Сила слова

10 Лютого 2009
46363
10 Лютого 2009
16:11

Сила слова

46363
Сила слова
Минулого тижня стало відомо, що програма Юрія Макарова «Культурний фронт», яка виходить з кінця листопада 2008 року о 21.00 щонеділі на Першому каналі, може бути закрита – Національна телекомпанія України більше не має коштів для її фінансування. Причиною того, що програму віднесли до категорії «тих, на які не вистачає грошей», неофіційно називають низькі (у 2-3 рази нижчі, ніж у цей самий час мали «Новини») показники рейтингу та частки, а також критичні відгуки у професійних виданнях, зокрема й «ТК». Автор і ведучий програми Юрій Макаров повідомив, що шукає спонсора для програми (її виробляє продакшн ESGroup), а президент НТКУ Василь Ілащук запевнив, що «Культурний фронт» «триматимуть до останнього». На сторінках «ТК» висловлювали різні думки щодо цієї програми – від цілком позитивних оцінок до сарказму та різкої критики.  «ТК» вирішила опитати людей, які в першу чергу мають бути зацікавлені в існуванні культурної програми у всеукраїнському праймі – людей культури й мистецтва, науковців, - і з’ясувати, якою повинна бути така програма, аби досягти успіху. А зараз своїми думками з читачами «ТК» ділиться журналістка програми «Культурний фронт» Катерина Ботанова.
 
Уявімо, що за наслідками журналістського розслідування політики подають у відставки, а в результаті критичної атаки на низькопробний телепродукт – програми злітають з ефіру. Не уявляється? Шкода. Бо звичка до того, що слово журналіста чи критика переважно не має реальної сили і не призводить не тільки до тектонічних зсувів, а навіть до простеньких необхідних змін, зводить рівень професійної відповідальності нанівець.
 
Справді, навіщо намагатися зрозуміти природу проблеми телепрограми та критикувати її з огляду, скажімо, на професійні стандарти журналістики, якщо можна перейти на особистості й, урешті-решт, діагностувати «невідповідність-моїм-сподіванням»? Це ж все одно нічого не змінює, правда?
 
На жаль, «Культурний фронт» постав би перед закриттям незалежно від тональності критики, бо не прийшов ще той час, коли на формування держбюджету чи на позицію президента НТКУ впливають журналісти. Хоча фіговий (розставляйте наголос за бажанням) листочок для прикриття бюджетних і моральних дірок тепер є.
 
А якби дійсно закрили через критику? Чи це було би виправдано? Чи вартує ця програма закриття через млявість дискусії в студії та розмови на рівні «для чайників»?
 
Я, напевно, теж не справджу сподівань. Я не збираюся захищати «Культурний фронт». І топити його теж не буду. Зсередини процесу проблеми й недоречності видно значно краще і деякі з них абсолютно несумісні з життям проекту.
 
Втім, для мене найбільшим питанням – особливо зараз – є: чому такий проект взагалі з’явився? Чому на Першому національному? Навіщо Першому національному така активна програмна політика? І чи міг на державному каналі в принципі існувати інший проект? Чи, може, краще спитати: а чи міг сьогодні культурний проект з’явитися на якомусь іншому каналі?
 
На сьогоднішній день жодна квота програм власного виробництва не змусить комерційні канали почати виробляти нерейтинговий продукт – дитячі, освітні чи культурологічні програми. Жодна палиця не змусить канали з кращими ресурсами й більшим досвідом виробництва сучасного продукту для реального глядача витрачати гроші на програму, максимальний потенційний оптимістичний рейтинг якої не перевалить за 3-5%. (Спочатку хотіла написати ще про канали «з вищими професійними стандартами журналістики», але рука все ж не піднялася.)
 
То чи не диво, що для культурологічних програм все ж таки є ніша? То чи не диво, що ця ніша не деінде, а на державному каналі, та ще й у недільному праймі? Чи не диво, що програма запускається на самому початку кризи, коли вже важко уявити, що наступний рік буде фінансово успішним і що бюджетне фінансування залишиться, щонайменше, без змін?
 
Схоже, що Перший національний нарешті робить саме те, що й має робити державний канал (за відсутності суспільного): виробляє некомерційний продукт, залучає до нього відомих професіоналів, ніші для яких на інших каналах зникають, замірюючись задавати стандарти якості в цій царині.
 
Утім, реальних коштів він не має, на якісний власний продакшн апріорі не здатний ані технологічно, ані з огляду на людський ресурс. Однак один надпотужний важіль він має – і це його голосне шурхотіння так добре чутно цими днями. Він має нішу. Нішу для всіх тих, хто боїться залишитися поза професією, хто розуміє, що більше ніде для нього/неї місця вже не залишилося, хто готовий вірити обіцянкам про добре фінансування в майбутньому, розширення формату і таке інше. Бо ситуація в українському телебаченні сьогодні фактично не лишає вибору.
 
А в реальності що? Погано фінансовані програми, які робляться кількома людьми значною мірою на ентузіазмі (які ще й мають спонсорів самі шукати). І від яких, водночас, усі чекають дива. Бо продукт на ринку – унікальний, потрібний, хоч і не запотребуваний.
 
Керівництво Першого національного цілком мудро розуміє, що конкурувати з іншими каналами в підсумкових недільних новинах (ще й поставлених у час, коли на решті каналів уже пішла вечірня «розважалка») не варто і не можна. А от тихою сапою зорати програмне поле, на якому фактично немає конкурентів, – це дає, щонайменше, дві переваги. Перша, короткотермінова: зміна іміджу каналу загалом і його керівництва зокрема, як такого, що дбає про актуалізацію, динамізацію, не побоюся цього слова, омолодження каналу. Друга, довготривала й, на жаль, не очевидна: можливість не словом, а самим фактом свого існування впливати на програмний контент.
 
Я не звинувачую керівництво НТКУ в прямій чи непрямій цензурі, хоча б тому, що я не знаю про факт її існування чи відсутності. Одначе програмна позиція того, що ми робимо продукт для «державного каналу», існує. І дивно було б, якби не існувала. Природно, що люди, поставлені в професійно патову ситуацію, грають не лише за виставленими правилами, а й часто на випередження.
 
Хочу ще раз підкреслити мудрість керівництва НТКУ (і, вочевидь, керівництва цього керівництва). Рівень довіри населення до політиків і новин дедалі падає. Але є в суспільстві верства, політично майже не забруднена, верства, довіра до якої тягнеться ще з радянських часів. Довіра ця для ширших верств населення не ґрунтується на конкретних обличчях чи позиціях (яких, не сумніваюся, більшість у нашій країні й не знає). Верства ця – інтелігенція.
 
Тому культурна програма – ідеальний майданчик для повільного, але впевненого окучування державної позиції з не просто безпечних, а убезпечених позицій.
 
Більш того, особливо з огляду на кризу в культурі загалом склалася дивовижна ситуація, коли без перебільшення єдиним джерелом можливого фінансування культурних та мистецьких ініціатив залишається держава. Але питання навіть не в тому, що в цієї самої держави сьогодні теж не особливо грошей є (хоча є зобов’язання). Питання, радше, перепрошую за тавтологію, в ціні питання.
 
Отже, держава в різних своїх іпостасях і обличчях фактично тихо й повільно отримує монополію на культурну царину. А оскільки поняття «суспільної потреби», «свободи слова» і «свободи висловлення» ніколи не були сильним боком державного утворення під назвою Україна, то єдиним можливим – хоч і не дуже очевидним сьогодні – наслідком цього може бути тільки подальше звуження і без того не надто широкого простору свободи. (Ситуація й дискусія навколо Національної експертної комісії з питань суспільної моралі –яскравий, але не єдиний приклад.)
 
Уявімо, що журналісти все-таки мають вплив на ситуацію. Уявімо: якщо не піднімати ці питання знову і знову, вони можуть зникнути остаточно.
 
Катерина Ботанова, «Культурний фронт», для «Детектор медіа»
Фото – «Новинар»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46363
Читайте також
21.05.2009 18:51
Світлана Остапа
36 307
03.02.2009 18:07
Костя Гнатенко
, для «Детектор медіа»
55 660
23.01.2009 19:41
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
49 590
10.12.2008 10:37
Марина Барановская
45 650
08.12.2008 17:22
Юрий Никитин
, для «Детектор медіа»
45 374
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Розумна
5552 дн. тому
Так отож - вся справа у ведучому. Він надто нудно та монотонно вів передачу, та ще й запрошував на ефіри своїх "кумів". Сюжети Катерини якісно (навіть контрасно!) відрізнялися від "диванного" Макарова.
Пенелопа
5553 дн. тому
2Кульпрос Гості на програмі бувають цікаві, я дивилася одну програму зі Скрипкою, він уміє розказувати і бути цікавим, але у цьому "фронті" це була така нудота, що здавалось Скрипка відбуває "повинность"
Критик
5553 дн. тому
Катерина Ботанова входить до творчої групи Ю. Макарова у проекті. "Мудрість" керівництва НТКУ в оцінці оглядача проекту, яка працює в ньому за угодою виглядає дуже мудро. Наказ №534 по НТКУ від 18 грудня 2008 року серед списку: К. Ботанова -оглядач (цивілдьно правова угода)
тутешній
5553 дн. тому
Катерино! Ви працюєте в програмі "Культурний фронт" (чи підробляєте, як кажуть...) тому всі ваші статті на цю тему - упереджені. програма ніяка. Дивитись її нецікаво, і саме тому у неї низькі рейцтинги, а не тому. що вона "про культуру". Краще книгу почитати, аніж слухати самозакоханого Макарова.
Добрый и Пушистый
5553 дн. тому
Пару раз видел эфиры Макарова на "плюсах" и Национальном. Листал его книженции. Наблюдал его на пресс-конференциях и презентациях. Макаров - глубокий маргинал, душевно и интеллектуально. Несколько лет назад он облюбовал себе "культурологическое" гнездо (почему-то ему показалось, что эта ниша не требует интеллекта и эрудиции), и все это время складывал туда свои уродливые яйца. А чтобы закрепиться, пресмыкалсяь и лебезил перед "ТВ-властелинами", кропотливо лепил имидж, надеясь, что в итоге этот искусственно-созданный имидж заработает на него. Я рад, что от Макарова избавились, вначале на "плюсах", а теперь и на Национальном. Это огромная победа всех телезрителей, да и вообще современной украинской культуры.
Для телеквазиков
5553 дн. тому
Что значит "яка культура, такий і фронт" и "неформатный ведущий Макаров" - очень удобные отмазки для тех, кто в свое время вылизал кому-то задницу, пометил территорию, а теперь - лазит с канала на канал, лоббируя изначально провальные идеи. Провальные не потому. что Макаров "неформатный", умных людей у нас мало, культуры - ноль". А потому - что мыслит этот "неформатный" в своем узком местечковом формате. Не стоит убеждать людей в том, что невозможно программу о культуре делать нескучной - это бред и тупиковый стереотип тупиц от ТВ. Не умеете думать, искать, спрашивать, общаться, не наделены талантом и чутьем - нечего делать культурологические программы. И вообще уходите с телевидения, от вас оно только плесневеет. Из умственной косности не вырастить ничего живого. А ведь это цепочка: примитив-продюсер - самовлюбленный квазиинтеллектуал - и гости ему под стать.
Кульпрос
5553 дн. тому
Немає чого сперечатися: програма нудна, Макаров здатний тільки банальнсоті говорити, гості нецікаві, або заробітчанська ліберал-голота, або друзі Макарова
вася
5553 дн. тому
таке мудре таке мудре наймудріше рішення приймає керівництво НТКУ, пише авторка Це ж треба так лизати Це вони говорять про культуру!
SKORPION
5554 дн. тому
Уважаемый автор, я тут соглашусь со многими коментаторами. "палиця не змусить канали з кращими ресурсами й більшим досвідом виробництва сучасного продукту для реального глядача витрачати гроші на програму, максимальний потенційний оптимістичний рейтинг якої не перевалить за 3-5%". Это изначально провальная идея. И если вы с этой мыслью делали программу, то мне все становится ясным. Только мне, как представителю этих "3-5%", которая даже смотрела несколько ваших программ, не понятно одно. Вот скажите мне, почему в России есть рейтинги у "Что?Где?Когда?", в свое время у Диброва с его ночными программами, идущеми далеко не в прайм, были рейтинги? Почему ныне покойный Сергей Супонев делал такие детские программы, что взрослые не могли оторватся? Я уже молчу о вечно атуальных Каркуше, Хрюше и Степашке! Возникает логический ответ: либо украинская нация действительно, простите за выражение, "тупая", либо идеи и их воплощение. Буду очень благодарна, если автор столь ярого текста ответит.
5554 дн. тому
щиро шкода авторку: мабут, вперше стикнулася з НТКУ-шним мороком. Та одне питання - що, НТКУ платить Каплуненку за цю програму? Що, на Першому певдонаціональному вже не знайшло стулії та трьох крісел, щоб робити таку програму? Та й не обов"язково, що програма про культуру була драйвовою. Якщо ведучий чи ведуча - яскрава особистість і здатна розкривати своїх гостей, примушуючи їх говорити про те, що ЇМ болить особисто, розмова буде цікавою і для глядачів. Шкода, що ведучою не зробили авторку матеріалу - могло би все вийти. А нестача грошей - то байки для лохів: просто під цей некомерційний проект Каплун відтяпав супер-прайм, а тепер через кризу він йому не відбивається по грошах. Ось і все, хай Василь Держтелерадіо дурить, а не журналістів, які в НТКУ працюють.
Голота
5554 дн. тому
Що не кажіть,панове, а культфронт із тріском провалився, навіть без спроб наступу. Ну не форматний Макаров ведучий і все, можливо він мігби бути редактором цієї програми. а Бриних ведучим, правда після надання йому трошки лоску. А всі соплі про те, що культуру утискають, не поважають вже не конають. треба робити якісний продукт, цікавий. динамічний, актуальний,драйвовий, а не вибачатись, що, мовляв робимо як уміємо. Робіть тоді на власній кухні для друзів.
papricorn
5554 дн. тому
Остапе, культура нормальна, і зробити про неї програму можна було так, щоб і цікаво, і пізнавально, і динамічно. Чому цього не зміг Макаров - інше питання. Але головною помилкою було те, що Макаров увірував у "5 відсотків" тих, кому цікаво про культуру. Нема 5% - дай Боже 1-2, що й виявилось у показниках (не забуваймо, що Перший канал дивляться значною мірою ті, в кого інші не показує телевізор). Програми для 1-2% цільової аудиторії можуть і мають виходити на нішевих каналах. Якщо поєднати культуру з маскультурою, інфотейнментом, епатажем і тому подібним, можна дотягти до більших показників, але це ж якраз те, проти чого.
Остап
5554 дн. тому
Пані та панове! Подякуємо Макарову, що спроба була. Бо яка культура, такий і фронт. Подякуємо "першому", що намагався. Подякуємо, що бібліотеки ще не всі померли, художники не всі на Андріївському розмальовують китайський "ширпотреб", театри ще животіють, про кіно нам розповідають, а не показують. І декотрих з наших акторів та режисерів навіть хтось знає за кордоном. Хоч УСІ наші медіа займаються рекламою тільки російських художників, акторів та режисерів. Хоч би гроші з них за це брали. Так нав язливо навіть на "національно-свідомих" та "болісно-сердешних за Україну" каналах нас годують будь-яким проносом російських "зірок". Культура... На цей фронт вже треба теж російського, але"калашнікова".
5554 дн. тому
как тока про культуру и юру - сразу многа букаф
Телекритик
5554 дн. тому
Колись в Україні не було Телекритики. Всі цехові розмови велися в кулуарах, і там говорили про неможливість зробити національний новинний продукт - мовляв, це довго, а на стратегію у бізнесу нема грошей. Хіба що держава візьметься - це також тоді казали. Але тоді ж почали ставати на ноги Вікна СТБ, які сьогодні виглядають дуже конкурентозданто. Це я до чого? Це я до того, що на державному каналі стратегічні культурні проекти настільки ж вірогідні, наскільки і на бізнесових. Тут скоріше астрологія допоможе ніж форма власності. Кому зараз інтелігенція потрібніша - державі чи бізнесу? Нікому вона не потрібна, бо аудиторія ця не рекламозалежна - ані голосувати, ані купувати не побіжить. Он, у Китаї вибили під час Культурної революції всії очкариків - тепер не мають проблем з культурними ініціативами. Ніхто громадську думку своїми умнічаньями не паскудить. А навпаки - добробут і прогнози зростання ВВП під час світової кризи. Наших же так ніхто до кінця і не винищив. А тепер їм смотрива подавай, та ще й державним коштом. Отакими будуть мої слова шановній авторці. Робота Ваша - Сизифова. І єдина, кому вона потрібна - це Ваша ж болюча совість.
papricorn
5554 дн. тому
Дивна ситуація: в нашій країні чомусь вважається, що якщо щось некомерційне чи андерграундне, воно може бути неякісним. Наприклад, якщо ти панк, то можна нот не знати. Якщо ти робиш культурну програму, то вже сам факт, що вона культурна, є індульгенцією - за якістю вона може будь-якою. Та навпаки, щоб культурна програма була успішною, в неї треба вкладати вдвічі більше сил, вдвічі більше завзяття! Над нею мають працювати вдвічі професійніші люди, ніж ті, яких би вистачило для виробництва яких-небудь "Русских сенсаций". Власне, сюжети Катерини Ботанової - єдиний елемент "Культурного фронту", який можна назвати професійним і цікавим водночас. Усе решта - або нецікаве, або непрофесійне. Ось і вся відповідь, а до чого тут критика?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду