«Смакуємо!» з Юрієм Горбуновим: «рецепт у центрі» чи «рецепта нема»?

8 Жовтня 2009
38663
8 Жовтня 2009
13:41

«Смакуємо!» з Юрієм Горбуновим: «рецепт у центрі» чи «рецепта нема»?

38663
Враженнями від програми діляться колеги Юри по телекулінарному цеху – Мирослав Попович, Костянтин Грубич, Даша Малахова.
«Смакуємо!» з Юрієм Горбуновим: «рецепт у центрі» чи «рецепта нема»?

Мирослав Попович, академік, екс-ведучий кулінарної рубрики в програмі «Сніданок з "1+1"»:

 

Спочатку кулінарна рубрика Поповича називалася «Культурологічна кухня з Мирославом Поповичем», де відомий український філософ та академік не лише готував, але й ділився з глядачами своїми енциклопедичними знаннями. Пізніше - «Дипломатична кухня», де біля плити компанію Мирославу Володимировичу складали дипломати, які вважали за честь разом з таким ведучим приготувати сніданок на «1+1».

 

- От новой кулинарной программы Юрия Горбунова у меня впечатление хорошее. У Юрия получилось сделать программу легко, непритязательно и по-настоящему остроумно.

 

У меня ведь была не программа, а только рубрика в «Завтраке с "1+1"», и она была совсем другой. Вообще, оно и должно быть разным. Это зависит от характера ведущего, от его установок. Я пытался делать познавательную «кухню»: через процесс приготовления каких-то блюд старался рассказать о культуре разных народов, показать, что культура приготовления пищи - неотъемлемая часть культуры в целом. Но это не всегда получалось, между прочим, потому что зрители в основном настроены узнать рецепт и увидеть его реализацию на всех этапах. Кстати, у Юрия Горбунова рецепт как раз в центре внимания.

 

Что мне лично импонировало, когда я смотрел «Смакуємо!» в минувшее воскресенье, и что я считаю удачным моментом этого проекта в отличие от большинства аналогичных программ, - здесь не было изыска, а была установка на простые вещи. Однако так и не было понятно, блюдо какой именно национальной кухни Юрий готовил вместе с певицей Жасмин. Насколько я понял, они готовили гратен, блюдо французской кухни. И при этом в процессе готовки Жасмин пела русские частушки и рассказывала о том, как ее бабушка готовила хлеб в тандыре. В общем, я не очень понял, как это все совмещается, и надо ли было это делать. И еще один прокол, на мой взгляд, этой программы - это дружный хохот аудитории, который то и дело слышится, пока идет процесс приготовления. По-моему, часто это было невпопад и вызывало лично у меня недоумение. В остальном же - это было очень хорошо, благодаря, прежде всего, обаянию ведущего и гостьи.

 

 

Юрій Горбунов на презентації нового сезону «1+1». Серпень, 2009

 

Костянтин Грубич, ведучий програми «Знак якості» на «Інтері»:

 

Костянтин Грубич був одним із ведучих кулінарної програми «Смачна країна» на «1+1». Проект передбачав пошук незвичних рецептів та подорожі Україною, в яких телевізійники відшуковували цікаві регіональні страви. Згодом програму було переформатовано на конкурс кухарів із різних регіонів. Після того, як Костянтин залишив цей проект, його продовжив вести Анатолій Борсюк.

 

- Сам формат програми не новий, це калька «Смаку» (програму виготовлено за тим самим форматом - ред.). Раніше Юрій Горбунов казав, що не любить кулінарію та все, що з нею пов'язано. Але те, що я побачив на екрані, перевищило мої сподівання. Супер! Мені дуже сподобалось, як він вів. Найкраще, що є в цій програмі, - це ведучий. Та й для тих, хто дивиться російський проект із Іваном Ургантом, очевидно, що Юра йому не програє.

 

Юрій Горбунов у проекті органічний, його жарти невимушені. Я сам мільйон разів був на його місці в телекухні і знаю: треба не просто готувати, але й щось при цьому розповідати - тобто вести весь процес у студії досить важко. Не знаю, щоправда, як надовго в нього вистачить снаги, оскільки кухня сама по собі є одноманітною.

 

Також програма привертає увагу тим, що вона є суто кулінарною: навіть попри розмову в студії весь час показують кулінарний процес. Коли в нас була «Смачна країна», вона складалася з кількох блоків, процес приготування складав лише третину часу. Спочатку Пономарьов був у студії, потім моя частина, де ми готували в іншому форматі, і третя частина - розмова з гостем. Тобто їжа була приводом до спілкування. А тут від початку до кінця ми бачимо детально показаний процес приготування страви.

 

Якщо це знімають ті самі люди, що і «Смак», - то в них добре рука набита. Відверто кажучи, знімати кулінарку непросто. Але якщо це все відкинути і подивитися на проект очима глядача, - це ненапряжна, цікава програма, і Горбунов у ній дуже органічний.

 

Даша Малахова, ведуча програми «Картата потата»:

 

Даша Малахова була ведучою авторської програми «Картата потата» на «Інтері». Минулого року формат програми було оновлено - в кадрі окрім ведучої з'явилися зіркові гості, які брати активну участь у приготуванні страв. У вересні цього року проект було закрито через низькі рейтингові показники.

 

- Мені здалось, що це той самий «Смак», але наш, український. Мені дуже сподобалась студія і Юра. Я думаю, що Юра може прикрасити будь-який проект. Вважаю (і це не тому, що я його дуже люблю), що він сам є зірковим гостем, цікавою людиною і чудовим ведучим. Юра прекрасно жартує і дуже невимушено веде розмову про кулінарні звички зірок.

 

Але мені здалось, що в цій програмі головне не рецепт. Люди просто невимушено почуваються на кухні: це є і концепцією «Смаку», і концепцією «Смакуємо». І в цій програмі невимушено почуваються, по-перше, завдяки Юрі, а по-друге - завдяки тому, що виходить на тарілці чи в духовці. І якби в цьому проекті ведучий був гламурнішим, я не знаю, чи було б це так красиво. Юра дуже демократичний і приємний співрозмовник, так що невимушеність є, а от рецепту... Не знаю.

 

Це не означає, що рецепти погані. Коли хтось робить нові спортивні проекти або проекти про здоров'я, чомусь ніхто не каже: «Це ненове». А от коли йдеться про кулінарний проект - лунають такі закиди. Натомість я вважаю, що у телекулінарії не варто вигадувати нічого нового. Ніде у світі (ані на ВВС, ані на CNN - ніде) не вигадують нічого нового в цій царині. В межах кулінарії важко вигадувати щось нове, адже потрібно, щоб у проекті було поєднання інформаційного й розважального факторів. Якщо є всі ці складові - можна вважати кулінарне шоу успішним. До того ж таку програму можна вважати прикладною. І от все це, як на мене, в повному обсязі є в шоу «Смакуємо».

 

Мені здається, Юра Горбунов - це просто подарунок телеглядачам. І якщо б у них був ще й професійний редактор-кулінар, це було б узагалі прекрасно. Втім, це тут не головне. Значно важливіше - що зранку в ефірі можна подивитися на Юру Горбунова не лише у блакитному костюми, а й у сорочці та джинсах. Він мене просто радує.

 

Фото Павла Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Марина Баранівська
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38663
Читайте також
31.03.2011 14:23
Тетяна Веремчук
16 398
25.02.2010 07:43
Наталія Данькова
21 035
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
TVshnik
5315 дн. тому
Никогда раньше не был поклонников Горбунова. После этой программы - снимаю шляпу. Он талантливый импровизатор, обыятельная и остроумная личность. ТАКИ ДА. Куда там Малаховой!
nina
5315 дн. тому
Юра - замечательный ведущий. программа смотрится на одном дыхании
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду