Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 грудня

11 Грудня 2022
1078
11 Грудня 2022
21:52

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 грудня

1078
Нічна атака дронів на Одещину, воєнна співпраця Росії з Іраном, вручення Нобелівської премії миру, Путін — невдаха року.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 грудня

У ранковому слоті каналу іномовлення пресофіцер російського добровольчого батальйону Олександр «Фортуна» розповів про те, хто і як може стати до лав батальйону, а також про мотивацію бійців: «Захищаємо свій новий дім від старого ворога».

Воєнний експерт Сергій Грабський, коментуючи перебіг бойових дій, висловив зокрема думку, що «в України розв’язані руки для відповіді Росії і Білорусі на удари з їхніх територій».

Головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус припустив, що в Європі менш активно, ніж могли би, допомагають Україні тому, що не розуміють, що після нашої перемоги буде з Росією, і побоюються непередбачуваних наслідків.

Російський демограф Олексій Ракша, говорячи про поширення в Росії ВІЛ, згадав зокрема про ситуацію із цим захворюванням у Криму. Ведучий зауважив, що окупований півострів належить Україні, на що гість змінив формулювання: «Контролюється Росією». Згодом уже Олексій Ракша зробив зауваження щодо неточності винесеного на екран твердження з його коментаря: мовляв, він навів дані лише по Кемеровській області, а не по всій Росії, як написали...

В етері були також програма «ФронтNews» і розслідування каналу під назвою «Тіньовий картель Путіна: підготовка до створення глобального чорного ринку нафти» (з повтором).

У слоті групи каналів Starlight Media виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова включалася зі столиці Норвегії Осло, де команді Центру на чолі з його керівницею Олександрою Матвійчук мали вручити Нобелівську премію миру. Ведучі поцікавилися, про що йтиметься в нобелівський промові Олександри Матвійчук, однак Олександра Романцова розкрити таємницю відмовилася.

Журналістка російського видання «Досье» Дар’я Фірьян розповіла про секретні підсумки опитування так званого ядерного електорату російської влади, які вдалося роздобути виданню. За словами журналістки, після 21 вересня, коли в Росії розпочалася «часткова» мобілізація, настрої навіть тих, хто раніше беззастережно підтримував владу, дещо змінилися не на користь влади.

Журналістка ще одного російського видання, «Верстки», Регіна Гімалова своєю чергою розповіла про дослідження тез російської пропаганди, яке зробила «Верстка»: дослідники дійшли висновку, що вся риторика російських пропагандистів будується на розпалюванні ненависті до українців, має ознаки закликів до геноциду тощо. Ведучих розповідь гості, вочевидь, не вразила, однак вони ввічливо її вислухали.

Під час включення історика, африканіста із університету Сетон-Холл (Нью-Джерсі) Максима Матусевича, який розповідав про прийдешній саміт США — Африка, в рядку титрів на екрані з'явилася тема розмови: «Куда Россия клонит Африку». Мабуть, все ж таки, не «куда клонит» (куди хилить), а «к чему склоняет» (до чого схиляє). Хоча в запропонованій інтерпретації інтриги, певне, більше.

У слоті «1+1» журналіст Роман Цимбалюк говорив, що майже кожен російський воєнний кореспондент працює якщо не на владу, то на когось із можновладців.

Речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук коментував наслідки нічної ворожої атаки дронів на інфраструктуру Одещини.

Воєнно-політичний експерт Юрій Федоров доволі скептично оцінив перспективи співпраці Росії та Ірану у військовій сфері. Але сценарій, коли Іран продасть Росії балістичні ракети, є вкрай небажаним. Що стосується заяви генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що поразка України у війні може спричинити війну НАТО з Росією, тому поразки України допустити не можна, то такі заяви, за словами експерта, не робляться «без підкріплення».

Енергетичний експерт Геннадій Рябцев дав негативну відповідь на запитання, чи можна обмежити ціну не лише на російську нафту, але й на газ.

Старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України Яна Примаченко говорила про найбільш кричущі приклади перебріхування Росією історії, зокрема української.

Письменник і політтехнолог Михайло Шейтельман коментував визнання виданням Politico Путіна невдахою року, а також поділився цікавими спостереженнями: останніми місяцями Путін багато з'являється на публіці саме перед черговим проривом української армії. Слід чекати від наших захисників приємних сюрпризів?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1078
Теги:
Читайте також
18.12.2022 00:04
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 076
17.12.2022 06:46
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 152
16.12.2022 00:45
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 274
14.12.2022 19:54
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 283
14.12.2022 00:56
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
670
05.12.2022 23:14
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 004
05.12.2022 00:32
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
732
04.12.2022 09:58
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 082
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду