Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього грудня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього грудня

5 Грудня 2022
731
5 Грудня 2022
00:32

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього грудня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
731
Репресії у Дагестані, скандал навколо російського телеканалу «Дождь» і виправдання російських лібералів.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього грудня

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», ICTV/СТБ, «FreeДом».

Про політику Путіна у Дагестані і загалом на Кавказі у блоці ICTV/СТБ говорили з президентом Всеукраїнського конгресу народів Дагестану Ахмадом Ахмедовим. Гість розповів, що політика президента Росії щодо чеченців і дагестанців завжди була політикою репресій. Також обговорили протести проти війни, які пройшли в Дагестані. За словами гостя, послаблення протестних настроїв пов’язане з нейтралізацією найактивніших учасників протестів. Цього дня також показали інтерв’ю Ахмедова у марафоні «Єдині новини #UAРазом».

Про скандал навколо російського телеканалу «Дождь» і наративи російської пропаганди говорили з російським журналістом Іллею Шепеліним. За його словами, російські патріоти обурюються, що не всіх людей у Росії цікавить війна в Україні. Що ж до висловлювання ведучого «Дождя» про підтримку російської армії, Шепелін сказав, що формулювання було некоректним і треба зважати на умови роботи телеканалу. Також він додав, що телеканалу треба знаходити спільне підґрунтя з російськими глядачами і доносити до них інформацію про погані умови служби. Загалом його виступ зводився до виправдання телеканалу «Дождь».

Нагадаємо, що ведучий телеканалу Коростельов у прямому етері закликав людей, які мають свідчення, як проходить у Росії мобілізація, як мобілізовані служать на фронті, про проблеми російської армії тощо, надсилати повідомлення на пошту або телеграм-бот каналу. Він висловив сподівання, що редакції каналу вдалось допомогти багатьом російським військовим на фронті, зокрема в оснащенні й елементарних зручностях. Другого грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) оштрафувала «Дождь» на 10 тисяч євро, а самого Коростельова звільнили. На його підтримку з телеканалу звільнились ще троє працівників.

Про настрої росіян також говорили з керівником відділу соціокультурних досліджень «Левада-центру» Олексієм Левінсоном. За його словами, у російському суспільстві дуже мало людей з антиукраїнськими настроями. Втім за останніми дослідженнями того ж «Левада-центру» війну проти України у листопаді 2022 року підтримувало 74% опитаних. У публікаціях своїх досліджень центр не називає війну війною, а визначає дії російських військових як «конфлікт з Україною».

Розподіл фінансових пріоритетів російської влади обговорили з російським економістом Максимом Міроновим. Гість сказав, що Путін зневажає росіян і, на його думку, у президента Росії зараз більше поваги до українців, ніж до росіян.

Про депортованих на територію Росії українців у блоці телеканалу іномовлення говорили з правозахисницею Тетяною Івановою. Вона розповіла, що депортованими українцями маніпулюють, їх не інформують, і похвалила «FreeДом» за те, що говорить про їхні проблеми. Під час включення на екрані відображалась плашка з текстом «Росія порушує права українських біженців» (хоча в розмові цих людей називали не біженцями,а примусово депортованими).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
731
Теги:
Читайте також
05.12.2022 23:14
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 004
04.12.2022 09:58
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 082
03.12.2022 00:54
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 350
02.12.2022 00:27
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
583
30.11.2022 19:16
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 300
30.11.2022 00:28
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
667
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду