Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 грудня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 грудня

11 Грудня 2022
1066
11 Грудня 2022
10:26

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 грудня

1066
Ворожі «гради» на Запорізькій АЕС, генератори замість протиповітряної оборони, обшуки СБУ в єпархіях церкви Московського патріархату, меморандум про припинення існування Росії, «нетверезий» Путін.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 грудня

У ранковому слоті каналу іномовлення засновник «СД Платформи», експерт-міжнародник Богдан Ференс сказав, що Захід допомагає Україні генераторами — це, звісно, добре, але генераторами українське небо від російських ракет не захистити. Щоб вирішити питання, яке Україна порушила ще в перші дні війни, потрібні не лише гроші, але й рішучість, якої союзникам, певне, не вистачає.

Директор Інституту стратегічних досліджень і безпеки Павло Лисянський розповів, як загарбники грабують окуповані території, не гребуючи майном ні підприємств, ані простих громадян.

На думку співдиректора програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексія Мельника, Україні ні в кого не треба просити дозволу завдавати ударів по військових об’єктах ворога на його території: вона має на це право.

Релігієзнавець, письменник і громадський діяч Ігор Козловський коментував обшуки, що їх СБУ проводить в єпархіях церкви Московського патріархату по всій країні. За словами фахівця, причинами того, що московська церква все ще має вплив в Україні, є зокрема окупована «русским миром» свідомість її вірян, а також релігійне невігластво, відсутність релігійної просвіти тощо.

Співробітник російського Фонду боротьби з корупцією (який заснував Олексій Навальний) Руслан Шаведдінов розповів про нові факти корупції в російській владі. Він також окреслив мету розслідувань ФБК: «Ми чекаємо другої хвилі мобілізації. Заради чого воювати, вмирати — заради збагачення Суровікіна та інших, збереження влади Путіна? Сподіваюсь, наші розслідування відкриють людям очі».

Директорка Одеського центру нерозповсюдження ядерної зброї Поліна Синовець прокоментувала свіжу заяву Путіна, що він не буде вимахувати ядерною зброєю, «наче бритвою». На думку гості, Путін отримав сигнал, що слід припинити лякати світ ядерною зброєю. Тож заява, що, мовляв, росіяни не застосують ядерну зброю першими, адресувалася зовнішньому споживачеві, а слова російського диктатора про те, що «Росія є найсильнішою державою», — внутрішньому.

Шеф-редактор іномовлення Олексій Мацука коментував частину дев'ятого пакету антиросійських санкцій ЄС, яка стосується російської пропаганди. За його словами, російські пропагандистські токшоу втрачають аудиторію як в Росії, так і поза нею. Скористався Мацука і нагодою вкотре наголосити, що канал «FreeДом» задовольняє попит російськомовної аудиторії на інформацію. Що ж до позбавлення ліцензії «Дождя», то канал мав три попередження від латвійського регулятора за порушення законодавства, нагадав Олексій Мацука, запропонувавши колегам із «Дождя» пройти на каналі «FreeДом» «курси з деколонізації». Він також закинув «Дождю», що на ньому не було програм українською мовою, хоча в країнах Балтії багато біженців із України. Зауважмо, що працівники «Дождя» за останні п’ять місяців з’являлись у студіях марафону іномовлення близько десятка разів.

У слоті каналу «Інтер» голова Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що окупанти завезли на Запорізьку атомну станцію «гради», вочевидь, готуючи провокацію.

Організаторка міжнародного проєкту «Поділися теплом із Україною», членкиня спостережної ради грузинського руху «Сила в єдності» Лана Гвінджиліа розповіла про збирання коштів та купівлю двохсот генераторів, які незабаром доставлять в Україну.

Заступниця керівника проєкту StopFake Вікторія Романюк зробила огляд свіжих фейків російської пропаганди, зокрема про те, що в Україні здавати кров для поранених змушують навіть дітей.

Колишній секретар Союзу журналістів Росії Ігор Яковенко коментував вирок російському опозиціонеру Іллі Яшину, обмін американської зірки баскетболу Бріттні Грайнер на російського торговця зброєю Віктора Бута, а також відеозвернення одягнених у камуфляж і хижо розфарбованих російських дітлахів до «бойового херсонського єнота».

Були також включення кореспондента каналу Єгора Бабака з конференції «Права людини в темні часи», місцем проведення якої стало столичне метро, і документальна стрічка від «Настоящего времени» «Свій чужий дім».

У вечірньому слоті каналу іномовлення нардеп Олег Дунда коментував перебіг форуму постросійських народів у Швеції, на якому підписали меморандум про припинення існування Росії. До слова, в попередньому слоті про форум у Швеції розповідав син президента Ічкерії Аслана Масхадова Анзор Масхадов.

У слоті «1+1» американський воєнний експерт Юрій Табах із властивою йому критичністю картав Сполучені Штати за відсутність лендлізу для України, а генсека НАТО Єнса Столтенберга — за заяву щодо допомоги Україні трьома сотнями генераторів. «Вочевидь, НАТО вже конкурує з Червоним Хрестом», — зазначив Табах. На його думку, російські війська мають перевагу насамперед у небі. Людей і заліза в росіян теж більше, вони можуть проливати кров безкінечно. Ведучий доволі мляво намагався сперечатися.

Російський коментатор Андрій Піонтковський говорив про «нетверезого» Путіна, який, «з'явившись на публіці з бокалом шампанського в руці», базікав про знищення інфраструктури України і «обростання територіями», а також порівнював себе з Петром І, що «теж виходив до Азова». За словами Піонтковського, щось утримує Захід від передачі Україні того озброєння, яке «вирішило б долю битви за тиждень». Захід вже виніс вирок, але не поспішає надати Україні можливість його виконати, вважає експерт. Ймовірно, Захід побоюється того, що відбуватиметься в Росії після поразки у війні, тому поки що спокушає оточення Путіна здати його і піти з України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1066
Теги:
Читайте також
18.12.2022 00:04
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 087
16.12.2022 00:45
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 293
14.12.2022 19:54
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 295
14.12.2022 00:56
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
681
05.12.2022 23:14
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 019
05.12.2022 00:32
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
742
04.12.2022 09:58
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 101
03.12.2022 00:54
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду