще був програмним директором «Інтера» і приймав рішення про контрпрограмування «"Караоке" проти "Караоке"», зазначив: «Це не питання етики - це питання економіки каналу».

 

За його словами, якщо канал володіє правами на кілька показів продукту, то цілком логічно їх використати. «Я не бачу жодних негативів у  такому контрпрограмуванні. Якщо "Караоке" виходитиме на СТБ, то туди його лояльна аудиторія і перейде рано чи пізно», - додав пан Дем'янчук.

 

 Ігор Кондратюк теж переконаний, що прихильний  до «Караоке» глядач перейде на СТБ і до нього незабаром додасться ще й аудиторія каналу: «Якщо ви пам'ятаєте історію з "Інтером", то десь на 3-4 програмі "1+1" почав побивати "Інтер". Тут може бути та сама ситуація. До цього питання варто повернутись у кінці січня. І тоді буде зрозуміло, який глядач зі мною перейшов, а який -  ні».

 

Зараз єдиним «плюсом» для  «Караоке» може  бути  хіба що  незмінна популярність на всіх каналах, де б проект не виходив. Хоча на СТБ  програму чекає інша проблема: якщо за «50 тис.+» канал бере майже однакову частку  з «1+1» (а інколи й вищу), то у містах «50 тис.-» - цей показник значно менший, оскільки СТБ має менш розвинену мережу в малих містах і селах. Тобто проект може втрати частину своїх глядачів  з маленьких міст та сіл, серед яких він є дуже популярним. У 2008-2009 роках після запровадження загальнонаціональної панелі «Караоке» на «1+1» в середньому має рейтинг 4,94%, частку 27,21%, тоді як за «50 тис.+» - рейтинг 3,12%, частка 18,25%. Різниця досить суттєва.

 

Лишається ще питання того, як довго «1+1» триматиме в своїй сітці повтори найуспішнішого довгожителя українського телебачення.  ТК чекає на офіційний коментар каналу з цього приводу. Хоча уже відомо, що програма точно буде в ефірі обох каналів 27 грудня і ще кілька випусків «Караоке» «Плюси» демонструватимуть після Нового року.

 

Фото - www.1plus1.ua

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26859
Теги:
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 945
25.02.2010 07:43
Наталія Данькова
21 037
15.02.2010 07:21
Наталія Данькова
18 007
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глядач
5243 дн. тому
Навіщо ставити питання Дем'янчуку про етику? Безглуздо!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду