Культурний фронт чи спокійний тил?

3 Лютого 2009
55660
3 Лютого 2009
18:07

Культурний фронт чи спокійний тил?

55660
Культурний фронт чи спокійний тил?
Дивні метаморфози, які за останній час пережила «Студія “1+1”», а також міграція провідних ведучих цього каналу на інші телевізійні терени має не лише мінуси. Приміром, дуже цікаво спостерігати за визнаними метрами, що намагаються звити нові «затишні гніздечка» у звичних для себе форматах. Ведучим новин це вдається зробити найменшими зусиллями, бо пройшовши гарний професійний вишкіл, вони не лише швидко адаптуються в запропонованих реаліях, а деколи й «переманюють» на іншу кнопку власного глядача, котрий, мов дитя, швидко звикає до знайомого обличчя.
 
Складніше доводиться ведучим із непевним у нас титулом «інтелектуал». Чому непевним? Бо на кожного розумного українця завжди знайдеться хоч і не мудріший, зате хитріший. Я не претендую ні на те, ні на інше, але уважно стежу за «самовживленням» Юрія Макарова в усе міцніший та гоноровіший організм Першого національного.
 
Однієї назви «Культурний фронт» достатньо, щоби здобути в моїй скромній персоні палкого прихильника. Та забудьмо на мить про попередні заслуги плюсівця Макарова і погляньмо на його сьогоднішнє дітище неупереджено. Те, що назва програми претензійна – мабуть, незле, та чи відповідає вона змістові тем і розмов, озвучуваних автором-ведучим та його візаві? Щонайменше, не завжди.
 
Те, що відбувається у студії, нагадує радше спокійний тил, де неквапливо, помірковано і хрестоматійно спілкуються. Розкуто, із розумним папірцем возсідає Юрій Макаров, на іншому боці гості, все до болю знайоме та банальне. Не надто потіють оператори та режисер, не вдаючись до жодних експериментів, щоб бодай трохи динамізувати картинку, знайти несподіваний ракурс тощо. Можливо, таких дрібниць від них і не вимагають? Тоді повинен бути справжній фронт безпосередньо на майданчику. Його, на жаль, теж немає. Все відбувається за інерцією, по колії.
 
На підтвердження цих слів може послугувати останній «фронт» із «рядовими» нової української культури – Олегом Скрипкою та Аллою Загайкевич. Залучивши до участі в шоу такий «вдячний» матеріал (в сенсі вибухового темпераменту Скрипки та інтелектуального дисиденства Загайкевич), можна було справді зорати переліг, натомість ведучий поволі заколисав гостей, звівши розмову на геть другорядні теми. Показовою стала фраза Скрипки: «Я слухав виступ Сильвестрова у Швейцарії», яку пропустив ведучий, але яка могла стати ключовою, бо культурне життя нашої країни, зокрема столиці, із сьогоднішніми підходами до справи можуть залишити націю виключно з підробним фольклором та псевдопарсунами. Щоправда, відреагувала на культурний нонсенс Загайкевич, наголосивши, що цей приклад, на жаль, стає нормою.
 
Отак і рухався «Культурний фронт» до свого абсолютно не логічного кінця. Цього разу я дивився його без особливого зацікавлення, бо ні для розуму, ні для серця нічого в ньому не було. Але найстрашніше: мені здалося, що нецікаво було й самому автору-ведучому та його гостям.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
55660
Читайте також
10.02.2009 16:11
Катерина Ботанова
, для «Детектор медіа»
46 364
23.01.2009 19:41
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
49 590
10.12.2008 10:37
Марина Барановская
45 651
08.12.2008 17:22
Юрий Никитин
, для «Детектор медіа»
45 374
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
LOR
5303 дн. тому
Шановний Костя, а який воно такий, власне, "вдячний матеріал" "заколисав" Макаров? Він - той "матеріал" - сам по собі "заколисаний" - сутий офіціоз. Відкрийте очі: хто такий сьогодні Скрипка? От відверто скажіть? Ну вже ж ніяк не "вибуховий матеріал"! Вибуховий матеріал не гратиме акордеонів у Президента країни на приватних вечірках :-) Може й був колись "динамітом", але не зараз :-) А Загайкевич? Відколи вона була "інтелектуальним дисидентом"? Створила власну кафедру в консерваторіі, викладає там з покон віку, здається, лауреат премії Ревуцького, премії Довженка, грант за грантом використовує державні - то "дисидент"? Не смішіть людей! Вона завжди була й є офіціозом - у "авангардовій" обкладинці. Які, власне, гості були - така була й передача. Уважніше до тієї "культури" придивляйтеся, Костя. А до колег своїх - то вже така справа...
Володимир
5555 дн. тому
На жаль вимушений сказати, що нова програма Юрія Макарова не цікава, бо не йде ні в яке порівняння з його ж роботою на "1+1". В студії страшні червоні меблі говорять про теперішні смаки ведучого. Окрім того дійсно не вийшло ніякого "фронту", за ймовірністю, це лише розкрутка нової політичної назви об"єднання молодих політиків. Програма нудна і не динамічна, автоматично перемикаєш канал на інший.
Sanyi
5560 дн. тому
Шановний Байдо! Все то так, тільки от "робити культурологічні програми цікавими і не нудотними" слід учитись не лиш від одних москалів - бо, знаєте, вони теж не самі то все вигадали. Насправді то Європа вміє робити динамічні і цікаві багатьом (ба, навіть не культурологічні) культурні програми, ті ж самі сусіди наші західні - поляки, угорці. Просто ми звикли орієнтуватися на "общепонятную картінку" з півночі.
БАЙДА
5561 дн. тому
Все вірно, культфронт нудота і тягомотина. макарову слід більше в побуті артикулювати українською, надто вона у нього не природня. А робити культурологічні програми цікавими і не нудотними слід учитись у москалів.
скептик
5561 дн. тому
Нечего удивляться.Сам Макаров стал узкоментальным,не хватает ему здорового космополитизма.Атакой гость,как Скрипка ... ,этот вышиваночный псевдофольклерник, не интересен сам по себе, сколько не раскручивай.Культурный фронт - провинциальное болото.
soda
5561 дн. тому
я вас прошу, костя. все культурные тв-продукты нудные. приведите пример ненудного, хотя бы один?
ЕВА
5561 дн. тому
Согласна, Макаров перестал "будоражить" мысль. жует сопли с умным видом.
5561 дн. тому
Так
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду