Технологія ненависті й страху

30 Квітня 2009
21574
30 Квітня 2009
14:20

Технологія ненависті й страху

21574
«Знав усі букви, але так і не захотів назвати слово» - враження від програми «Шустер live» про загрозу неофашизму.
Технологія ненависті й страху

«Знав усі букви, але так і не захотів назвати слово» - так можна коротко передати враження від ефіру «Шустер live» минулої п'ятниці, що його темою було «Чи є в Україні неофашизм?».

 

Убивство в Одесі активіста праворадикальної організації «Січ» Максима Чайки набуло величезного резонансу в українських медіа та стало, либонь, рекордним за кількістю та розмаїттям тлумачень та версій. Дуже резонансною виявилась і програма «Шустер live» 24 квітня, присвячена загрозі неофашизму. «ТК» публікує враження журналіста Катерини Ботанової, а незабаром планує представити вашій увазі огляд висвітлення цієї теми у ЗМІ. Ми готові опублікувати інші думки з цього приводу.

 

Безперечна повага Шустерові за те, що його «Live» єдиний із усіх суспільно-політичних шоу не оминув безпрецедентну заяву Президента і наважився торкнутися теми неофашизму в Україні. А особливо за те, що на відміну від доволі численних повідомлень у ЗМІ, які підняли тему смерті Максима Чайки в топові новини минулого тижня, команда Шустера завдала собі клопоту насправді пошукати інформації.

 

Таким чином у п'ятницю ввечері Шустер мав у своєму арсеналі всі необхідні факти для аргументованої дискусії на тему, яку вітчизняні ЗМІ старанно оминають (наївно було б думати, що з хоч яких ідейних переконань, радше, як і більшість гостей у студії Шустера, вони не бачать тут теми).

 

Він мав інформацію про відзначання дня народження Гітлера у ставці Вервольф під Вінницею, яке відбулося 20 квітня, - це для тих, хто вважає, що неофашизм в Україні - диверсія проросійських сил.

 

Мав відео та експертну оцінку, які свідчили про ультраправе спрямування ГО «Січ», членом якої був загиблий. А також відеосвідчення самого Чайки, в якому він висловлює незадоволення поведінкою чужинців «стосовно слов'ян, стосовно білих» і переконання, що «їх тут не має бути», а також називає себе націоналістом, готовим провадити «війну по-іншому». І це свідчення кваліфікується не інакше, як расизм.

 

У студії вперше за весь перебіг медіадискусії довкола одеського інциденту був представник руху «Антифа» (який завдяки ЗМІ став осередком «проросійських бойовиків» (за повідомленнями УНІАНу й Кореспондент.нет), пов'язуваних із партією «Родіна» (за повідомленнями УНІАНу й Укрінформу), а тоді з легкої руки Президента - екстремістською організацією), який, знову-таки, вперше дістав можливість прояснити, що це не організація, а мережевий ніким не фінансований рух, який існує по всій Європі, а не лише в Росії та Україні. І який, можливо, міг би розповісти свою версію конфлікту 17 квітня - щодо того, що цей інцидент був не нападом, а самозахистом. Однак ця версія досі не зацікавила ЗМІ - і в Шустера йому такої змоги теж не надали.

 

Шустер таки справді єдиний з-поміж вітчизняних ЗМІ наголосив, що Президент уже дав оцінку подіям і, фактично, назвав винних на самому лише початку слідства. Ба більше, Шустер знову-таки єдиний зауважив - хоч як побіжно: є відомості про те, що до свідків у справі вбивства Чайки застосовують протиправні дії, насильно привозять в Одесу і вибивають свідчення.

 

А у студії, окрім таких «фахівців» із питань неофашизму, націоналізму й прав людини, як Валентина Семенюк-Самсоненко, Михайло Чечетов чи Володимир Яворівський, було кілька експертів (Максим Буткевич, Володимир Задирака, Володимир Чемерис), які могли й детальніше розповісти про молодіжні рухи, субкультури та їхню специфіку, про дослідження діяльності ультраправих угруповань у країні, навести чимало прикладів сутичок між неонацистами і «антифа» по Україні, а також нападів, скоєних на ґрунті ненависті.

 

Здається, для двогодинного ефіру серйозного суспільно-політичного ток-шоу - а саме стільки Шустер присвятив цьому питанню - більш ніж достатньо. Так. Якщо метою є «суспільно-політичне», а не «шоу».

 

Звісно, програма «Шустер live» була, є і буде шоу, де політики в дорогих костюмах щотижня видають в ефір такі перли, за які трохи на захід від України можна було би назавжди попрощатися з публічною політикою. Одначе чи давно це шоу піднімало питання, суспільний градус кипіння яких може бути надзвичайно високим? І хто в таких випадках замислюється про ціну питання?

 

З усіх перерахованих аргументів, по суті, жоден не дістав розвитку й дискусії. Нікому в студії, крім мовчазних експертів, яким - окрім Максима Буткевича - за весь ефір не дали слова, насправді не було діла до того - є в Україні загроза неофашизму чи немає.

 

Говорили про те, що неофашизм - це штучна проблема, яка залякує «людей», і про злочинний «фашистський» режим Ющенка; про утискання титульної нації, загрозу молодим патріотам - і про небезпеку розпалювання ксенофобії... через обговорення проблем ксенофобії.

 

Колишній-теперішній генеральний прокурор Піскун уперше дізнався про існування в Україні Соціал-націоналістичної асамблеї та її расистських гасел. Нестор Шуфрич обстоював християнські цінності й пропонував замість обговорення (а може, й розслідування?) почекати 40 днів із дня смерті Чайки. Кличко закликав до України для професіоналів і до обговорення тем, які об'єднують, а не роз'єднують.

 

Після такого об'єднавчого пориву політичної еліти до заколисування аудиторії ближчим і зрозумілішим стає прагнення НЕК із питань суспільної моралі до позитивних новин. За позитивними новинами дуже зручно ховати проблеми, а разом із ними й відповідальність.

 

Хто буде відповідальним за хвилю екстремізації суспільних настроїв, яка почала повільно підніматися після того, як низка ЗМІ бездумно й безвідповідально скопіювали повідомлення одеської «Просвіти» й організації «Свободная Одесса» - джерел, безперечно, об'єктивних, надійних і безсторонніх (особливо це стосується «Свободной Одессы», яка спеціалізується на «мочилові» Ігоря Маркова та Олексія Гончаренка) - про «проросійські сили, які вбили українського патріота», та «політичний підтекст» трагедії?

 

А хто відповідатиме за те, що після шоу Шустера - судячи з активності ЗМІ та блогосфери - ця хвиля прямо-таки шугонула вгору?

 

Хто відповідатиме за те, що червоні маячки тих фактів, що в Україні дійсно існують ультраправі неонацистські угруповання, які скоюють напади і вбивства на ґрунті ненависті, що вони дійсно подекуди зрощені з ідеологією українського націоналізму (і подекуди в доволі химерних формах), що держава в особі своїх чільних осіб (Президента, генерального прокурора, міністра внутрішніх справ) відмовляються бачити ці факти, натомість безперешкодно й безкарно втручається в слідство, впевнено скеровуючи його в потрібний політичний бік, - замість бути обговорені й прояснені, злилися в одну червону лінію? Котра сьогодні вже цілком реально загрожує поділити Україну на два табори: самопроголошених «українських патріотів» і призначених «проросійських екстремістів».

 

Так, звісно «Шустер live» - це шоу. В якому минулої п'ятниці замість шукати відповідей на надзвичайно складні й дражливі суспільні питання показали червону шмату й дозволили бику суспільної недовіри, злості й прикрого банального незнання забити аудиторію до напівпритомного стану.

 

Після Шустера вбивство Максима Чайки замість стати прикладом недолугої політизації небезпечних процесів (які, хочемо ми того чи ні, існують у нашому суспільстві - і ми тут, як не сумно, не одинокі в Європі) і можливістю прояснити ці процеси, розібратися, зрозуміти й розставити хоч які крапки над «і», - стало, власне, прикладом того, як безвідповідально медіа, а тоді й політики конструюють реальність, жити в якій потім доводиться багатьом мільйонам людей.

 

Які так досі й не знають, хто тут «проросійські екстремісти», чи є вони взагалі й чи надалі будуть із доброго дива різати українських героїв на вулицях, а хто - «українські патріоти» й чи справді вони всі фашисти чи нацисти (і яка ж там різниця), яка роль слідства й суду, в яке не вірить ніхто, навіть голова держави. А головне - що робити, коли раптом ти хочеш справді зрозуміти, що й чому сталося 17 квітня в Одесі і як зробити так, щоби подібного більше не сталося ніколи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21574
Читайте також
28.05.2009 14:40
Василь Черепанин, для «Детектор медіа»
7 361
07.05.2009 10:32
Василий Чепелевский, Lenta.ru
31 546
02.05.2009 20:43
Марина Бердичевская
21 966
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ymuhin
5477 дн. тому
Катерино, чудовий огляд. Олександре, яка проросійськість? В матеріалі мова йде про враження. А враження автора, на мою думку, передають суть проблеми - закриття очей на факти, на неупередженість, однобічне висвітлення проблеми, в тому числі засобами масової інформації. Але не тільки. Пан Президент постійно виносить вироки...як і більшість українських політиків, що є неприпустим в демократичному суспільстві. Для цього є суд. А безвідповідальність політиків за свої слова є ганебною як в самій Україні, так і за її межами...
Олександру
5477 дн. тому
"достименно вдіомо, що підозрюваний у вбивсті Чайки був постійним учасником акцій Маркова і Родіни" Можна конкретніше? Факти, підтвердження? Бо натепер, крім загальних фраз, ні в кого нічого немає - і в них одне-єдине джерело. Та й самі учасники подій - знайомі Чайки - кажуть, що то був його колишній товариш. Тож якось обґрунтуйте своє твердження, бо автор спирається на фактаж - а Ви на що?
Alyssa_
5477 дн. тому
Справді, авторка робить занадто багато висновків, але не можна заперечувати те, що Шустер live є дійсно тільки шоу, на якому ні в кого не має бажання щось правдиво висвітлювати чи змінювати. Складається враження, що політики тільки там вперше дізнаються про всі жахливі речі, що відбуваються у суспільстві, і звісно, не мають до цього ніякого відношення. Здається, що замість прямого виконання своїх обов'язків, вони ходять по салонах краси. Жінки політики, Герман, Семенюк-Самсоненко та інші, із шоу в шоу стають молодшими, вбираються в одяг від провідних українських дизайнерів. Треба памятати, що саме ці люди, "завсегдатаи" програми Шустера, докладали неабияких сил для створення такої держави, якою ми її зараз маємо. Та вже давно зрозуміло, що ніхто за це відповідати не буде.
Олександр
5480 дн. тому
Автор тенденційна. Сама робить висновки, що є правим радикалізмом, які експерти є фахові і незалежні а які ні... І виявляється що всі біди - від націоналістів... Ба хіба че вони вбили когось вбили????? А щодо антифа, до достименно вдіомо, що підозрюваний у вбивсті Чайки був постійним учасником акцій Маркова і Родіни... проте про це автор не згадає. Мабуть проросійськість не дозволяє...
Lom
5481 дн. тому
Ну давайте будем серьезными. Кто у нас говорит о фашизме: Табачник, Бузина, Шустер и Кваснюк. Надо ли что добавлять?
Ніна
5482 дн. тому
Абаразеть. Під співи Могилевської розмови про "фашистів" та " антифа" під рев Червоненка на нібито інтелігентні балачки інших розігрувалася погано скроєна вистава
Трио Бандерасток
5483 дн. тому
Нация, которую заставляют поклоняться убийце, обречена. Кто заставляет? И правители, и те, кого называют "провидными интеллектуалами".
odnajdy
5483 дн. тому
Хорошая статья. И очень верные мысли. А фашизм сидит у нас в самом верху. и сверху расчищает нацикам дорогу -(((
Панк
5483 дн. тому
Прізвище "Марков" згадується у тексті один раз, і не через його діяльність. "Однією зі сторін" він став виключно завдяки маразматичному коментарю "Просвіти". Тим часом організації та групи, які є ксенофобськими, расистськими, тоталітарними та насильницькими - чомусь все одно отримують назву "патріотичних". Завдяки кому?
Валентин
5483 дн. тому
Про Маркова в тексті згадується в пряму, й не впряму, і він по суті є однією з стрін. А з приводу фашизму. Це звичайно жахливе явище. Та часом у нас патріотизм сприймають як прояви фашизму. Завдяки до речі таким як Марков. А стаття дуже вже на одну з сторін працює.
Панк
5483 дн. тому
Валентине, далися Вам ті панки?! Ви б ще про хіппі написали :) А якщо серйозно - то де Ви побачили щось у тексті про Маркова? Отак було і в Шустера: історія про нацистів і антифашистів, - а говорили все чомусь про Маркова, Тягнибока і "титульну націю". Так і створюється "білий шум", в якому гинуть нечисленні зважені думки...
Валентин
5483 дн. тому
Катерина Ботанова так переймаэться Ігорем Марковим, та робить його просто жертвою. Але можливо б мало сенс розповісти більше про діяльність цього панка - людини яка переймається не кукльтурою та мовою своєї країни, а лише сусідньої. Я підкреслюю лише! . Після програми виникло таке враження (завдяки нашим депутатам зокрем), що українцю (в широкому сенсі)в нашій державі просто нічого робити, бо його інтересами перейматися нікому. А депутати так вже кланялися послу Ізраілю за те що вона стала вимагати пояснень ( наче Україна в чомусь завинила) , що після такого відчуваєшь лише сором за цих панків, які не мають своєї гідності.
Костя с Пересыпи
5483 дн. тому
О, Кваснюк, как тебе, нравятся результаты твоей же бурной деятельности? Ты давай, по-больше про фашизм там порассказывай, твои же "детки" потом в тебе же хохла и найдут: по размерам черепа, ушей или чего ты им там для промеров предоставишь. А тогда уж возрадуешься по-полной.
Надаела
5483 дн. тому
А шо, Катя, часто вы с ножичком, для защиты от укрАинских неофашистов, по городу разгуливаете? А потом, когда видите походящего фашика, бъете его сзади? PS: Чайку конечно же никто не обеляет и его раситские увлечения даром бы не прошли в любом случае, но порезали его как раз "славянские, белые", которые "борются" с "неистовым укрАинским национал-фашизмом". Прям как по-нотам.
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5483 дн. тому
Соросовский выкормыш Савик Шустер - обыкновенный помаранчевый холуй. Как и сотни других медиа-холуев, он обслуживает проамериканский режим. Но если "Свободная Одесса" выполняет команды Гурвица, а столичные СМИ - команды Ющенко, то Шустер работает напрямую - выполняет команды непостредственно из Вашингтона. Передача об угрозе неофашизма преследовала одну цель: скрыть от народа правду о событиях в Одессе, обелить Ющенко и украинских фашистов. Шустер лез вон из кожи, чтобы выполнить задание. И если у него не все выходило гладко, то лишь из-за мужества и грамотных аргументов одесского политика Игоря Маркова, которому Шустер и его любимчики в студии пытались закрыть рот.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду