Так-так-так-так. О-о-о-о-о. Ага!

23 Січня 2009
49566
23 Січня 2009
19:41

Так-так-так-так. О-о-о-о-о. Ага!

49566
Вигуки та нісенітниці «Культурного фронту» на Першому національному.
Так-так-так-так. О-о-о-о-о. Ага!
Прем’єра нової програми Юрія Макарова виправдала всі мої найгірші сподівання й очікування, – і тому я вирішив, що не писатиму про це телевізійне непорозуміння. Ну, існують ще такі речі, як почуття сорому та «чуття єдиної родини». За звичкою я повторив подумки мантру, що немає сенсу рецензувати новий проект уже після перших ефірів. І, наче герой української народної казки, став чекати. Насамперед, чекати хоч якогось сенсу, хоч якихось недоїдків, що можуть стати поживою для тих ото сакраментальних «5% людей, які цікавляться культурою».
 
Зрештою, казав я собі, нехай уже буде Святослав Вакарчук «генералом культурного фронту». Було б не так уже й зле, якби поняття «культура» підмінили доволі специфічним зрізом сучасного поп-мистецтва. Хоча і маю сумнів, що воно становить настільки значний відсоток усього пирога культури, а відтак уможливлює це нахабне шулерство безпосередньо в «культурному середовищі», причетність до якого і ведучого, і журналістів «Культурного фронту» неможливо поставити під сумнів.
 
Чого саме я чекав від цієї програми? Мені, як істинному культурному паразиту, багато не треба. Для початку – щоби розмова у студії, котра і є основним наповнювачем півгодинної ефірної оболонки, була цікава для присутніх там людей. І це не таке вже й величезне та звитяжне завдання: навіть для телебачення, навіть для карми Першого національного. І це завдання можна реалізувати тільки в тому випадку, коли розмова «про культуру» починається не від яйця, не з означення термінів та тлумачення понять, не з розжовування очевидних речей «для чайників».
 
Власне, найбільше на старті «Культурного фронту» мене втішила саме оця гіпотетична орієнтація на «п’ять відсотків». Це ніби гарантувало, що програма не намагатиметься апелювати до духовних потреб доярок, сантехніків та державних чиновників вищого рангу. Можна ж, нарешті, визнати, що більшості наших громадян програма такого напрямку – до сраки? Визнати – і заспокоїтися. Не тішити себе мареннями, що працівник заводу «Вулкан», випадково довідавшись від пана Макарова, що в Лондоні дають Штрауса, згоратиме перед екраном від заздрості та азарту.
 
Можливо, я чекав би цього ще довго і нудно, але ж днями пан Макаров запевнив: «Мій проект Культурний фронт уже став на колію». Отже, я чогось таки дочекався. Щонайменше – саме того продукту, прогалини якого вже не випадає виправдовувати звичним буксуванням на старті. Сатира долі полягає в том, що відразу після цього запевнення вийшла в ефір програма, присвячена українській книжці. Я ледве не впотів від щастя. Давно, ой давно на телебаченні не говорили про українську книжку. Приблизно з цього почав Макаров. По завершені програми я почасти з паном Юрієм погодився: вже дуже давно на телебаченні не говорили про книжку аж так поверхово і бездарно. Та ще й у «програмі про культуру».
 
Для розмови було запрошено Валентину Кирилову (видавництво «Основи») та арт-менеджера мережі книгарень «Є» Анастасію Левкову. Після колективного перегляду «проблемного сюжету» Катерини Ботанової вже можна було діагностувати кому (йдеться і про улюблений розділовий знак Макарова, і про приємний стан інтелектуального небуття). Свою аналітичну дефіляду Ботанова завершила такою тезою: «Має запрацювати тристоронній зв’язок між читачем, видавцем і автором, – це великий шанс». От мені вже цікаво: чи хоч для однієї людини, яка здогадується про факт існування української книжки, такі слова можуть стати одкровенням? Втім, уже через хвилин десять я переконався: можуть. Ще й як.
 
А тепер – істинний ахтунґ. Те, що вивалюється за межі моєї здатності говорити про «Культурний фронт» у рамках культури.
 
На 15-й хвилині шоу учасники з’ясували, що російська книжка дешевша, ніж українська! На 18-й хвилині Макаров дійшов висновку, що російська книжка «має ключові переваги». А ближче до завершення, після сеансу зітхань, вигуків та симуляції подиву, спричиненого загальновідомими відригуваннями, урочисто опустилася завіса висновку: «держава нічо не робе для української книжки»!
 
Я не знаю, як може одна людина, безпосередньо причетна до вітчизняного книговидання (Кирилова), з жахом оповідати про те, що у магазині «Літера», який «має панівне географічне становище в місті Києві», не торгують україномовною книжкою, а інша не менш розумна людина (Макаров) – здивовано йойкати, ніби щойно в ефірі вдалося нарешті видобути з простору корінь зла. Сенсація! Викриття року! Покличте жовту пресу – й покажіть їм цих ганебників, винних у всіх наших бідах. Подаруйте «Літері» самурайський меч для харакірі, а мережі «Є» – бублик, посипаний пудрою духовності.
 
Коли рівень інтелектуальної дискусії зазнає навмисної профанації – лише заради більшої кількості вербальних спецефектів для тих 95% аудиторії, яким культура до сраки, – це вже не схоже на бажання порозумітися.
 
Ще важче мені збагнути, чому Юрій Макаров так наполегливо вдає із себе культурного невігласа. Людину базарного дискурсу. Мовляв, був я учора в книгарні – так там казна-що продають. У житті такий соціальний камуфляж іноді корисний. Особливо коли треба з перекупкою поторгуватися. Та й на телебаченні можна на цьому імідж збудувати. Тільки от нащо тоді знову лапати слово «культура»? Нащо змушувати тих, для кого цей атавізм небайдужий, почуватися забудькуватими ідіотами, котрі вперше чують, що російська книжка на українському ринку «має ключові переваги»?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
49566
Читайте також
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 635
20.01.2010 11:43
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
22 317
12.11.2009 09:51
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
32 579
04.09.2009 10:14
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 992
19.08.2009 15:01
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
48 221
20.06.2009 14:07
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
5 638
21.05.2009 18:51
Світлана Остапа
36 294
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 799
21.04.2009 12:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 496
27.02.2009 15:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 150
10.02.2009 16:11
Катерина Ботанова
, для «Детектор медіа»
46 339
08.02.2009 13:27
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 665
03.02.2009 18:07
Костя Гнатенко
, для «Детектор медіа»
55 645
10.12.2008 10:37
Марина Барановская
45 639
08.12.2008 17:22
Юрий Никитин
, для «Детектор медіа»
45 346
Коментарі
32
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дениска
5539 дн. тому
Это ж как надо завидовать человеку, чтобы гнать такую пургу! И в коментах кстати тоже
Б.Гребенщиков
5539 дн. тому
"Сползает по крыше старик Козлoдоев..." - це про Макарова і його педерачку
Лавров
5539 дн. тому
Михаил совершенно уместно напоминает нам и вместе с нами Макарову, что неприлично не иметь цивилизованной стране, того, что нужно только 5%... Неприлично! Не иметь! Когда "телевизионный герой" не рубит ни в чем, он спешит позаниматься культуркой. Иногда ящик смотрят не только "родственники со стороны жены" - вот, вам, - пожалуйста! Совершенно справедливы слова твои, Михаил! Подобный ТВ продукт отбрасывает нас на 10 лет назад, а там были программы СТБ, и заметим очень неслабые! Культурный гуру из Макарова как из жопы пистолет; вот эти глубокомысленный па-азы, глазки в потолок - непрохонже! Однажды очень известному артисту крикнули - Уйди со сцены, сука! Аналогичный случай был и в Киеве в январе 2009 года. Понимай буквально!
уважний читач
5539 дн. тому
Все дуже просто: відкрийте свіже число "Українського тижня2 - так величезна реклама книгарні Е. Може це просто рекламний спот такий: реклама в тижневику плюс Перший національний. І не треба шукати нічого іншого - чисте заробітчанство.
читачка з книгарні
5540 дн. тому
Хіба відкриття мережі книжкових магазинів в Україні це погано? Цікаво, якби запропонувати дописувачам форуму втілити власну ідею на підтримку української культури, як би виглядав отой Великий Пшик? Макаров веде програму, видає журнал і підтримує українське книговидання. Добре робить. Скубайте його далі, творчій людині це тільки на користь. Але "собаки гавкають, а караван іде". Бажаю "Культурному фронту" у 2009 відкриття нового дихання!
5541 дн. тому
да он же просто лоббирует интересы своего бизнес-партнера из книжного магазина "Е"
Михайло
5541 дн. тому
Але ж вірно пише про Макарова бойова дружина Бриниха: "Його по-людському шкода, як шкода підтоптатого і позбавленого самоповаги колись бадьорого весільного генеральчика. Невже звичка до легких бабок здатна примусити людину аж так позбутися самокритики і самоповаги?" Що ще додати? http://titka-vitka.livejournal.com/139324.html
терпило
5541 дн. тому
Культурный фронт демонстрирует всеми фибрами своего парижско-маасковского чемодана, что Банковой куда легче выпускать на арену ТЫЛОВЫХ КРЫС и ТАШКЕНТСКИХ МАТРОСОВЫХ, аніж виробити і запровадити власну позитивну національно-культурну ідею БЕЗ ОБЯГАННЯ В КАДРІ ШАРОВАРІВ ТА ЗАПРОШЕННЯ ДО КАДРУ БІЛОГВАРДІЙЦІВ
TV-дуля
5541 дн. тому
Цікаві гості програми, і новини, і афіша подій, і ведучий. В окопах культурного фрону найбільше "галасують" ті, хто сам, від початку і до кінця, не робив телевізійний проект. Це про Бриниха. І тих, хто грає на культурному полі на рівні фолу.
глядач "Культурного фронту"
5541 дн. тому
Мені подобається, що програму про культуру на Першому веде не "девачка-моделька" чи "мальчик с купленным дипломом", а солідна інтелігентна людина. Дивує, що Михайло Бриних завжди пише статті, які закликають до "базарного дискурсу". Думаю, телеаналітик (а Бриниху до такого звання ще дуже далеко!) має заохочувати конструктив сучасною лексикою, але толерантно. Бо читаючи матеріал-негатив відчуваєш, автор образив і мене - глядача. Мені теж не все подобається у проекті, але я вдячно підтримую Юрія Макарова. За наданий мені шанс - думати, вникати у сучасні проблеми і тенденції культурного фронту. Дякую Першому національному, який змінюється на краще.
дідоладо
5541 дн. тому
Макаркін! Порядні ровесники пишуть мумуяри та пестять онуків на дачі! Подумай про душу і не труси нафталіном з екрану, і без того в країні не продихнути!
а просто
5541 дн. тому
передовая линия культурного фронта без кавычек - вот что такое работа снайпера Брыныха. Но таких контрольных выстрелов в отрастающие головы дракона нужно много. Граждане, все на борьбу с подменой смыслов! Михаил запишите меня в свое ополчение против "культурных фронтов" и их макаровых.
Ольга Веснянка
5541 дн. тому
Погоджуюсь з Вами. Теж дивлюся, й цю програму про "книжку". Й теж дістала занадто-загально-відомі речі. Й сюжет навряд чи щось аналізував. А оце "так-так-так" - подумала - певно Юрій макаров вважає це знахідкою для підтримки жвавого темпоритму розмову. Втім, це якось очевидно награно й так прямо маніпулятивно. Якби я говорила у студії, мене би це..."обескураживало".-)
танчик
5541 дн. тому
Макаров - молодец. Один единственный из ведущих плюсов ушел на конкретный проект, о котором давно мечтал, пусть на паршивый канал, зато в прайм. и правильно сделал. ведущих документа уже было три, искали четвертого, и все моложе юрия, да и зубастее, хотя тоже не весть что, но пооригинальнее будут. а делает он такой продукт, который может, да и культура у нас такая, как и этот продукт.
Тетяна
5541 дн. тому
Михайле, браво! Коли ви - тоді завжди розумно, дотепно і своєчасно. Не хотіла б потрапити колись вам на язика, звсіно)) стаття гостра і справедлива - в десятку! З таким підходом у програми "стадія становлення" ніколи не завершиться..
Вася
5541 дн. тому
Боді зі Львова В Тижні Макаров - весільний генерал, приходить двічі в тиждень на пару годин.
хорт
5542 дн. тому
нє, все канонічно. копнячок - перша кляса :)
Спеціяльно - Кокотюсі
5542 дн. тому
І слова велемудрі, та лише засновок {CENSORED} - "на жаль, ніяк не дійдуть очі до цієї пограми...". От як дійдуть - то й оцінюй, а поки не дійшли - то й не рецензуй.
Бодьо зі Львова
5542 дн. тому
Особисто проти Вас, Михайле, ніц не маю,- Ви справді дотепний, розумний і все таке інше!:) Але ж не перебирайте зі снобізмом - бо, як відомо, що занадто, то не... ну там і все таке інше. Ліпше зробіть журнал, крутіший від "Тижня" - а тоді вже й "О-о-о-о-о. Ага!" Вам may be обломиться,- у позитивному, звісно, сенсі...
з кущів
5542 дн. тому
Якщо "хотілося б чогось інакшого" - створюйте, зубасті. Макаров зробив те, що зміг, а ви зробіть краще. Боже помагай усім!
з пасіки
5542 дн. тому
На жаль, маємо таких інтелектуалів як Макаров. Принаймні, в телевізорі. Беззубих, самозакоаних, банальних. Звісно, хотілося б чогось цілком інакшого. Але "где та молодая шпана..."
ІО
5542 дн. тому
Блискучий матеріал. Філігранний розріз суті тб-тенденцій; крик небайдужої людини, що досконало знається на предметі. Браво!
гениталия
5542 дн. тому
брыных - цуцык
Вася
5542 дн. тому
Я знаю, что делать. Нужно пригласить Брыных на УТ 1 вместо Макарова, а Макарову писать на него в Телекритике рецензии. Это будет СУПЕР!
не вірю Бриниху
5542 дн. тому
А чи назве автор статті будь-яку іншу програму і канал, окрім Першого Національного, де дякувати Богу і журналістам, ще розповідають про культуру? Чи забув він, як всіх нудило від його "культурного апендициту" на 1+1? Відчувається, що Бриних незатребуваний. Завуальовані злість і цинізм у його писанині. Шкода чоловіка. Словесне "філософствування" немає нічого спільного з компетентністю і телекритикою. Михайле,пийте чай із мяти, допомагає. Бо не побачити плюси даного проекту - означає не хотіти їх бачити.
Телекритик
5542 дн. тому
Ленін Троцькому сказав: "Жидоськая морда." Була така передача "Остання барикада", так там гості видавали суцільні відкриття, а якщо ні - ведучий виганяв їх зі студії... А може, я неправильно щось пам'ятаю? Здається, що різниця між Бригихом і Макаровим одна єдина: Макаров удає з себе інтелектуала, а Бриних - циніка. Що ж до телекреативу, то тут - нічия.
oops
5542 дн. тому
Я не понял, єто что же решили на ТК Макарова мочить? Ню-ню. Расскажите еще про чстную журналистику. Єто так интересно...
babay
5542 дн. тому
В контексті усього вищесказаного хочеться лише одного - повноцінного ресурсу, присвяченого культурі. Інтернет, звісно, не УТ-1, але і аудиторії трошки різні... То, може, знайдуться в країні люди, які не за бабло а за культуру (бо бабло і культура у нас - по різні боки дійсності) робитимуть такий ресурс?
Олена
5542 дн. тому
Програма в процесі становлення. Судити про її якість ще зарано. До "колії" вона ще не дійшла. Хіба, "техніка" дійшла:) Але чогось мені здається, це якраз той випадок, коли редакція намагається з не надто потужними ресурсами продакшену робити цукерку з особливим смаком. Сюжети Катерини Ботанової - найсильніша складова програми. Щодо Юрія Макарова, трохи дивно що з його досвідом він так довго обирає амплуа.
глядач
5542 дн. тому
Бриних цілковито правий, на жаль...
андрій кокотюха
5542 дн. тому
на жаль, ніяк не дійдуть очі до цієї пограми, тому повірю бриниху на слово. і якщо йому повірити, то виходить, що автори програми вбачають у своїй роботі певну просвітницьку місію. тобто, говорять не про конкретні речі, обговорюють не конкретні проблеми чи кроки, не обсмоктують з усіх боків певну подію чи антиподію, а намагаються пояснити слюсарям те, що їм, в принципі, по барабану. хоч трьома, хоч двома, хоч одним словом пояснюй - слюсарі все одно не дивляться ні "культурний фронт", ні взагалі - телевізор, навіть футбол по ньому. слюсарі бухають. а доярки сидять на серіалах типу "дві долі". з щирими та наївними уявленнями про те, що в певний час тебе дивляться і чують мільйони, і мільйонам це цікаво, треба якось розпрощатися. саме при такому підході вони, згадані мільйони, і можуть піти на культурний фронт. "можуть" - не значить "підуть". отже, потрібні новини, події культури чи не-культури, та аналітика довкола них, без слів типу "парадигма".
хтось
5542 дн. тому
Навіть не буду повторювати вульґаризмів автора - все одно спрацює ЦЕНЗОР. А все ж - якби так без с...ки, відригування і тому подібних перлів! Шо, гадаєте не доперло би до читача???!!! Ну так, ехвект був би не той! Впэрёд - на культурний фронт!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду