Ця ваша культура

21 Травня 2009
36307
21 Травня 2009
18:51

Ця ваша культура

36307
Гроші і рейтинги – не головне. Головне – ставлення телебосів до культури. Такий висновок можна зробити з акції «Культурний фронт».
Ця ваша культура

Представники культурної спільноти запросили до серйозної розмови за круглим столом керівників телевізійних каналів, щоби з'ясувати, чому в ефірі майже немає програм і новин про культуру, окрім, хіба що, російської попси. І - щоб запропонувати... допомогу. Зокрема, культурні активісти готові співпрацювати з інформаційними службами всіх телеканалів і надсилати анонси особливо важливих подій під грифом «Культурна подія світоглядного значення!».

 

Першими на лінію «культурного фронту» вийшли філософ, академік і громадський діяч Мирослав Попович, композитор, професор Мирослав Скорик і диригент, професор Герман Макаренко. З-поміж керівників телеканалів на особисті запрошення відгукнувся тільки генеральний директор 5-го каналу Іван Адамчук. Організатори повідомили, що зголошувалися прийти й народні депутати, й члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, й інші високопосадовці, але, як з'ясувалося, вони заклопотані значно більше за академіків, композиторів і диригентів. Навіть Іван Адамчук, розпочинаючи свій виступ, зауважив, що йому хотілося бути присутнім як людині, а не як керівнику каналу.

 

Нічого дивного - бо всі питання, які хотіли обговорити учасники круглого столу, було присвячено в першу чергу топ-менеджерам телеканалів «Інтер», «1+1», ICTV, Нового каналу, СТБ, «Сіті», ТОНІСа, «України», 5-го та «Ери». Щоправда, від ICTV (і, відповідно, 5-го) прийшли хоча б журналісти.

 

«Ситуація з культурою на телеканалах красномовна, - розпочала захід модератор Леся Сакада-Островська, у минулому кореспондент «1+1». - Про це свідчить і кількість присутніх сьогодні за нашим круглим столом представників телеканалів». На її думку, вітчизняні телеканали нині не просто малокультурні, а безкультурні. Утім, каже Леся, хочеться вірити в зміни на краще: економічна криза може стати й поштовхом для духовного відродження, наукових відкриттів та культурних проривів.

 

Леся Сакада таврує безкультурність українського телебачення

 

А от Мирослав Попович не так оптимістично дивиться на економічну кризу. Він зауважує, що вона тільки зашкодить справі відродження культурного телеефіру. «Зараз ми повинні думати над тим, як врятувати високе мистецтво за тих умов, коли воно практично нікому не потрібне. Ми не маємо сценарію виходу з економічної кризи. Ми йдемо туди, куди нас несе», - сказав пан Мирослав. Він зазначив, що самим митцям не так уже й важливо покажуть, їх по телевізору чи ні. Є багато творчих людей, готових практично безоплатно робити прекрасні речі, бо вони не можуть інакше. Поява програм про культуру на телеекранах залежить від фінансування держави і від розуміння телеменеджерів.

 

Мирослав Попович: «Гроші з'їдять нашу культуру, як з'їли нашу владу»

 

Представники культурної спільноти говорили про потребу знайти способи донести до людей те, що зроблено в українській культурі. А зроблено чимало. Доповідачі (особливо митці) риторично запитували: «Чому за кордоном шанують класичну музику, не забули, що таке балет? Чому там на виступи наших оркестрів повні зали?». Виявилося, що в Україні теж нерідко бувають аншлаги, скажімо, на виступах оркестру «Київ-класик», але масовому глядачеві про це нічого не відомо.

 

«Ми не навчилися жити в ринковому суспільстві, пустили гроші туди, де вони не мають бути. Зараз гроші в культуру йдуть тільки через шоу-бізнес, і там вони з'їдять культуру, як вони вже з'їли владу», - зазначив Мирослав Попович. А композитор Мирослав Скорик припустив: мабуть, комусь потрібно, щоби рівень культури в українському суспільстві був низьким. «Триває систематичне задурювання нації, але боротися з вітряками я вже, чесно кажучи, втомився», - зізнався пан Скорик.

 

Мирослав Скорик втомився воювати з вітряками

 

На думку Івана Адамчука, однозначного виходу з цієї ситуації немає. Можливо, щось зміниться із запровадженням цифрового мовлення, - вважає він, - тоді можуть з'явитися нішеві канали, які нададуть перевагу класичному мистецтву. Що б не було зазначено в ліцензіях Нацради, скільки б разів не домовлялися між собою представники індустрії, в кінцевому підсумку йдеться про те, хто диктує телеканалам, що їм робити. А роблять це всюдисущі рейтинги. «Виходить так, що в нинішній ситуації краще купити в Росії готовий продукт, ніж виробляти свій. Але ж цей російський продукт, навіть культурний, наскрізь просякнутий російською пропагандою», - сказав гендиректор 5-го.

 

Іван Адамчук: «Відповіді на ваші запитання немає»

 

На думку Олени Фурдуй, яка представляла університет імені Карпенка-Карого, представляти класичне мистецтво треба креативно, тоді телеканали звертатимуть на нього увагу частіше. «Может, нужно как-то особенно подавать вашу классику, тогда ее будут смотреть?», - запитала вона у Германа Макаренка.

 

Олена Фурдуй: «Може, вам якось по-особливому подати вашу класику?»

 

«Я думаю, класика не тільки моя, вона наша спільна, - поправив її диригент. - Класика має козир перед сучасним мистецтвом, бо вона пройшла випробовування часом. Те, що класика вмерла, - це брехня, проти цього свідчать повні зали людей, які приходять на наші концерти».

 

Герман Макаренко: «Це не моя, а наша класика!»

 

Митці зійшлися на тому, що телебачення сьогодні має найбільший вплив на свідомість людей, але використовує цей вплив неадекватно. З екранів ллється лише іноземне телемило, бойовики і нескінченні суперечки політиків. «А ще гламур», - додав Іван Адамчук.

 

До розмови долучилися кілька журналістів із часопису «Час регіонів», проекту «Детектор медіа» та Першого національного каналу. Альбіна Бутук із НТКУ розповіла, що їхнє творче об'єднання музичних та розважальних програм не пропускає мистецьких подій світоглядного значення. «Ми плануємо з вересня проект "Магія звуків", присвячений класичній музиці. Ми дуже багато знімаємо, але коли ставлять наші програми? Вночі, о другій годині», - сумно сказала Альбіна.

 

Альбіна Бутук: «Ми багато знімаємо про класику, а показують це о другій ночі»

 

Говорили на круглому столі й про конкурентоспроможний український продукт. Як з'ясувалося, саме таким є наше класичне мистецтво, яке цінують за кордоном. Зокрема, оркестр «Київ-класик» - один із небагатьох колективів, які виступали на 50-річчі ЮНЕСКО, в церкві Санта Мадлен на площі Конкорд у Парижі. Але в Україні про такі події повідомляють лише поодинокі телеканали. Серед тих, кому Герман Макаренко подякував за увагу до класичного мистецтва, виявилися Олександр Богуцький (ICTV), Іван Адамчук (5 канал) та Володимир Бородянський (СТБ). При цьому він зауважив, що й на означених каналах увага до класики не така вже й велика, а постійний інтерес до класичного мистецтва виявляє тільки Альбіна Бутук з Першого національного.

 

«Так, гроші і рейтинги - це важливо. Але не менш важливим все ж є ставлення керівників телеканалів до питань культури», - завершив круглий стіл Герман Макаренко, додавши, що такі заходи вони планують щонайменше двічі на рік. Можливо, так, крок за кроком їм вдасться змінити ставлення телебосів до української і світової класичної спадщини.

 

Фото Яни Новоселової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36307
Читайте також
09.06.2009 13:23
Олександр Павлов, Володимир Медяний, dw-world.de
27 200
29.05.2009 10:46
Маша Томак, «День»
22 806
26.05.2009 16:51
Катерина Ботанова, «Крам»
30 831
10.02.2009 16:11
Катерина Ботанова
, для «Детектор медіа»
46 364
23.01.2009 19:41
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
49 590
18.01.2009 11:18
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
19 231
31.12.2008 09:18
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
21 288
17.12.2008 10:48
Вера Цветкова, Ovide.Ru
17 040
10.12.2008 10:37
Марина Барановская
45 651
08.12.2008 17:22
Юрий Никитин
, для «Детектор медіа»
45 374
29.11.2008 17:01
Вера Мериканец
, для «Детектор медіа»
13 830
10.10.2008 12:27
Ольга Годованець, журнал «Главред»
15 563
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5453 дн. тому
колись подібний крглий стіл уже був. там проблема культури звелася до арткритики і кризи галерейно-виставкової справи. тут "культура" - це тільки балет і класична музика. але чому забувають про масову культуру? чтиво і видовище, яке може і повинно бути в України заточеним передусім на український контекст. ось шоу-бізнес: у нас більш охоче зараз слухають ТІК, ніж діму білана, хоча і те, і те - попса... але масова культура так само - культура, так само може і повинна бути якісною, так само колись стане класикою. і, нарешті, саме через масову культуру можна донести до українських гродян в Україні те, що в росії та америці вже давно навчилися робити - пропаганду себе як держави. розважати та інформувати засобами легких жанрів і вчити цими ж самими засобами любити себе і свої бойовики, а не америку з росією та їхні бойовики.
музичний оглядач
5454 дн. тому
Судячи с того, що перерахунком прізвищ та цитат вищенаведений звіт з круглого столу і вичерпався, очевидно, що ніяких висновків ця здибанка достойних мужів не зробила. Власне, навіть аналізу причин ганебної ситуації з культурою у наших медіа не було. Важко уявити, що пані Остапа найважливішу частину зібрання вирішила оминути увагою. Отож, цей круглий стіл не мав жодного сенсу. З кількох причин: 1. Не прийшли запрошені топ-менеджери каналів, без участі яких розмова позбавлена сенсу. 2. Зустріч не мала на меті зясувати реальні причини констатованої ситуації. 3. Зібрання не спромоглося запропонувати бодай 1-2 способи повернення якісного культурного продукту на екрани. Так якого біса збиралися ляси точити і сльози лити у кількатисячний раз? А Телекритиці, до речі, цілком до снаги дістатися всіх ігнорантів згаданого заходу і звернутися до них з 3-4 розумно сформульованими запитаннями щодо культурного продукту, щоб потім обробити результати за допомогою кількох адекватних аналітиків. І буде той результат, на який не спромоглося згадане вище високошановане збіговисько.
Культурна подія світоглядного значення
5454 дн. тому
У вівторок, 26 травня о 19.00 в Національній філармонії прем`єра скрипкового концерту КЛАСИКА СВІТОВОЇ МУЗИКИ, НАРОДЖЕНОГО В УКРАЇНІ - Мирослава Скорика. Новини яких каналів це покажуть????????????????
//
5454 дн. тому
А скажите, откуда можно было узнать о вашем "круглом столе"? То бишь, акции "культурный фронт"? И что, кроме брюзжания по поводу отсутствия "культурки" на ТВ вы можете изобразить? Кроме Леси Сакады ("новые" культурные люди) да Скорика с Поповичем - какое отношение к высокой культуре имеют отношение остальные перечисленные и перефотографированные товарищи??? То-то. Пока вы будете "расчёсывать комариные укусы" в своём междусобойном кругу и "сыпать соль на ранки" друг другу, ничего не изменится.
Влад
5454 дн. тому
Культура не продається. А медіакомпаніями рулють не редакції, а рекламні відділи - під культур-мультур клієнт не йде, значить не буде ніякої культури...
Думка
5454 дн. тому
Мені здається, що кожен сам розуміє, яка саме подія може мати гриф «Культурна подія світоглядного значення!», хоча це досить суб"єктивно. Культура - не лише класика. Не треба відштовхувати людей і створювати стереотипи. Культура - це фото, реклама, кіно, література, стиль керування авто, мрії, думки, ... Є проблема з реалізацією " культурних" проектів. Зробити цікаво - не кожен може. На жаль.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду